In de Intermediair van afgelopen week stond een interessant verhaal over netwerken. Het gaat over netwerken binnen een bedrijf. LaRed doet een netwerk spel samen met medewerkers van de afdeling ProjectPartners van ABN Amro. Als onderdeel van de workshop netwerken van La Red, met een game ontwikkeld door trainingsbureau Actors in Action.
Het leuke vond ik dat dit allemaal ging om fysieke netwerken. Zeker ook omdat de medewerkers verspreid werken over Nederland en weten vaak niet dat collega’s al identieke problemen hebben gehad.
Inge Van Harten:
‘Zonde als ze steeds het wiel uitvinden. Als we ieders kwaliteiten en ervaring beter kennen, werken we minder langs elkaar heen.’
Zelf zou ik zeggen zorg ervoor dat er zoveel mogelijk informatie van je beschikbaar is op internet is. In online netwerken kun je heel veel gegevens kwijt wat je hebt gedaan, wat je hebt gestudeerd, waar je hebt gewerkt…. Zo kom je verrassend in contact met oude bekenden. Maar op deze manier kun je ook oude bekenden en minder bekende in contact komen. Als je ook verteld waarnaar je op zoek bent bereik je volgens mij het meeste met online netwerken. Net als bij fysieke netwerken.
Mensen met aandacht aanspreken en oprecht contact houden is het belangrijkste, ook al informeer je naar hun vakantie of verbouwing. Vervolgens kun je die activiteit bewust inzetten: bedenken welke contacten handig zijn om warm te houden, en rondvertellen wat je zoekt.
Miriam Notten geeft aan dat dan de juiste mensen gaan optreden als je ‘ambassadeur’ en er ontstaat een sneeuwbaleffect. Tegen die tijd kun je af en toe oogsten. Dan ben je wel een tot drie jaar verder, volgens Notten. Online en offline is het welgemeend investeren in mensen zonder dat je weet wat het resultaat wordt. Volgens Notten kan het kennis opleveren die niet op het internet is te vinden.
Dat denk ik ook, er zijn natuurlijk veel gegevens die je kunt bedenken aan verbindingen met mensen, via, via alleen op het moment dat er iemand naar vraagt. Aan de andere kant, in software worden al deze verbindingen ook zichtbaar. En geautomatiseerd wordt je op de hoogte gebracht van nieuwe verbindingen in je netwerk.
5 regels voor geslaagd netwerken volgens netwerkexperts Miriam Notten en Rob van Eeden:
- Breng je huidige netwerk in kaart. Deel je contacten in categorieën in. Als je weet in welke categorie nog iemand ontbreekt, kun je gericht gaan netwerken.
- Bereid je goed voor op een netwerkborrel. Bedenk wie je wilt ontmoeten en zorg dat je iets over hen weet.
- Neem je voor om twee à drie onbekende mensen aan te spreken. Besteed daarnaast aandacht aan mensen die je al kent.
- Wees spaarzaam. Beter een goed gesprek met twee dan een snelle uitwisseling met tien nieuwe mensen.
- Zie het netwerken als iets leuks. Na een tijdje vertel je eens wat je zoekt. Bedenk dat ook geven leuk is.
Punten 1 en 2 gebruik ik eigenlijk niet. Waarschijnlijk netwerk ik niet effectief. Maar punten 3, 4 en 5 zijn helemaal mijn ding. Netwerken is leuk en wordt nog leuker als je nieuwe mensen ontmoet die je kunt helpen. Zorg dat je snel achterhaalt waar de behoefte ligt van deze persoon en zoek in je netwerk naar mogelijke hulp.
Een van de medewerkers van het netwerk spel heeft het in de genen, want het is toch een groot en leuk spel. Carmen Gimeno: ‘Ik zeg meteen waar ik voor kom, maar vraag tegelijk wat ik voor de ander kan doen’. Gimeno begrijpt de essentie: wederkerigheid. Anderen gunnen haar een contact omdat zij hen open en gelijkwaardig benadert en ook oprecht hulp wil geven.
Netwerken is niet alleen werken tijdens een bijeenkomst. Daarna moet je zo’n contact ook opvolgen voordat ze vergeten wie je bent. Pauline De Wilde: ‘Maandag of dinsdag spreid je die kaartjes uit op je bureau en zie je wie nog van pas kan komen. Die stuur je een mailtje.’
Kijk voor online netwerken eens naar:
Vraag mij gerust om een verbinding en kijk of ik wat kan beteken voor jou via mijn netwerk:
Netwerken kun je van Miriam Notten leren bij de Lancelots Academy – netwerken. Notten is ook te vinden op LinkedIn. Oh ja, Miriam schrijft ook af en toe een artikel voor netwerken.blogspot.com.
Bron: Intermediair – Netwerken kan overal, dus ook in je eigen bedrijf
erno
jij bent ook weer lekker bezig. ga het eerst uitprinten, zoveel van het scherm lezen dat lukt me niet.
ik heb al contact met Miriam, zou haar morgen gaan zien, maa rheb dat even moeten verzetten vanwege en ander project waar ik even aandacht aan moet geven.
hoe klein de wereld toch is…
Bestaat er een digitale Nederlandstalige handleiding van Mindmanager pro? zo ja waar kan ik die vinden?