Ontdekken wat ik zelf niet zie

ontdekken-wat-ik-zelf-niet-zie
ontdekken-wat-ik-zelf-niet-zie

Eind vorig jaar heb ik een sportmedisch onderzoek gehad. Omdat ik de 50 gepasseerd was leek het me een goed idee om te controleren of er medische dingen zijn die beter presteren in de weg staan bij mijn hardlopen. Een ander belangrijk doel voor mij was om mijn hartslagzones te achterhalen om beter te trainen.

In het rapport van het onderzoek stonden de hartslagzones. Ze zagen er alleen anders uit dan ik gewend was. In de loopgroep wordt gesproken over zone 1, 2, 3, 4 en 5. Van de sportarts had ik een overzicht gekregen met: herstel, D1, D2, D3 en weerstand. D1 heb ik vertaald naar hartslagzone 1, gisteren ontdekte ik dat ik hier een verkeerde aanname heb gemaakt.

Na een lange duurloop van bijna 25 km reageerde een ervaren langeafstandsloper uit onze loopgroep, Arjen, op mijn overzicht in Strava. Het viel hem op dat ik geen hartslagband gebruik. Dat klopt. De afgelopen jaren gebruikte ik een Fitbit Charge HR, maar die heb ik eind 2019 vervangen door een Samsung Galaxy Watch Active2. Een hele mond vol.

Met de Active2 heb ik de mogelijkheid om een app te gebruiken voor het fluiten en een andere app voor het hardlopen. Al vrij snel ontdekte ik dat een nadeel van de Samsung is dat de hartslagregistratie onnauwkeurig is. Om meer te lopen in de lage hartslagzones heb ik eigenlijk niets aan deze smartwatch. En dat terwijl de hartslagmeter een van de belangrijkste redenen was om deze smartwatch te kopen. Balen.

Wil ik meer lopen in bepaalde hartslagzones tijdens de trainingen, dan heb ik een horloge nodig dat goed samenwerkt met een hartslagband. Een hartslagband is namelijk het nauwkeurigst. Na overleg met een paar mensen uit de loopgroep heb ik besloten welk sporthorloge het moet worden. Nu moet ik nog even sparen om deze Garmin FR 245 aan te schaffen en de Active2 verkopen.

Arjen wil graag andere lopers helpen met zijn jarenlange expertise en vroeg hoe ik aan mijn hartslagzones ben gekomen en wat de zones zijn. Het overzicht dat ik van de sportarts kreeg stuurde ik hem, met de hartslagzones in herstel, D1, D2, D3 en bij weerstand. Waarop hij mij uitlegde dat D1 zone 2 is en dat wat de sportarts de herstelzone noemt is wat wij zone 1 noemen.

Terwijl ik de afgelopen maanden dacht dat ik in zone 1 liep (D1), heb ik dus vooral in zone 2 en zone 3 gelopen. Vooral zone 3 is voor een rustige duurloop een te hoge hartslag. Bij een rustige duurloop wil je in zone 1 lopen. Dit ga ik vanaf nu zeker doen. Zolang ik de hartslagband en het sporthorloge nog niet he,b doe ik dit met de Charge HR, die veel nauwkeuriger is dan de Active2.

Wanneer ik nu terugkijk zie ik de logica van de zones een tot en met vijf. Ik had nog lang op deze manier kunnen door trainen als Arjen niet had doorgevraagd en ik het proces niet had gedeeld.

Belangrijk in dit proces van ontdekken en ontwikkelen is dat je durft te delen als iets nog niet perfect is. Je moet niet wachten met het delen van een prestatie tot deze is afgerond en je alle hobbels hebt overwonnen. Je moet delen vanaf het moment dat je begonnen bent. Iedere stap in de ontwikkeling, vooral de onderdelen die niet goed gaan. Deel ook de momenten waarop je even niet vooruitgaat, niet alleen het moment waarop je over de finishlijn komt.

In het verleden probeerde ik als ondernemer ook eerst zelf dingen op te lossen en dan het resultaat te delen. Terwijl ik applaus verwachtte, kreeg ik allerlei voorstellen voor hoe het nog veel beter kon. Teleurgesteld ging ik dan weer aan de slag met mijn idee en de nieuwe inzichten. Wanneer ik het proces deel als ik nog geen antwoord heb, kan ik gebruikmaken van de inzichten van mensen die al zijn waar ik naartoe wil. Tegelijkertijd kan ik mensen die ook midden in de reis zitten houvast geven.

Het is belangrijk om hulp te vragen en te krijgen van een ervaringsdeskundige, trainer en coach om zo te leren en te ontwikkelen. Soms weet ik nog niet welke vragen ik heb, maar krijg ik door het proces te delen waardevol advies.

Regelmatig zijn de aannames die ik maak niet goed en gebaseerd op verkeerde uitgangspunten. Een goede trainer of coach geeft me dan inzichten die ik zelf niet zag. Dit geldt voor mij in het hardlopen, ondernemen, schrijven, podcasts en video’s maken en alles waarin ik mij wil ontwikkelen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.