Positieve impact continu uitbreiden

Slaap je onder een dekbed? Kijk eens op het label naar de vulling van je dekbed. Is het dons? Een grote kans dat de veren van jouw dekbed zijn geplukt van levende ganzen en eenden. Sorry voor het beeld dat je nu in je hoofd hebt, maar dit is de werkelijkheid. Waarschijnlijk wist je net als ik niets van deze vuiligheid.

Wanneer je daar als mens in de westerse maatschappij met enig gevoel naar kijkt dan kan het niet anders dat je denkt: dit mag niet langer gebeuren. Zo begon voor Stephan Zeijlemaker en Rob van den Dool het gevoel dat ze de keten van donsdekbedden wilden veranderen, en daarom begonnen ze de ontwikkeling van dekbedden waarvoor ganzen en eenden niet levend geplukt hoefden te worden. En zo ontstond Yumeko.

Rob van den Dool vertelt in ons gesprek over telkens opnieuw ontdekken dat je er nog niet bent met een totale positieve impact als je verder in de keten komt.

Pieter van Osch gebruikt de volgende definitie voor impact: 

“Positieve waarde realiseren voor velen zonder schade voor iemand of iets.”

Pieter van Osch – ScaleUp Impact

En dat zonder schade voor iemand of iets kan best lastig zijn, hebben bedrijven als Yumeko, Tony’s Chocolonely en Patagonia ervaren.

Toen Rob en Stephan de eerste stap hadden gezet voor het dons liepen ze als vanzelf tegen de volgende misstand in de keten, zoals het katoen waar de dekbedden van gemaakt worden. De boeren die deze katoen verbouwen en oogsten krijgen veel te weinig betaald. Dus gingen ze daarmee aan de slag. Ze betalen nu de katoenboeren meer dan gemiddeld, een eerlijk loon. Ze voelen zich een stuk beter hiermee, maar realiseren zich ook dat katoen als grondstof veel water nodig heeft en wordt verbouwd in gebieden waar het watertekort ieder jaar ernstiger wordt. Er start een zoektocht naar een alternatief voor katoen.

Een ander onderdeel is de verpakking voor de verzending naar de consument, karton. Wat doet de consument met de kartonnen doos als ze het dekbed heeft ontvangen? Ze gooit het weg. Het maken van karton voor een verpakking die maar één keer wordt gebruikt is niet efficiënt. Grotendeels wordt het karton gerecycled, maar daar gaat veel energie in verloren.

Wanneer het dekbed versleten is en de consument een nieuw dekbed koopt, wat gebeurt er dan met het oude dekbed? Wordt dit toegevoegd aan de afvalketen of ga je als leverancier je product weer ophalen om het te recyclen? Het hergebruik van deze materialen op dit moment is veel duurder dan nieuwe materialen gebruiken. Hoe ga je dit veranderen? Want je kunt jezelf ook niet uit de markt prijzen. 

Een product maken met een positieve impact op de hele keten vraagt veel van je bedrijf. Het vraagt onder andere:

  • continu investeren in de ontwikkeling;
  • telkens weer onderzoeken waar er nog een negatieve impact is in de keten; 
  • hogere kosten en daardoor mogelijk een lagere marge voor je duurzaamheid; 
  • een langetermijnvisie en uithoudingsvermogen van de ondernemer.

Wanneer je als mens die onderdeel is van de natuur en er niet boven staat naar het product dekbedden kijkt, lijkt het logisch om te stoppen met het gebruik van dons. Yumeko worstelt ook met de regels die Nederland heeft aangepast voor eenden en ganzen, die mogen niet meer buiten loslopen. Terwijl Yumeko juist kiest voor dons van ganzen en eenden die niet hun hele leven binnen zitten. Het grootste deel van het ganzen- en eendenvlees wordt niet in Nederland, Duitsland of België geconsumeerd, maar ver daarbuiten. Voor de planeet is het zinvoller om zo dicht mogelijk bij de klant de spullen te houden, verbouwen en produceren. Telkens weer zie je nieuwe mogelijke verbeteringen voor een positieve impact. Soms zie je ze zelf niet en wijzen andere meer radicale partijen je erop en laten ze je zien waar het nog misgaat. Rob deelt een leerzame ervaring over hoe Yumeko negatief in het nieuws kwam met de ganzen bij boeren waar zij het dons van krijgen.

Luister naar het gesprek dat ik had met Rob van den Dool in de podcast, Activist die de keten verandert – Rob van den Dool.

Voor meer inzicht in de impact van Yumeko lees je hier het impactrapport en hier zie je de impact die je hebt als koper van een Yumeko-dekbed. Mooie voorbeelden van het in beeld brengen van je impact

Gebruik de drie impactvragen voor beslissingen met een positieve impact voor jouw bedrijf. Download hier jouw hulpmiddel over de drie impactvragen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.