Oudernemer – de definitie

Mijn definitie van oudernemer, is een ondernemer met een gezin. In de VS ook wel parentpreneur genoemd.

De definitie van parentpreneur is “Parents who are also entrepreneur”.
Er zijn in de Engelse taal ook nog mompreneurs, moeders die ondernemers zijn. Is daar al een mooi Nederlands woord voor?

oudernemer

Aangezien dit de eerste keer is dat oudernemer wordt genoemd (ik heb tenminste geen andere vermelding op het web kunnen vinden), is dit dus de definitie van oudernemers:

“Oudernemer: Een ondernemer met een gezin.”

Maar één letter is anders maar een wereld van verschil.

Oudernemers gaat over ouders die de twee belangrijkste aspecten in hun leven willen combineren: hun carrière en hun gezinsleven.

Als oudernemer kun je de ervaringen met je kinderen en partner meenemen in je bedrijf.

Gezin expertise

Zo noemt Julie Lenzer Kirk van The ParentPreneur Edge in What Parenting Teaches About Building a Successful Business drie dingen die we leren in ons gezin en gebruiken in ons bedrijf.

Vindingrijkheid: terwijl we onze kinderen opvoeden leren we regelmatig dingen terwijl we doen. Het is onmogelijk alles vooraf te weten over opvoeden. Zo gaat het ook met ons bedrijf. Je leert terwijl je doet. We kunnen niet wachten tot een ander ons alles leert over ondernemerschap. Je kunt wel hulp inroepen en dan nog kom je in unieke situaties die je zelf moet oplossen als ondernemer.

Lange termijn visie: Als je kinderen nog klein zijn denk je al na over de toekomst. Welke school? Moet ik sparen voor een opleiding? Waar vind ik de beste kinderopvang? Deze lange termijn visie heb je ook nodig voor je bedrijf. Wat wil je bereiken? Wil je groot worden of juist klein blijven?

Creatief overtuigen: Je gebruikt het zeker bij je kinderen. Je leert ze op een speelse manier de spullen op te ruimen of hun speelgoed te delen. Je bent meester in het overtuigen. Toch? Deze acties ontwikkel met je kinderen en gebruik je in je bedrijf. Klanten slim overtuigen of een leverancier overtuigen om iets extra’s te leveren.

Jouw definitie

Ben je het niet eens met de definitie? Schrijf hieronder jouw definitie.

Welke dingen die jij hebt geleerd bij het opvoeden van je kinderen gebruik je voor je bedrijf?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

2 reacties

 1. Laat ik nou sinds kort een webtemplate hebben van een Mompreneur in de VS. Als moeder en ondernemer herken ik het bovenstaande erg goed. Ik ben zelf dus erg blij met dit artikel en wil het nog even wat dieper lezen.
  Het moeder/ouder zijn heeft mij persoonlijk zeer zeker geïnspireerd om vorm te geven aan mijn bedrijf. Ik gebruik zelf vooral mijn creativiteit in zowel gezin als onderneming. Ik geloof nog steeds dat het ‘hebben’ van mijn gezin mij de zet heeft gegeven om juist voor mijzelf te beginnen en niet alleen om dat het goed te combineren zou zijn met een gezin. Doordat ik in de opvoeding een weg volgde die van te voren niet gepland is merkte ik steeds meer dat ik dit ook creatief wilde zijn in mijn manier van werken.
  Erg leuk om dit artikel juist nu te lezen.
  Ik had dus wel gehoord van mompreneur maar niet van parentpreneur. Toch vind ik het Engels dan weer vloeiender klinken als oudernemer. Bij de woorden mompreneur (en ook parentpreneur) krijg ik gelijk het gevoel om die termen te gebruiken voor mijzelf, maar dat heb ik met de Nederlandse vertaling niet. Dus ik ben ook zeer benieuwd of er nog een pakkende Nederlandse vertaling komt.

  1. Leuk Els. Ja, zelf werk ik veel met vrouwen en vaak ook moeders, mompreneurs dus.
   Niet altijd. Parentpreneurs wordt ook veel gebruikt en ik vind zelf “oudernemer” goed gevonden 😉

   Benieuwd welke weg je in de opvoeding volgt en mooi dat je juist daardoor hebt gekozen voor ondernemerschap.

Reacties zijn gesloten.