Satisficers zijn gelukkiger met de keuze

Wanneer je al eens de achterband van je fiets hebt vervangen dan weet je dat dit een klusje is. Afgelopen zaterdag moest het hele achterwiel eruit, dat betekent van alles loshalen. Een uitstekend moment om de fiets weer eems goed schoon te maken.

Om mijn fiets voor te bereiden moet de fiets op de kop en om overal goed bij te kunnen haal ik de fietstassen eraf. Die fietstassen hebben de beste tijd gehad. Terwijl ik ze losmaak gaan de bevestigingen stuk. Na lang uitstellen wordt het tijd voor nieuwe fietstassen.

Eerst de band vervangen en de fiets schoonmaken. Alles krijgt een goede beurt. De ketting schoonmaken en weer verse olie op verschillende punten. De fiets kan er voorlopig weer tegenaan.

Nu de fiets klaar is wordt het tijd om de fietstassen uit te zoeken. Aangezien ik voorlopig nog niet naar een winkel kan, moet ik verschillende tassen online vergelijken. Na enkele sites en tassen te hebben bekeken weet ik ongeveer wat belangrijk is voor mijn nieuwe fietstas.

Uiteindelijk kom ik bij twee modellen uit. Ze hebben ieder een andere uitstraling en zijn gemaakt van verschillend materiaal. Op zondagen ga ik regelmatig met de fiets naar het bos om daar hard te lopen. Dan stop ik mijn jas in de fietstas. Het is voor mij belangrijk dat de fietstas dicht kan en de spullen in de fietstas droog blijven wanneer het regent.

Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt, ik kijk nog een keer na op twee andere websites of ik de goede keuze maak qua prijs en verzendkosten. Met de gedachte dat er nog veel betere en mooiere tassen zijn kan ik goed leven. Het is een fietstas. Die moet vooral praktisch zijn.

Satisficer of maximizer?

Nu ik eenmaal een keuze heb gemaakt ben ik gelukkig. Ik kan door met andere dingen. Met enkele dagen krijg ik de nieuwe fietstas, ruim op tijd voor mijn volgende rit naar het bos. Deze actie kan van mijn actielijst van dit weekend.

Volgens Barry Schwartz ben ik een echte ‘Satisficer’ (uit The Paradox of Choice). Ik ga voor goede keuze en accepteer dat er betere keuzes zijn, maar waardeer mijn tijd en energie meer dan de zoektocht naar de beste keuze.

Op andere onderwerpen ben ik een maximizer. De maximizer is de tegenhanger van de satisficer. De maximizer is altijd op zoek naar de beste oplossing. De zoektocht duurt enorm lang. Wanneer de maximizer eindelijk iets gekocht heeft komt het regelmatig voor dat ze het terugbrengt om toch iets anders te kopen.

De maximizer is ook minder gelukkig met de keuze. De maximizer denkt regelmatig dat er iets beters te krijgen is. Een satisficer is gelukkiger met de keuze. Zodra de keuze is gemaakt kijkt ze niet meer naar andere en betere opties.

Die fietstassen is een voorbeeld van dat ik een echte satisficer ben, en dat ben ik ook voor de meeste beslissingen in mijn leven. Al zijn er ook onderwerpen waarop ik een maximizer ben. Al heel lang staat er een nieuw horloge op mijn lijst, de Garmin FR 245. Telkens heb ik een andere reden waarom ik deze nog steeds niet kan kopen.

Hetzelfde geldt voor een platenspeler. Jaren ben ik bezig geweest met een gave audio-installatie bouwen. Ieder jaar kocht ik weer iets nieuws. Het proces van een nieuw apparaat zoeken en luisteren naar allerlei opties vond ik het mooiste wat er is. Ik genoot ervan om naar beurzen te gaan om naar nieuwe apparatuur te luisteren.

Van het zoekproces kon ik meer genieten dan van de uiteindelijke aanschaf. Al heel wat jaren heb ik de wens om een platenspeler te kopen. Ik weet ongeveer welk model ik wil, maar nog steeds heb ik er geen gekocht. Ik luister veel te weinig bewust naar muziek, is een van de redenen waarom het niet gebeurd is. Ik wil het maximale halen uit de keuze.

Iedereen heeft onderwerpen waarop ze maximizer zijn en onderwerpen waarop ze satisficer zijn. Gemiddeld genomen ben ik meer een satisficer dan een maximizer. Het geeft mij meer rust in het maken van keuzes.

En jij? Herken je de onderwerpen waarin je een echte maximizer bent? En de rust van de satisficer?

Lees nog zes andere tips om keuzestress te verminderen in 7 tips om keuzestress te verminderen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.