Radicaal mild

Het geeft een veilig gevoel wanneer we ons bewust of onbewust aansluiten bij groep. De kans op overleven neemt namelijk toe wanneer we deel uitmaken van een groep.

Onderdeel zijn van een groep betekent dat je anderen helpt in je groep wanneer dingen ze tegenzitten, of wanneer ze ouder zijn en minder kunnen. Hierdoor word jij waarschijnlijk ook geholpen door de groep om te overleven in lastige tijden. Wanneer je ziek bent en het lastig is om voor jezelf te zorgen dan is het fijn dat er anderen zijn die jou helpen, omdat je het anders mogelijk niet overleeft.

Dit gevoel van veiligheid in een groep zorgt er ook voor dat we dingen accepteren van mensen in de groep die we zelf een beetje anders zien.

Wanneer je als groep bepaalt dat een andere groep mensen ‘anders’ is, dan vallen de mensen in die andere groep buiten jouw groep. De geschiedenis heeft ons geleerd dat dit kan doorslaan en dat we in staat zijn om mensen mentaal en fysiek te mishandelen en vermoorden die ‘anders’ zijn. Denk aan mensen met een ander geloof (joden), een andere huidskleur (slaven), een andere geslachtsvoorkeur en nog veel meer.

Door in de communicatie telkens weer die groep mensen als anders neer te zetten gaan we er steeds meer in geloven dat deze mensen anders zijn. Sommige leiders gebruiken dit door telkens weer situaties naar voren te brengen die ons raken en die te maken hebben met mensen die een ander geloof, meer geld, ander werk en betere banen hebben dan wij. Zij zijn anders en dat heeft een negatief effect op hoe wij op dit moment leven. Zij willen de manier waarop wij leven veranderen en dat accepteren we niet.

#radicaalmild

In mijn gesprek met Ruth leer ik van haar over inclusie en compassie. Geïnteresseerd zijn. Vragen stellen. Bewust bezig zijn met ontdekken wat je eigen blinde vlekken zijn. Wat ervaar ik als de werkelijkheid op dit moment? Wat mis ik hierin? Wat zie ik niet?

Dit is geen eenvoudige opgave. Het is veel eenvoudiger om vast te houden aan je eigen waarheid en comfortzone.

Ik wil milder zijn in mijn mening over anderen. Onderzoeken wat het is dat zij denken en doen. Waar ligt de bron van die ander? In het gesprek met mijn vriendin Brigitte van Tuijl hebben we het bijvoorbeeld over intuïtie en het onderbuikgevoel. Iets waarvan ik merk dat veel ondernemers er gebruik van maken. Iets wat ik lastig vind.

Maar wat als het goed werkt om beslissingen te nemen op basis van intuïtie? Wat als blijkt dat dit eenvoudiger is en beter werkt dan doordachte, door analyses en onderzoek onderbouwde besluiten?

Dat is hoe ik het gesprek in ga met Brigitte in de podcast. Ik wil ontdekken hoe zij de dingen anders doet dan ik. Ik wil uitleggen hoe ik het doe en waar ik moeite mee heb, en dan ruimte maken om te leren hoe zij het doet in haar bedrijf.

Hetzelfde geldt voor meer leren over Black Lives Matter. Ik heb ontdekt dat ik weinig afweet van racisme en de ervaringen die gekleurde mensen hebben in een witte omgeving. Dit is een reden voor mij om in gesprek te gaan met ondernemers die werken aan inclusie in bedrijven. Mensen als Ruth, Bouchra en Melvin. Om meer te leren hierover heb ik de afgelopen maanden meer donkere mensen toegevoegd aan mijn tijdlijn op Twitter en LInkedIn.

Zo leer ik daarnaast bewust over veganisme en dierenleed. Leer ik meer over onze bodem, ecologie, de natuur en afval. Wat is mijn rol hierin en wat kan ik veranderen in mijn werkelijkheid? 

De beslissing om dit soort zaken te onderzoeken is geen eenvoudige beslissing. Ik laat het bekende een beetje los tijdens het onderzoeken van een andere werkelijkheid. Ik week mezelf los van de groep waar ik deel van uitmaak. Dit brengt mij in een ‘onveilige’ situatie, vindt mijn brein.

De column van Brenda van Osch over Radicaal Mild lees je op het FD (achter een betaalmuur). Anna-Maria noemde Radicaal Mild al een paar keer, zie hier. Meer over #radicaalmild vind je op Twitter, waar de vriendin van Brenda, Karine Hoenderdos (founding mother), ermee begon.

Radicaal inleven in de ander: “Waarom zegt iemand dit of doet iemand zo? … Door me dit af te vragen reageer ik al milder.” (Hoenderdos) Er is altijd een reden waarom mensen bepaalde dingen anders doen. Dit is het startpunt om te ontdekken.

De verandering voor mij:

Minder meningen geven, meer vragen en luisteren.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.