Kom in opstand tegen de uitwassen van het Anglo-Amerikaanse ondernemen

Hier word ik boos van. Bestuurders van Booking.com die zichzelf een bonus toekennen van € 28 miljoen. Na een jaar waarin ze steun hebben ontvangen van de Nederlandse overheid voor hun medewerkers en gemist inkomen. Om uiteindelijk toch een paar duizend mensen te ontslaan. (update: 4 jun 2021: Booking.com heeft toegezegd dat ze de steun zullen terugstorten – in opstand komen heeft zin) De KLM topman kan een variabele bonus tot € 2 miljoen ontvangen voor het werk dat hij heeft gedaan, naast de jaarlijkse inkomen van € 750.000 (normaal bijna € 1 miljoen). 

De grootste (tech)bedrijven ter wereld die recordomzetten boekten in 2020 maar minimale belasting betalen of tot zelfs nul euro. Amazon die met 44 miljard omzet nul euro belasting betaalde in Europa. Terwijl ze wel gebruikmaken van faciliteiten die betaald worden door de overheid, zoals het wegennetwerk, vliegvelden, hoogopgeleide mensen. Een bedrijf met een ego-centrische topman die bovenaan de lijst van de rijkste mensen op aarde staat. Het mag allemaal, want deze grote bedrijven maken slim gebruik van de regels in o.a. Nederland om zo min mogelijk belasting te betalen. Terwijl de burgers en de echte ondernemers zoals jij belasting betalen voor de voorzieningen en steun die deze bedrijven ook gebruiken.

De verklaringen die deze topmensen hebben waarom ze recht hebben op dit soort inkomens en bonussen zijn ‘zum kotsen’:

„We zitten in een situatie waarin behoud van talent en sterk leiderschap de hoogste prioriteit heeft om ons te helpen uit de crisis te komen”, schrijft een woordvoerder in een reactie. Ze wijst erop dat topbestuurders van andere grote reiswebsites nog veel meer verdienen. Ze voegt eraan toe dat Booking er alles aan heeft gedaan medewerkers te compenseren, „zodat Booking een geweldig bedrijf blijft om voor te werken.”

Via NRC

Aan het gedrag van de kleuterschool zijn deze mensen niet ontgroeid, “als zij het mogen, dan mag ik het ook”.

Waarom is er zo weinig opstand tegen dit gedrag?
Waarom is er geen protest van mij en jou?
Waarom blijven we kopen via deze bedrijven?

We zijn verontwaardigd, we praten er met elkaar over, ik lees erover op Twitter, maar echt protest en echte actie blijven uit.

Wat gaan we doen?

Wat kunnen jij en ik als ondernemer hiertegen doen? We ondernemen al op een andere manier, een mkb-benadering met oog voor de planeet, de maatschappij en de collega’s. Daarnaast kunnen we de achtergrond uitzoeken van de bedrijven waar we onze producten en diensten bestellen. Kijk niet alleen naar de laagste prijs van dat product of die dienst of het gemak, maar kijk ook naar de structuur en het verdienmodel van het bedrijf dat erachter zit. 

Je betaalt de kosten misschien niet direct in het product of de dienst, maar wel via de belastingen die nodig zijn om het systeem in stand te houden. 

Het Anglo-Amerikaanse ondernemen met een focus op omzet, op winst, en vooral op de aandeelhouder heeft veel opgeleverd in de vorige eeuw, maar in deze eeuw levert het steeds meer problemen op.

Terwijl het alternatief zo natuurlijk is voor ons, het Europees ondernemen gebaseerd op de Rijnlandse principes.

Sebastian Klein zei het ook in deze aflevering: een ondernemer mag best wel meer verdienen dan de andere werknemers in het bedrijf, omdat ze er meer tijd in stopt, meer risico neemt of voor een bepaalde tijd geen inkomen uit het bedrijf haalt. Dat voelt voor de meeste mensen prima, maar wanneer de verhouding te groot wordt dan neemt de onvrede toe.

Vier tot acht keer meer verdienen dan de minst verdienende in je bedrijf is een mooi uitgangspunt. In tegenstelling tot 450 keer meer verdienen (zie het voorbeeld van de topman bij de KLM – en dan heb ik het nog niet eens over de bonus). Daarvan snapt iedereen dat dit niet meer klopt.

Een stap die ik samen met Pieter van Osch en Jaap Jan Brouwer zet is Nieuw Europees Ondernemen starten. We beginnen met een praktische masterclass waarin je leert wat je doet om de Rijnlandse principes te verstevigen in je bedrijf. Je leert om te groeien én bloeien.

Wil je meer weten over het nieuwe Europese ondernemen op basis van Scaling up? Neem dan deel aan de Masterclass Nieuw Europees Ondernemen. Meer informatie en aanmelden kan hier: https://www.scaleupimpact.com/nieuw-europees-ondernemen

We hebben het onder andere over deze zes verander visies:

  • van human resource naar human doing
  • van ego-leiderschap naar authentiek leiderschap
  • van shareholder profit only naar multi-stakeholder impact
  • tijdsperspectief van korte termijn naar lange termijn
  • van one size fits all naar niche-aanpak
  • van keihard opschalen naar groeien en bloeien

Laten we samen veranderen.

Meer informatie

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.