De ruimte die je brein nodig heeft

De ruimte die je brein nodig heeft
De ruimte die je brein nodig heeft

De afgelopen paar dagen heb ik een aantal dingen gezien, gehoord en gelezen en heb ik ruimte genomen. Een inzicht dat hieruit kwam was dat je brein ruimte nodig heeft om betere beslissingen te nemen.

De hele dag staat je agenda vol met acties, ontmoetingen, gesprekken en overleg. Als ze niet in je agenda staan, dan heb je wel een volle actielijst met dingen die je vandaag allemaal wilt doen.

Daarnaast komen er de hele dag allerlei signalen op je af via je medewerkers, klanten, telefoon, e-mail en andere apps, zoals WhatsApp. Het gaat de hele dag door, 24/7.

Het leek alsof de smartphone een uitkomst was voor het verbeteren van je productiviteit. Je kunt nu overal en altijd werken. Dat is dus precies wat er gebeurt, overal en altijd is je brein bezig met gesprekken en aandacht. Dit vraagt veel van je brein en kost energie.

Geen wonder dat je je overdag steeds onrustiger voelt en ‘s nachts moeite hebt met slapen. De nacht is hét moment van rust in je dag; dan krijgt je brein eindelijk rust om alles te verwerken.

Op ieder moment waarop we even moeten wachten schreeuwt de telefoon om aandacht. De bouwers van de apps hebben ze verslavend gemaakt. Ze lijken op de gokkasten in casino’s. Wanneer je er eenmaal aan begint is het lastig om ermee te stoppen.

  • Sta je in de rij in een winkel, dan kijk je snel even op de telefoon. 
  • Wanneer je op een trein wacht, kijk je nog even op de telefoon. 
  • Rij je in de file, dan heb je mooi even tijd om op je telefoon te kijken. 
  • Is nog niet iedereen aanwezig voor het overleg, dan werp je nog een blik op WhatsApp.
  • Op de wc? De smartphone. 
  • Voordat je gaat slapen lees je het laatste nieuws op je telefoon. 
  • De wekker gaat. O wacht, dat is je telefoon. Je pakt de telefoon, zet de wekker uit en bekijkt de gemiste reacties en nieuwste berichten.

Wanneer dit je bekend voorkomt, ben je niet vreemd. De makers van apps als Facebook, Twitter, LinkedIn en nieuwsapps hebben hun apps bewust zo verslavend gemaakt. Ze willen dat je zo lang mogelijk in hun app verblijft. Dat is de aandacht die zij verkopen.

Nog een keer voor de duidelijkheid: ze verkopen jouw aandacht.

Ruimte om te ontspannen en alleen te zijn met je gedachten

Van een gesprek van Rich Roll met Carl Newport leerde ik meer over hoe belangrijk het is om ruimte te creëren voor je brein.

Luister hier naar dat gesprek:

Lees zijn boeken als Deep Work en Digitaal Minimalisme.

Terwijl ik onderweg was naar een gesprek voor mijn podcast nam ik bewust een moment van rust. Ik zette de podcast uit en reed in alle rust de laatste kilometers door de mooie omgeving rondom Soest. Ik was even alleen met mijn gedachten. Ik nam de ruimte om de ideeën die ik dat uur gehoord had te verwerken in mijn brein. Ik was benieuwd wat dit ging opleveren in mijn gesprek.

Op de parkeerplaats checkte ik nog wel even Twitter, LinkedIn en mijn e-mail voordat ik naar binnen ging. De volgende stap is om ook dat niet meer te doen en in alle rust naar het gesprek te gaan.

Echt aanwezig zijn in het overleg

Afgelopen week heb ik een aantal verschillende overleggen bijgewoond bij een klant. Tijdens de coaching vertelde de klant wat ze doet en heeft gedaan. Ze liet ook heel veel weg, bewust en onbewust.

Na het lezen van het boek Trillion Dollar Coach realiseerde ik me hoe belangrijk de overleggen met klanten zijn. In verschillende samenstellingen gebeurt er veel, het is goed om dit vaker mee te maken. De ondernemer met wie ik een gesprek had vond dit ook een goed idee.

Maandag was het zover. Mijn eerste hele dag overleggen bijwonen en als een vlieg aan de wand observeren wat er gebeurde.

De afgelopen dagen heb ik verwerkt en nagedacht over wat me het meeste opviel: 

  • Het smartphonegebruikt tijdens het overleg. 
  • Mensen die het overleg bijwonen en die maar bij een klein deel van het overleg iets te zeggen hebben en voor de rest geen aandacht hebben. 
  • Negatieve afwijkingen op de begroting werden onderzocht terwijl positieve afwijkingen nauwelijks werden onderzocht.
  • Over lastige momenten of onderwerpen werd heen gestapt. Er was geen ruimte om iets goed uit te praten en mensen beter te maken.

Cultuur en leiderschap

Na mijn rustige rit was ik klaar voor het gesprek met antropoloog Danielle Braun. Wat was dat een interessant gesprek. Gelukkig heb ik het opgenomen en kan ik haar kennis met je delen via de Erno Hannink Show. Volgende week donderdag (4 juli 2019) staat het gesprek online.

Ik was zeer benieuwd wat antropologie precies inhoudt en wat dit betekent voor bedrijven. Ze deelde haar ervaringen en inzichten over leiderschap. Dat je soms ook de baas moet zijn en voor de kudde moet staan om de rotte tomaten op te vangen. Je kunt niet alleen maar achter de troepen staan.

Je kunt als medewerker ook niet alleen maar bezig zijn met je volgende carrièrestap. Je hebt ook een rol in het bedrijf, een taak en een bijdrage. Daar moet je vooral aan werken het grootste deel van je tijd.

We hebben beiden een goed gevoel aan het gesprek overgehouden en het krijgt zeker een vervolg. Ik ga haar nog meer vragen stellen over het nemen van betere beslissingen.

Ze stuurde me alvast een link naar een video over inchecken voor een vergadering waardoor de deelnemers echt aanwezig zijn en actief meedoen.

https://youtu.be/QahSf8vklk8

Na ons gesprek nam ik op een parkeerplaats, in de mooie bossen rondom Soest, eerst een moment van rust. Een moment om te verwerken wat we allemaal besproken hadden en om verbanden te leggen.

Op de terugweg heb ik het resterende deel van de podcast met Carl Newport geluisterd.

Enkele vragen voor het nemen van betere beslissingen in je bedrijf 

  • Is inchecken bij de start van het overleg iets voor jullie bedrijf?
  • Kan iedereen de smartphone buiten de vergadering laten?
  • Hoe krijg je meer ruimte om discussies uit te laten spreken en van elkaar te leren?
  • Wanneer maak je ruimte in je agenda om alles wat er is binnengekomen in je brein te laten verwerken door je brein?
  • Als je ziet dat medewerkers op momenten van de dag niet aan het werk zijn, wat denk je dan?
  • Wat gebeurt er als je de actielijst beperkt tot de drie belangrijkste taken voor die dag?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.