Is waar je nu staat ontstaan door hard werken of geluk?

Het effect van geluk op onze resultaten is veel groter dan we achteraf denken. De uitleg van Derek Muller laat zien wat de rol is van geluk bij succesvolle prestaties.

De egocentrische bias speelt hierin een belangrijke rol. Wanneer je achteraf terugkijkt herinner je je vooral het werk dat je zelf hebt verricht om te komen waar je nu bent. Wat je hierbij over het hoofd ziet zijn de momenten dat je geluk hebt gehad en de inzet van anderen. Hierdoor ga je denken dat de mensen die minder succes hebben maar harder hadden moeten werken. De mensen om je heen zijn ook succesvol, waardoor je de ongelijkheid niet meer ziet.

Muller heeft geanalyseerd wat het effect is van geluk bij de selectie van een positie waar maar enkele plekken zijn en veel meer gegadigden. Bekijk de onderstaande video over wat het effect zou zijn als geluk geen rol zou spelen en wat het effect zou zijn als geluk voor 5% verantwoordelijk zou zijn voor het resultaat.

Mijn geluk

Terwijl er zoveel dingen zijn waarin een beetje geluk – iets waar je zelf nul invloed op hebt – het verschil maakt. Denk bijvoorbeeld aan de dingen waarbij ik met de geboorte al een voorsprong heb door geluk:

  • in Nederland geboren vs bijvoorbeeld in Burundi (laagste inkomen per inwoner ter wereld)
  • in 1968 geboren vs bijvoorbeeld in 1850
  • witte ouders vs zwarte ouders
  • man vs vrouw
  • goed in theorie vs praktijkgericht

Allemaal gelukkige omstandigheden waar je niet over nadenkt wanneer je de goede resultaten viert.

Het is de combinatie van talent, hard werken en geluk die verantwoordelijk is voor je resultaten. 

  • In Burundi kun je nog zo hard werken, de kans dat je veel gaat verdienen is minimaal.
  • Als vrouw kun je nog zo hard werken, de kans dat je meer verdient dan een man die exact hetzelfde doet is klein.

Wanneer is het goed om de rol van geluk te zien?

Wanneer je als ondernemer niet (te) optimistisch zou zijn over de kans van slagen van jouw bedrijf, dienst of product – vooral door jouw talent en inzet – dan zou je er waarschijnlijk niet aan beginnen. Dus een wat overdreven optimisme en geloof in je talent en inzet is goed om de reis te starten. Anders zou je bij de minste weerstand opgeven omdat je pech had, maar je zet door omdat je gelooft in hard werken.

Wanneer je dan je doel hebt bereikt is het goed om die egocentrische bias los te laten en je meer te realiseren dat geluk een belangrijke rol heeft gespeeld in het eindresultaat. Dit is niet eenvoudig, want om je heen wordt bevestigd dat hard werken cruciaal is voor het resultaat. De hustle-gedachte zit diep in onze westerse cultuur.

  • Wanneer je begint is het goed om de rol van geluk te minimaliseren en de rol van jouw talent en inzet te overschatten.
  • Wanneer je het resultaat bereikt hebt is het goed om je in te leven in de anderen, de rol van geluk en ongelijkheid te zien. Hierdoor ben je meer geneigd om terug te geven aan de gemeenschap en anderen te betrekken bij je resultaten.

Boek tip van Muller: “Success and Luck: Good Fortune and the Myth of Meritocracy” by Robert H. Frank.

Eerdere artikelen die ik schreef over de rol van geluk voor je beslissingen:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.