In de presentatie voor de deelnemers van coachloper.nl had ik het over online zichtbaar worden. Ik vertelde over de drie belangrijkste stappen om dit te bereiken.
Schrijven en publiceren is een effectieve manier om zichtbaar te worden, offline en online.
Door een boek te schrijven en deze te verkopen en/of weg te geven aan veel mensen word je zichtbaar. Door artikelen te schrijven op jouw website word je zichtbaar online en vindbaar in de zoekmachine.
Ik lees graag boeken en wanneer ze op een verhalende manier zijn geschreven lees ik ze het snelste uit. Verhalen maken het voor mij makkelijker om blijven te lezen. Het is zelfs verleidend om veel langer te lezen dan ik eigenlijk gepland had.
Toch lees ik nauwelijks fictie boeken. Dit zijn natuurlijk ook verhalen maar ik heb ergens het gevoel dat ik dan tijd verspil. Boeken waar ik iets leer van de auteur over marketing, ondernemen, klanten, geld, systemen en ons brein lees ik vooral.
Doordat ik veel lees was het eenvoudig om ook te schrijven. Eerst door te kopiëren, vertalen of zinnen te veranderen, later steeds meer vanuit mijzelf. Mijn ervaringen gemengd met boeken die ik lees of ervaringen van klanten.
Doordat ik steeds meer schreef werd het schrijven steeds makkelijker. Schrijven is iets wat ik geleerd heb, iets dat veel mensen kunnen leren.
Door te schrijven werd ik steeds meer zichtbaar. Terwijl ik alles schreef vanuit mijn eigen veilige omgeving. Een kamer met een bureau in ons eigen huis. Ik werd online en offline zichtbaar terwijl ik zelf nauwelijks in de spotlight stond.
Sterker nog ik vond het heerlijk om zelf langs de rand te bewegen en niet in het centrum te staan.
In de presentatie voor de leden van Coachloper sprak ik over zichtbaar worden door te publiceren. Met één klein onderdeel voor als je liever niet schrijft.
Presentatie coachloper deelnemers
De presentatie gaat over de drie stappen om online zichtbaar te worden. Dit zijn de drie stappen:
Kies je doelklant
De belangrijkste keuze die je kunt maken om sneller zichtbaar te worden is voor wie je dat doet. Maak je de groep heel klein, één of twee personen, dan ben je heel snel zichtbaar.
In een presentatie van Verne Harnish hoorde ik het voor de eerste keer. Ondertussen ben ik het zelf ook steeds meer gaan inzien. De belangrijkste vraag is niet waarom (Start with Why). De belangrijkste vraag is wie.
De belangrijkste vraag is niet waarom, maar wie
Nog voordat je duidelijkheid wilt waarom jij dit allemaal doet, wil je weten met wie je dit wil doen.
Ik ben net als jij een sociaal dier. Ik ben afhankelijk van andere mensen, mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden, de mensen van wie ik leer, mensen met wie ik werk.
Eerst bepaal je met wie je wilt werken. Wie wil je helpen? Wie heb je het liefste om je heen en wie juist niet?
Wie wil jij aantrekken?
In tegenstelling tot wat we leren in de schoolboeken gaat dit niet over een doelgroep. Een doelgroep is veel te groot.
Je wil precies weten welke woorden zij gebruiken om de grootste worsteling te omschrijven. Waar hebben ze jouw hulp bij nodig.
Als je op zoek gaat naar de woorden die de doelgroep gebruikt dan krijg je een gemiddelde van deze groep. En met de taal van het gemiddelde spreek je niemand echt aan.
Het gaat ook niet over een niche kiezen. Een niche is een plek waarin een organisme als een van de weinigen kan overleven. Een niche kies je niet. Jij past je aan, je evolueert zodat je kunt overleven in een niche.
In de afgelopen jaren terwijl ik vertelde over Kies je doelgroep heb ik geleerd dat de mensen waarmee ik werken het kiezen van een doelgroep of niche heel lastig vinden.
Doordat ik vertelde over kiezen van een doelgroep kwamen er allemaal bezwaren naar voren. Angsten. Door te kiezen moest je ook iets verliezen. Het is heel moeilijk om door die angst heen te komen. Meestal werd de keuze dan niet voldoende doorgevoerd. Dit heb ik zelf ook ervaren.
Ik maak het veel eenvoudiger voor je.
Je selecteert een doelklant.
Deze doelklant ken je al lang. Ze zit in jouw klantenbestand.
Nu ga je in gesprek met je doelklant. Je stelt vragen om te vinden wat het grootste probleem van je doelklant is waarmee jij haar gaat helpen.
Dit is het belangrijkste wat je te doen hebt. Uitzoeken wat haar probleem is en de taal, de exacte woorden, die ze gebruikt om dat probleem te benoemen.
Je bedenkt nu met welk product help jij de doelklant het beste helpt. Welk product verkoop je het liefste, niet perse omdat dit product de meeste omzet oplevert maar wel het meeste resultaat oplevert voor de doelklant.
Je selecteert één doelklant, één probleem en één product voor nu. Daarmee krijg je aandacht van deze doelklant.
Schrijf je over het probleem van jouw doelklant in de exacte woorden die zij gebruiken dan krijg je aandacht. Dan word je zichtbaar. Voor je doelklant en voor alle mensen die lijken op je doelklant. Mensen die dezelfde taal gebruiken als je doelklant.
Zichtbaar worden voor de juiste persoon gaat over:
- selecteren van de doelklant uit jouw klantenbestand
- het probleem achterhalen van deze doelklant
- het product dat dit probleem het beste oplost
- de woorden van de doelklant gebruiken om te publiceren over het probleem
Publiceren
Nu je de doelklant hebt geselecteerd en haar probleem kent, ga je publiceren over haar probleem in de exacte woorden van jouw doelklant.
Voor mij is schrijven op het web al sinds 2005 een logische oplossing. Door te schrijven over een klein onderwerp trok ik steeds meer verkeer naar verschillende websites.
Door te schrijven over onderwerpen die bepaalde mensen bezighouden word je gevonden in de zoekmachine. Door mensen die er graag meer over leren. Die aan de slag willen met hun probleem.
Schrijven is niet ingewikkeld. Je kunt het leren. Je kunt zelfs leren om snel te schrijven. Een artikel schrijf je in een paar uur of snel schrijven in 15 minuten per dag wanneer je de expertise hebt.
Schrijven is natuurlijk niet de enige weg om te publiceren. Je kunt ook audio, video of afbeeldingen gebruiken.
In het afgelopen jaar heb ik geleerd dat audio opnemen en deze te publiceren in een podcast, je nieuwe mensen aantrekt. Mensen die mijn website nog niet hadden gevonden. Zij vinden mijn audio-opnames via een kanaal als iTunes of Stitcher.
Daarnaast geven mijn opnames en interviews een extra dimensie aan de lezers van mijn artikelen. Nu horen ze plotseling mijn stem, mijn accent, wanneer ik enthousiast ben en nog veel meer.
Het opnemen van jezelf door een artikel uit te spreken of een interview is een handige manier om te publiceren zonder zelf te schrijven. Voor mij gaat het inspreken van een artikel sneller dan het artikel schrijven.
Het voordeel is dat ik daarna iemand een artikel kan laten maken van deze opname. Door de opname te transcribreren (gesproken woorden uitwerken in geschreven tekst) krijg ik zelfs de tekst als artikel in mijn Power Platform.
Door telkens weer dit soort opnames te publiceren krijg je een eigen kanaal, een podcast.
Het opstarten van een podcast ziet er misschien wat technisch uit waardoor je twijfelt. Maar het grootste deel van de techniek hoef je niet zelf te doen.
Het belangrijkste wat jij te doen hebt is artikelen publiceren die worden gelezen door jouw doelklant. Hiermee trek je mensen die lijken op je doelklant.
Focus op wat echt belangrijk is voor jouw bedrijf. Klanten aantrekken en het werk met je klanten uitvoeren.
Het opstarten van een podcast en de opnames online zetten in iTunes en op jouw website is iets wat je het beste uitbesteed. Dit zijn geen dingen waar jij echt goed in wil worden. Het draagt niet bij aan je coaching.
Promotie
Je hebt iets gepubliceerd op jouw Power Platform. Een geschreven of een gesproken artikel. Het is vindbaar in de zoekmachine en in iTunes. Maar…
Het blijft stil. Er komt niemand op af. Het is vindbaar in Google of iTunes maar nog lang niet als eerste zichtbaar.
Tijd voor promotie. Een extra stap die je moet zetten nadat je iets hebt gepubliceerd.
Maak altijd promotie.
Waar maak je promotie voor jouw artikel?
Stuur een e-mail naar de mensen in jouw Lasting List. Deze mensen hebben zich ingeschreven nadat ze eerder iets van jou gelezen hebben. Stuur ze een e-mail met dit nieuwe artikel, of een samenvatting met een link naar het artikel op je website.
Deel het artikel via de sociale netwerk sites. Waar hangt jouw doelklant uit? Vooral op Facebook en Twitter? Maak een aantal unieke updates waarin je verwijst naar jouw artikel.
Laat anderen jouw artikel delen. Gebruik de knoppen van Facebook, Twitter en LinkedIn bijvoorbeeld zodat de lezers van het artikel eenvoudig ook kunnen delen. Heb je een goed artikel geschreven dat raakt dan delen ze dat graag met hun netwerk.
Publiceer het artikel ook op andere platformen. Gebruik platformen als Coachloper.nl, Medium.com, Quora, LinkedIn, de Ondernemer om jouw artikelen te delen. Gebruik de platformen waar jouw doelklant al is.
Wat ga jij publiceren?
Wat is het wat jij deze week gaat publiceren?
Maak een lijstje van 5-10 onderwerpen waarover je de laatste dingen hebt gezegd tegen jouw doelklant.
Neem dan je eerste proefaflevering op. Dit kan eenvoudig met de camera van je webcam bijvoorbeeld of met je mobieletelefoon.
Credit foto: Shutterstock en Nienke Lokhorst