Waarom geen doelgroep maar een doelklant

Wat is een doelgroep? Een doelgroep is een groep van mensen, meestal samengebracht op basis van demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, opleiding, levensomstandigheden en meer.

Binnen deze doelgroep zitten veel verschillende mensen met hun eigen problemen. Het is onmogelijk om een centraal probleem te vinden in de woorden van alle mensen binnen de doelgroep. Een probleem dat ze zo aanspreekt dat ze direct opkijken als jij er over praat of schrijft.

In gesprek gaan met de doelgroep om het probleem te achterhalen is ook lastig. Met wie moet ik dan in gesprek? Ga ik de de hele doelgroep vragen of met een enquête enkele mensen vragen stellen om zo een beeld te krijgen van het gemiddelde?

Laten we eens een test doen. Jij hebt vast al eens nagedacht over de doelgroep van je bedrijf.

Hoe groot is jouw doelgroep?

Weet je het niet? Zoek het eens op via Google.

Voorbeelden van doelgroepen

  • Ambtenaren = ruim 1 miljoen Nederlanders
  • MKB = 99% van alle bedrijven in Nederland (1.1 miljoen bedrijven)
  • Zelfstandigen = bijna 1.1 miljoen mensen in Nederland
  • Waarvan 350.000 met personeel en bijna 720.000 zonder personeel

Bestaat jouw doelgroep uit 10.000, 100.000 mensen? Of honderdduizenden?

Hoe hoger het getal des te groter is de kans dat jij ook een paar klanten kunt binnenhalen uit deze groep mensen. Je hebt maar een klein percentage nodig. Toch?

Deze denkwijze hoor ik vaak en zorgt er voor dat ik niemand bereik.

Dit zijn enorme groepen mensen. Wil je deze bereiken dan kom je al snel uit bij massa-marketing. Denk aan radio, TV, adverteren. Dit soort marketing kost handenvol met geld en het levert te weinig op.

Hoe kleiner je de groep mensen maakt die jij als klant wil, des te groter de kans dat je deze klanten krijgt. Als deze groep heel klein is, dan heb je zelfs de kans dat geen concurrent zich concentreert op deze groep. Jij valt dus direct op.

Laten we het nog makkelijker maken. We verkleinen deze groep naar één klant. Jouw doelklant, in plaats van een doelgroep.

Doelklant als in één persoon. Een bestaande klant. Geen denkbeeldige klant.

Je kijkt in je huidige klantenbestand. De lijst van mensen die het afgelopen jaar bij je gekocht hebben. We beginnen ook met één product. Dé oplossing waarmee je de doelklant het beste helpt.

Als dit zo goed werkt waarom kiezen we dan niet? Lees in het volgende artikel over de angst voor kiezen.

Het handboek hyperspecialisatie vind je hier.