Routines die je creatief en mentaal weerbaar houden

Mijn mentale weerbaarheid en creativiteit zijn direct gekoppeld aan routines. Routine helpt veel mensen bij het hebben van een goed leven. Lees verder voor de 11 routines die ik dagelijks volg voor een goed leven.

Een goede mentale weerbaarheid en goede creativiteit bij de beslissingen die je maakt hangen nauw samen met herstel. Met de momenten van ontspanning en – nog belangrijker – je nachtrust. Het krijgen van voldoende en goede slaap zorgt ervoor dat je de dag begint met een opgeladen batterij en meer energie. De wilskracht- en beslissingenbatterijen zijn weer opgeladen voor beslissingen met impact.

Beweging in de buitenlucht en, nog beter, in het bos, zorgt ervoor dat je brein weer nieuwe energie opdoet. Fysieke inspanning houdt je fit en zorgt voor allerlei stoffen in je brein waardoor je fris aan de slag kunt. Daarnaast heeft bewegen, minimaal 20 minuten onafgebroken, een langdurig positief effect op de gezondheid van je brein.

Routines zijn direct gekoppeld aan gewoontes. Wanneer je je routines ontwikkelt en dagelijks herhaalt ontstaan er automatische beslissingen in je brein. Dit zijn de dingen die je doet zonder er bewust over na te denken. Gewoontes zijn goed voor je brein, want ze besparen veel energie omdat je er niet bewust over hoeft na te denken. Al noemen we sommige gewoontes goed en andere slecht. Dit heeft te maken met de doelen die we nastreven (Wendy Wood):

 • Slechte gewoontes: werken mijn doelen tegen. Snoepen werkt mijn doel om fit te zijn tegen.
 • Goede gewoontes: dragen bij aan mijn doelen.

Een voorbeeld van het belang van de slaap- en bewegingroutine voor Lalya:

“OK. Ik heb mijn slaaproutine weer on track. Deze week ook mijn wandelroutine weer on track zodat ik volgende week met een solide routine aan mijn nieuwe opdracht begin.

Heb echt geleerd dat mijn routines zoveel houvast bieden. Alles is makkelijker wanneer ik ze in stand houd.”

Layla de Jong

Daarnaast lees je in de artikelen en boeken van James Altucher het belang van dagelijks je creativiteitsspier trainen. Meerdere keren in zijn leven raakte hij na een enorm financieel succes al zijn vrienden en geld kwijt. Na een grondige zelfanalyse ontdekte hij wat hij deed om dat succes te bereiken en wat er was veranderd toen dat succes verdween. Voor het succes kwam hij iedere keer terug bij de routine om dagelijks 10 ideeën op te schrijven. In zijn nieuwste boek Skip the Line lees je hier meer over en vind je tips voor hoe jou dit kan helpen richting succes.

11 dagelijkse routines die mij mentaal weerbaar en creatief houden:

 1. Op tijd en uitgerust opstaan – direct gekoppeld aan punt 2;
 2. Op tijd in bed;
 3. Bewegen, het meest eenvoudige is wandelen;
 4. Tandenpoetsen en raggen;
 5. 10 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben;
 6. 10 ideeën opschrijven;
 7. Lezen – 60 minuten;
 8. Schrijven – 1 artikel publiceren;
 9. Intermittent fasting – niet eten tussen 20:00-12:00;
 10. Journaling;
 11. Het inplannen van een focusblok.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.