Als je de ruimte krijgt om te doen waar jij het beste in bent

Als je de ruimte krijgt om te doen waar jij het beste in bent
Als je de ruimte krijgt om te doen waar jij het beste in bent

Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor mij. Ik heb mijn bedrijf op de kop gezet door een andere doelklant te kiezen en een andere oplossing.

In het begin was het vooral een kwestie van veel geduld bewaren. Geloof houden in de gekozen weg en doorzetten. “Geen weg terug,” noemde Jaap het in ons gesprek voor de podcast.

Omdat ik mijn werk had veranderd en een duidelijke focus wilde in mijn communicatie, ben ik gestopt met al mijn training, advies en uitbesteed werk in de omgeving van online marketing.

Dat betekende dat ook al mijn inkomsten ineens waren verdwenen. In een paar maanden tijd had ik 100 gesprekken met connecties en relaties. In die gesprekken praatten we vooral bij over de ontwikkelingen in hun bedrijf en vertelde ik kort over mijn ontwikkelingen.

Langzaam maar zeker groeide het aantal klanten voor de businesscoaching. Niet doordat ik heel veel bezig was met marketing, maar vooral doordat ik veel contacten had met mensen en de nieuwe klanten heel goed hielp.

En juist in het begin van de samenwerking met nieuwe klanten kost het veel tijd om bewustwording te creëren en gedrag te veranderen. Ik moet continu zichtbaar maken waarom ‘werken aan je bedrijf’ meer resultaat oplevert in de fase waarin hun bedrijf zit dan ‘werken in je bedrijf’. Het zijn maar twee letters, maar een wereld van verschil voor de ondernemer en haar bedrijf.   

Nieuwe energie

Het werk is leuker wanneer de ondernemer blij is als ik er weer ben en uitkijkt naar ons gesprek. Ze is blij aan het einde van ons gesprek over de nieuwe acties die gepland staan en de nieuwe inzichten waarmee ze aan de slag gaat.

Telkens krijg ik een goed gevoel wanneer de klant resultaten boekt na beslissingen waar ze vooraf twijfels over had, wanneer ze enthousiast vertelt over mooie opdrachten en nieuwe klanten. 

Werken met klanten die blij zijn met wat we doen, daar word ik blij van. Het is een bijzondere ervaring die mij nu vooral extra motivatie geeft om nog veel meer ondernemers te helpen.

Vandaar dat ik een groepsprogramma aan het opstarten ben waarin ik ten minste zes ondernemers tegelijk help (Wil je aansluiten? Neem dan contact met me op).

Het afgelopen jaar heb ik met een aantal ondernemers samengewerkt om ze meer uit hun bedrijf te krijgen. Het gevoel dat ze nu hebben over deze verandering , en vooral de eerste resultaten die ze boeken, zijn mooi om te zien.

Ik geef twee voorbeelden van het effect van de verandering voor deze ondernemers.

Winst en nieuwe samenwerkingen

Een ondernemer werkt met zijn communicatiebureau al ruim 20 jaar voor mooie bedrijven uit heel Nederland. Hij heeft een mooi concept, waarbij hij als eerste de identiteit van het bedrijf dat hij helpt onderzoekt.

Maar de omzet groeide nooit echt en de winst bleef op een te laag niveau, terwijl ik zag dat deze dingen redelijk gemakkelijk te verbeteren waren.

Onze samenwerking begon op het gebied van de online marketing, met het verbeteren van de website. Onderzoek, veranderingen aanbrengen en testen om de conversie van de website te vergroten. Het bedrijf heeft een focus op maar twee doelklanten en heeft aantal oplossingen op de website aanzienlijk verminderd.

Van deze stap gingen we naar meer aandacht voor de marketing en verkoop van het bedrijf zelf. We hebben verschillende dingen getest, zoals het opbouwen van de e-maillijst, het versturen van e-mails, het schrijven van artikelen, het maken van video’s en het werven van klanten via LinkedIn. Het lastige voor mij was dat de werkzaamheden voor de bestaande klanten telkens voorgingen.

We hebben de inhoud van de website veranderd door vooral te werken met de kernwoorden die worden gebruikt zoekmachines, de woorden waar mensen nu op zoeken wanneer ze de diensten die het bedrijf biedt nodig hebben. 

Het was spannend, want het verkeer steeg niet echt na deze aanpassing, maar de bezoekers veranderden wel. Zo kwam er een eerste aanvraag van een nieuwe klant die past bij het bedrijf en kwamen er nieuwe klanten binnen met een kloppende verwachting van de tarieven.

Al die tijd werkte de ondernemer nog steeds mee in het bedrijf aan projecten voor klanten. Dat was ook niet vreemd, want zo heeft hij zijn bedrijf opgebouwd. De nieuwe klant kwamen binnen door de eerste gesprekken en ontmoetingen die hij had. Hij is een echte relatiebouwer en verbindt mensen en ideeën met elkaar. Hij ziet ook heel snel nieuwe concepten waarmee de ondernemer veel meer impact kan hebben.

In de tijd dat we samenwerkten is mijn rol veranderd van adviseur over de online marketing naar businesscoach. Eind 2018 ging de ondernemer steeds meer nadenken over zijn nieuwe rol in het bedrijf, omdat hij meer rust en ruimte wilde om nieuwe initiatieven gedegen op te kunnen pakken.  

Begin 2019 heeft hij de knoop doorgehakt en zich teruggetrokken uit alle lopende projecten voor klanten. Hij heeft, na overleg, een kernteam verantwoordelijk gemaakt voor de organisatie van zijn eerste bedrijf.

Al snel zag hij de eerste resultaten. Hij kreeg de ruimte om na te denken en uit te werken hoe ze efficiënter konden werken. Hij had de tijd om ideeën te bespreken met het team en medewerkers te begeleiden. 

De winst van het bedrijf is gestegen en is veel stabieler dan voorheen. Hiermee heeft hij ook meer slagkracht richting de bank voor de financiering van nieuwe projecten. Privé is de financiële situatie ook veel stabieler en rustiger geworden.

Bijzonder is dat hij nu zegt dat hij geen zin meer heeft om mee te werken aan de standaardprojecten met klanten. Hij schaamt zich een beetje om dit te zeggen tegen collega’s.

Begin 2019 kreeg hij een waarschuwing van zijn lichaam, terwijl hij niet te zwaar is. Het werd voor hem duidelijk dat hij meer moest bewegen en zijn dieet moest aanpassen. Nu plant hij bewust tijd in de agenda om te sporten en bewegen.

Het is een vooruitgang waar hij, zijn gezin, team en ik blij van worden.

Nieuwe ideeën die lang bleven liggen worden nu uitgevoerd

Mijn tweede voorbeeld is van een ondernemer die nu drie bedrijven trekt. De meeste tijd wordt gestoken in het grootste bedrijf, dat doorgroeit en winst maakt, maar kansen laat liggen. De andere twee bedrijven hebben een enorme potentie maar krijgen te weinig aandacht van haar.

Ze kwam bij me om te werken aan een nieuw product dat goed aansluit bij mijn idee over hyperspecialisatie. Het idee voor haar nieuwe product is dat het een specifieke pijn bij klanten verhelpt door niet alleen een fysieke behandeling toe te passen maar ook het gedrag van mensen te veranderen.

Een van de andere twee bedrijven van haar werkt aan een betere gezondheid van de medewerkers. Hier gaat het ook weer om houding en gedrag meten en veranderingen begeleiden.

Een jaar geleden bespraken we haar productidee, haar hyperspecialisatie en hoe ik haar kon helpen. In het eerste gesprek werd duidelijk dat ze op dit moment helemaal geen ruimte had om dit product uit te werken.

Door de behandelingen waarmee ze overdag volgeboekt was en doordat alle overige bedrijfszaken in het weekend en de avond werden gedaan, was er veel te weinig ruimte om dit nieuwe product op te zetten. Ze wist niet hoe dit te doorbreken.

Langzaam maar zeker hebben we het aantal behandelingen dat ze zelf doet steeds meer afgebouwd. We creëerden steeds meer ruimte in de agenda begonnen met het leiden van het team en het begeleiden en beter maken van de medewerkers. 

Door privé-omstandigheden in de afgelopen maanden is de bewustwording om niet meer in het bedrijf te werken bij haar naar een nieuw niveau gesprongen. Ook zij zei dat ze het wat vreemd vond om te zeggen, maar dat ze niet meer met patiënten wilde werken. Het voelde vreemd, omdat dit het werk was waarmee ze afgelopen tien jaar haar bedrijf had opgebouwd.

Zij en haar bedrijf zijn nu bezig om te doen wat ze al tijden in haar hoofd heeft. Ze heeft de afgelopen maanden haar agenda leeg gemaakt om meer te werken aan haar bedrijf.

Een klein team werkt nu aan de pilot om haar nieuwe product te testen en te verkopen aan de eerste klanten. Ze neemt daarnaast de ruimte om met ondernemers van grotere bedrijven te praten over de bewustwording van de gezondheid van medewerkers. Hiermee kan ze het andere bedrijf eindelijk laten groeien.

Het is niet alleen de verandering van werk die haar gelukkig maakt nu, de commerciële potentie van deze twee stappen zijn enorm. Door deze stappen uit te bouwen krijgt ze privé meer financiële rust en hoeft ze niet meer dan 40 uur per week te werken, wat ook meer mentale rust oplevert.

Door 80-90% van de tijd te werken aan waar ze het allerbeste in is, veranderen de ondernemer en haar bedrijf. De ondernemer krijgt meer rust en ruimte om meer winstgevende ideeën uit te werken, terwijl ze groeit naar maximaal 40 uur per week werken. 

Voor mij geldt hetzelfde: door mij voor 80% te concentreren op de businesscoaching van ondernemers in de overgang van de startupfase naar de rollercoasterfase (10-25 medewerkers) word ik gelukkiger en bereik ik meer resultaat voor de klanten en mijzelf.

Wil jij ook de eerste stappen zetten naar werken aan je bedrijf? Vraag dan nu het gratis boek Betere beslissingen, beter bedrijf aan.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.