6 tips voor ondernemen die ik leerde van het hardlopen

hardlopen ondernemerstips

hardlopen ondernemerstips

Ik vind het belangrijk en leuk om aan sport te doen naast het ondernemen. Mijn favoriete sport op dit moment is hardlopen. En dat heeft een reden.

Sport zorgt er bij mij voor dat ik meer energie heb en tegelijk fysiek moe wordt. Meer energie, vooral in mijn hoofd. Meer inspiratie. Meer doorzettingsvermogen. Meer zin.

Voor het werk in mijn bedrijf zit ik veel achter mijn bureau en onderzoek, schrijf, bel en plan. Sport is hierin een welkome afwisseling. Ik beweeg en kan mijn gedachten verzetten.

fitbit slaap registratie

Fitbit en registratie

Als ik meer sport zie ik ook dat ik meer diepe slaap momenten heb ‘s nachts. Ik slaap beter en ben meer uitgerust na mijn slaap. De belangrijkste motivatie om een Fitbit Charge HR te kopen was dat ik meer inzicht wilde over mijn slaap. Ik wilde in de gaten houden of ik voldoende slaap kreeg iedere nacht. Met de Fitbit help ik mijzelf onder andere om op tijd naar bed te gaan.

Voldoende slaap is belangrijk voor betere resultaten en minder stress. In de laatste jaren is de Fitbit software steeds beter geworden. Nu kan ik bijvoorbeeld zien hoe effectief mijn slaap was. De Fitbit app laat zien wanneer en hoelang mijn lichte slaap, diepe slaap en REM slaapmomenten waren. Verder laat de app zien wanneer en hoelang ik wakker was.

Door mijn slaap te monitoren kan ik mijn gedrag verbeteren. De verbetering begint met de registratie.

Hardlopen

Hardlopen voelt voor mij als een soort meditatie, zeker in de vroege ochtend. Ik ben vooral bezig met het lopen en mijn hartslag. Het geeft veel rust in mijn hoofd.

De reden dat ik nu zo veel hardloop is begonnen in 2015. Het jaar dat ik besloot om te vlaggen voor de KNVB bij hogere elftallen. De 8 jaar daarvoor liep ik ieder weekend al met de vlag in de hand bij het team van mijn zoon.

Met mijn optimisme dacht ik dat ik wel aardig kon vlaggen. De directe feedback die ik kreeg van de expert, nadat ik was geslaagd als assistent scheidsrechter, gaven mij twee verbeterpunten. Die punten hadden zo veel verbetering nodig dat hij twijfelde of ik wel zou kunnen doorgroeien.

Het eerste punt was het ondersteunen van de scheidsrechter in zijn beslissingen. Vooral beslissingen bij overtredingen. Tot dan toe had ik alleen gevlagd bij het team van mijn zoon en was ik juist niet verantwoordelijk voor dit soort beslissingen.

Het was een veilige situatie. De scheidsrechter besloot en daar bemoeide ik me niet mee.

Als assistent scheidsrechter moest ik die beslissingen nemen en ondersteunen. Dit kon ik verbeteren, door de spelregels goed te kennen, zelf als scheidsrechter wedstrijden te fluiten, beslissingen nemen en goed samenwerken met de scheidsrechter.

Het tweede punt was volgens de expert lastiger en hij vroeg zich af of ik dat nog voor elkaar ging krijgen op mijn leeftijd. Het ging over mijn sprint en startsnelheid. De startsnelheid is belangrijk als assistent-scheidsrechter want je moet vaak van stilstand naar volle sprint.

Het advies dat ik van de trainer bij de scheidsrechtersvereniging kreeg was om de sprint meer te ontwikkelen. Dit zou kunnen bij de atletiekvereniging. Zo begon ik in april 2016 bij de wedstrijdgroep van de atletiekvereniging. De wedstrijdgroep, omdat de trainer van deze groep expert is in de sprint.

Al snel werd ik opgenomen in de leuke groep. Tot nu toe trainde ik vooral kleine stukken rennen en wisselde dit af met wandelen over een totale afstand van ongeveer 5-6 km. De leden van de groep liepen mee in wedstrijden op afstanden van vooral 10km en langer.

Door het enthousiasme van de groep besloot ik om binnen enkele weken mee te doen aan de D’Run van 10km in Doetinchem. Dat ik 10km achter elkaar heb hardgelopen kon ik me niet herinneren.

Door het plezier en de vooruitgang deed ik de afgelopen jaren steeds vaker aan hardloopwedstrijden mee. Bijna iedere keer verbrak in mijn eigen finishtijd. Steeds iets sneller.

Om mijn lange afstanden verder te ontwikkelen ben ik aan het voorbereiden voor een halve marathon. Een paar jaar geleden ben ik al eens van Doetinchem naar mijn ouders in Haaksbergen gewandeld. Over een paar maanden wil ik die afstand graag gaan hardlopen.

Focus

Hier gaat het een beetje mis volgens de trainer. Voor de korte sprints ontwikkelen je spieren zich anders dan voor de lange duurloop. De lange duurloop helpen wel in het ontwikkelen van uithoudingsvermogen. Hierdoor wordt het weer eenvoudiger om meer sprints vol te houden voor een langere tijd.

Samen met de trainer werk ik vooral aan de korte afstanden tijdens het voetbalseizoen. De kwaliteit van de sprint, zoals de houding, ontspannen lopen, de ademhaling. Buiten het voetbalseizoen loop ik mee met de rest van de groep voor de langere afstanden.

Ieder seizoen moet ik een aantal looptesten doen voor de KNVB voor eventuele promotie. Promoveren in deze klasse is heel lastig voor de oudere scheidsrechters, vooral door de concurrentie van de jeugd. Fijn is wel dat ik de test nu iedere keer haal.

Wat ik hierin merk is dat ritme in mijn training en mijn streven om zo dicht mogelijk bij promotie te komen, word ik steeds beter. Nog iedere voetbalwedstrijd zijn er een paar spelers waarbij ik me extra hard moet inzetten om deze enigszins bij te houden. Telkens weer een stretch om meer snelheid uit mijzelf te halen.

Als assistent scheidsrechter is het belangrijk dat ik mijn sprints blijf ontwikkelen.

In het hardlopen vind ik het leuk om langere afstanden te lopen naast mijn normale training.

Ik vind het lastig om hierin een keuze te maken.

Ondernemen en focus

Dit zie ik ook in mijn ondernemen terug. ik heb moeite met het duidelijk maken wat ik precies doe. Waar concentreer ik me op. Dat zien anderen ook weer terug in mijn branding. Die is niet consistent.

Net als mijn klanten is keuzes maken voor mij lastig. Terwijl ik goed ben in het helpen van de klant bij het maken van keuzes en creëren van focus. Niet voor niets schreef ik er een praktisch handboek over (hyperspecialisatie.nl).

Ondernemen en verbeteren

Er zijn veel dingen die ik beter kan doen in mijn ondernemen. Tegelijk ben ik de afgelopen jaren enorm gegroeid. (zie Ben ik wel geschikt om te ondernemen?)

Coaching helpt hierin. Wat ik hierin nog mis is iemand die tijdens het werk meekijkt en feedback geeft. Kleine correcties aanbrengt.

De juiste dingen telkens weer herhalen waardoor zich myeline opbouwt rondom de nieuwe connecties in mijn brein.

Met de liefde voor mijn vak groei ik. Wil ik verder groeien dan heb ik telkens weer een coach of mentor nodig die de kleine dingen continu corrigeert. Wil je hierover meer leren lees dan het boek ‘The Talent Code’ van Daniel Coyle.

Wanneer je van iets houdt dan leer je vooral door te doen. Enorm veel herhaling en omdat je er van houdt is het eenvoudiger om dit vol te houden. Door dit iedere dag te doen wordt je langzaam maar zeker steeds beter.

De beste training

Terwijl ik dit artikel schreef (verdeeld over meerdere dagen), publiceerde James Clear dit artikel https://jamesclear.com/best-exercises-basics

In dit artikel over trainen zie ik ook de overeenkomsten met ondernemen. Zijn 6 punten:

 1. Committeer voor de lange termijn.
  “Ignore the short-term results. If you commit to the long-term process, the results will come anyway.”
 2. Maak een schema voor je training.
  “Let your schedule govern your actions, not your level of motivation.”
 3. Focus op de beste oefeningen.
 4. Begin licht en train voor volume i.p.v. intensiteit.
 5. Boek LANGZAAM vooruitgang iedere week.
  “If you want to see progress each week, then you have to progress each week.”
 6. Leg je trainingen vast.

Train als ondernemer

Om als ondernemer te groeien naar betere resultaten voor mijzelf en voor de klant heb ik deze tips vertaald:

 1. Ik heb mij gecommitteerd aan het ondernemen voor de lange termijn.
 2. Ik heb iedere week een vast schema, voor content maken (schrijven, podcast, video), publiceren, delen, administratie, leren, mediteren, lezen, bellen, opvolgen, workshops.
 3. Ik focus op de beste platformen en de beste klanten.
 4. Ik begin licht en train voor volume.
  Iedere dag tenminste 1 verkooptelefoontje bijvoorbeeld. Dit langzaam opbouwen naar 2 en meer verkoop en opvolgtelefoontjes per dag.
 5. Ik boek langzaam vooruitgang, iedere week.
  Mijn content wordt steeds beter, steeds meer klanten vinden mij, het resultaat voor de klant wordt steeds beter, de workshop wordt steeds beter.
 6. Ik leg de activiteiten vast.
  Registratie van de verkooptelefoontjes, van de slaap, van het resultaat, de administratie, de onderdelen van wie ik wil zijn. Zo zie ik ontwikkeling op de lange termijn, die ik dagelijks mis.

Verschil in ondernemen en hardlopen

Met het ondernemen maak ik veel mensen blij.

Met het hardlopen maak ik eigenlijk alleen mijzelf blij.

Wil jij meer klanten helpen via online?

In jouw bedrijf ontbreekt het op dit moment aan kennis over hoe je meer mensen bereikt met online. Je wil hiermee aan de slag. Je doet het niet zelf maar wil wel inzicht zodat je de juiste stappen gaat zetten.

Dan maak ik graag een afspraak met je voor een kennismaking.

Met plezier help ik jou en je bedrijf aan inzicht, inspiratie en vernieuwing op het gebied van online marketing en verkoop.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.