Plezier in je werk: 7 tips voor een goede werksfeer

Via Lia Kasteel kwam ik op de site van de CNV over plezier in je werk.
Het CNV heeft een site opgezet met allerhande informatie over meer plezier op je werk. Een aparte pagina met 7 tips over meer plezier in je werk.

meer-werkplezier-cnv.gif

Tip 1: Small Talk


its_good_to_talk.jpg
Een praatje over het weer, de vuile sokken van je partner of de bruiloft van je jongste broer. Zogenoemde small talk kan dienen als smeerolie voor meer belangrijke ‘werkgesprekken’. Tot de small talk behoort ook: het geven van complimentjes aan collega’s over het werk dat zij geleverd hebben.

Als je de mogelijkheid hebt: zet kleine vragen en boodschappen niet op de mail, maar loop bij de collega langs. Een goede gelegenheid voor small talk.

Tip 2: Opruimen

rommel-opgeruimd-werkplek1.jpg
Net als thuis: de rommel van een collega kan behoorlijk veel ergernis opleveren. Zorg er daarom voor dat de (gezamenlijke) werkplek schoon en opgeruimd blijft. Dat scheelt een hoop onderling gezeur en gezoek naar spullen die nodig zijn voor het werk.

Ai, een zwakt punt bij mij. Nu werk ik alleen maar vaak is het een rommel. Dat komt omdat IK het prettige vind om meerdere dingen tegelijk te doen.

Tip 3 Lachen

smile_sign2.jpg
Een zesjarig kind lacht per dag gemiddeld 300 keer, een volwassene slechts 47 keer. Terwijl veel lachen heel gezond is. De productie van endorfine en adrenaline neemt tijdens een lachbui toe, waardoor we meer ontspannen en creatiever zijn. Kortom: humor op de werkvloer is goed.Je kunt humor stimuleren door op een onverwachte, creatieve manier te reageren op gebruikelijke situaties.

Jezelf niet al te serieus nemen, kan lachwekkend en bevrijdend zijn. Laat je collega’s delen in leuke dingen die je ergens hebt gelezen of gezien. Wees daarbij niet bang om af te gaan, maar verspreid leuke dingen gewoon in de organisatie. Houd er bij het maken van grapjes wel rekening mee dat niet iedereen van dezelfde humor houdt.

Tip 4: Samen eten en drinken

chipmunk_feeding_1.jpg
Liefde gaat door de maag. Dat geldt niet alleen voor de romantische liefde maar ook voor de ‘chemie’ tussen collega’s. Lekker eten en drinken schept een informele sfeer waarin je collega’s eens van een andere kant kunt leren kennen.

Behalve vrijdagmiddagborrels en afdelingsuitjes met afsluitende etentjes, kun je er ook eens aan denken om tijdens de lunch- of koffiepauze iets speciaals te doen. Of koeken als sfeerverhogers tijdens een vergadering. Ook leuk: nodig gepensioneerde of zieke collega’s uit bij gezamenlijke etentjes en uitjes.

Tip 5: Huiskamer

working_girl-home-office.jpg
Een huiselijke sfeer zorgt voor meer ontspanning. Voorzie de werkplek, voor zover mogelijk en toegestaan, van planten, foto’s, posters etc. Ook een gezamenlijke koffie- of theepot is goed voor het huiskamergevoel.

Tip 6: Cadeautjes

present_2.jpg
Als een collega iets bijzonders heeft gepresteerd of iets voor je heeft gedaan: geef hem of haar een persoonlijk cadeautje of kaartje. Kleine moeite, groot plezier.

Tip 7: Elkaar helpen

pick_me_up_please.jpg
De belangrijkste tip van allemaal: leef je in je collega’s in, luister goed naar ze en help hen waar mogelijk. Als je in je werk een probleem of dilemma tegenkomt, raadpleeg een collega. Je schiet er zelf vaak iets mee op en de ander voelt zich gevleid dat je een beroep doet op zijn of haar kennis.

Bron: CNV site plezier in werk via Lia Kasteel’s weblog over loopbaanadvies & carrière

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

3 reacties

  1. Ondanks de in Nederland doorgaans goed geregelde arbeidsvoorwaarden, heerst er desondanks regelmatig een slechte werksfeer achter gesloten deuren van de werkgever. Het verschil in machtsverhouding tussen werkgever en (de volledig financieel afhankelijke) werknemer is in veel gevallen de voedingsbodem voor mismanagement en een slechte behandeling van eigen personeel.
    Voortdurende opvoering van werkdruk, verantwoordelijkheden, administratieve procedures, verlegging van grenzen en negeren van een negatieve werksfeer, leiden op de lange termijn tot vertrek van werknemer, waarna de zoektocht naar een nieuwe werkgever begint, in de hoop op betere tijden.

    Werkgevers hebben veelal uitgebreide procedures en middelen om nieuw personeel kritisch te kunnen beoordelen. Werknemers daarentegen hebben dergelijke mogelijkheden niet en weten doorgaans maar weinig af van de nieuwe werkgever, alvorens zij zich aan haar gezag onderwerpen.

    Uiteraard hebben werknemers ook de behoefte om werkgevers (al dan niet vooraf) te kunnen beoordelen en daarom biedt Werkbeoordeling.nl werknemers de mogelijkheid, om werksfeer beoordelingen te kunnen delen via onze website. Zo kunnen werknemers bij ons anoniem, snel en eenvoudig beoordelingen geven en bekijken, zonder aantasting van de werkgever’s privacy.

    Dit zorgt ervoor, dat werknemers nu ook op voorhand een goed beeld kunnen krijgen van werkgevers en hierdoor de beste werkgevers kunnen selecteren. Om neutraal te blijven hebben wij ervoor gezorgd, dat beoordelingen even positief als negatief kunnen zijn en er alleen cijfers worden gegeven.

    Wij zijn van mening, dat zowel werknemer als werkgever hier voordeel uit zullen halen, omdat werkgevers hierdoor gemotiveerder zullen zijn, negatieve beoordelingen te voorkomen en positieve beoordelingen te stimuleren, door beter toezicht onder leidinggevenden. Werkbeoordeling.nl is voor een gezond werkklimaat en de daaruit voortvloeiende gezonde bedrijfsresultaten.

    1. Fijne reclame zo, daarom ook maar bij 1 artikel geplaatst en niet 2. De opening in de eerste alinea schetst wel een heel negatief beeld.

      Anoniem beoordelen; volgens mij een plek om eens lekker je onvrede te uiten. Daardoor kan er een heel verkeerd beeld ontstaan. Verder is het natuurlijk zo dat je via internet allang vooraf kunt kijken hoe jouw potentiele werkgever wordt beoordeeld. Zoek in Google en kijk bijvoorbeeld wat (ex-)werknemers zeggen op weblogs en in fora.

      Wie zit er achter deze site?
      Wat is het doel (business model) van de site?
      Ook op de site weinig informatie, lekker anoniem.

  2. Beste Erno,

    Ik ben de oprichter van werkbeoordeling.nl en mijn naam is Ron de Jong.

    Om te voorkomen dat werkgevers door leugens door het slijk gehaald worden, zorgt werkbeoordeling.nl ervoor, dat (ex) werknemer alleen een cijfer kunnen geven. Verder willen wij niet alleen een negatief klankbord zijn, maar ook een positief klankbord en laten standaard alleen de beste bedrijven bovenaan staan. Momenteel slaat de meter gemiddeld positief uit, dus ook dat respecteert werkbeoordeling.nl.

    Het business model is non profit, gewoon idealisme voor een betere maatschappij.

    De eerste alinea schetst inderdaad een heel negatief beeld, maar binnenkort zal dit beeld bevestigd worden met statistische journalistieke berichtgeving op werkbeoordeling.nl (geheel volgens de realiteit helaas).

Reacties zijn gesloten.