De grote onduidelijkheid

Waarom doe ik wat ik doe? Dat is mijn grote onduidelijkheid. Waarom?

Voor wie ik het doe weet ik (voor nu).
Ik heb een aardig beeld van de markt. Dit beeld kan nog beter en hier werk ik aan (hierover later meer).
Ik weet waar ik goed in ben (voor nu).
Ik weet waar ik passie voor heb en wat mijn talent is (op dit moment).

Maar nog steeds is het voor mij onduidelijk waarom ik het doe. Het lijkt een oneindige zoektocht. Wanneer ervaar ik dat wat ik allemaal doe de moeite waard is?

Wat drijft mij?
Ondernemers helpen.

Waarom?
Omdat ik ondernemers een succesvol bedrijf en leven gun.

Waarom?
Omdat ik ondernemers geen spijt gun achteraf.

Waarom?
Omdat ik bang ben dat ze nu een focus hebben waar ze later spijt van krijgen.

Waarom?
Omdat ik ervaren heb dat aandacht hebben voor mijn eigen ontwikkeling en dat doorgeven aan anderen fijn is, dat tijd en aandacht voor mijn gezin hebben goed voor me is, dat gesprekken met anderen en relaties belangrijk zijn voor mij en me gelukkig maken. En omdat ik door de verhalen van anderen weet dat telkens weer blijkt dat de focus op geld niet de voldoening geeft die je zoekt.

Waarom?

Enkele antwoorden, maar vooral meer vragen. Misschien heb ik nog niet de juiste vragen gesteld?

Het beantwoorden van de waaromvraag lijkt belangrijk, want dan kan ik de zoektocht stoppen en kan ik al mijn energie stoppen in die waarom. Dan kan ik het antwoord op de vraag delen met de buitenwereld en kunnen mensen daarop aanhaken. Ik kan ze dan eindelijk duidelijk maken waarom ik het doe. Moet ik nog meer energie stoppen in het uitvinden van mijn waarom?

Of kan het zijn dat er helemaal geen antwoord nodig is? Dat ik gewoon doe wat ik doe en daarmee doorga tot mijn dood? Is het tijd om te accepteren dat ik het niet weet en het laat rusten?

Misschien komt het antwoord geheel onverwacht als ik er niet mee bezig ben.

Uiteindelijk doen we allemaal wat we doen om te overleven, zo goed mogelijk te leven en het geleerde door te geven. Wanneer ik naar de kern kijk dan is dat waarom ik doe wat ik doe. 

Voor de buitenwereld is dat niet voldoende. Er moet meer zijn dan dat. Ik moet meer willen – meer geld, meer spullen, meer vrienden. Ik moet meer ontmoeten, meer ervaren, meer beleven, meer.

Waarom?

Als ik het vanuit het stoïcisme bekijk, is het duidelijk dat het goed voor me is om anderen te helpen en daarnaast controle te krijgen over hoe ik op de dingen reageer. Dat is namelijk het enige waar ik echt invloed op heb.

Dit is de verwoording van de zoektocht in mij die weer naar boven kwam tijdens de opname van de Boekencast over Delivering Happiness.

Tijd om weer aan het werk te gaan met de drie belangrijkste doelen voor vandaag.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.