Nooit niet ontwikkelen

Nooit niet ontwikkelen
Nooit niet ontwikkelen

Je moet je nooit niet ontwikkelen, oftewel, je moet altijd blijven leren.

Aan het einde van het derde jaar van de mavo ging ik net over, met een drie en twee vijven. Gelukkig waren die cijfers voor drie vakken die ik liet vallen voor het examenjaar, waardoor ik uiteindelijk net overging.

De vakken waar ik het meeste moeite mee had waren scheikunde, Duits en Frans. Bij de talen had dit vooral te maken met naamvallen en vervoegingen. Ik was niet het type van rijtjes uit mijn hoofd leren. Mijn manier was oefenen en begrijpen. Dit lukte mij niet bij de talen en bij scheikunde, want ik leerde veel te weinig.

Tijdens mijn eerste baan heb ik het Frans leren opnieuw opgepakt met een cursus voor beginners, en daarnaast ben ik ook aan Spaans begonnen, maar echt veel beter werd het niet. Nog steeds leerde ik de rijtjes te weinig. De liefde voor deze talen is mij echter wel bijgebleven.

Wat ik vooral wilde was de taal leren om gesprekken te kunnen voeren. Schrijven zonder spelfouten vind ik niet belangrijk genoeg. Wanneer ik de grote lijnen kan ontdekken in wat er gezegd wordt en iets zinvols terug kan zeggen ben ik blij.

Lissabon en Portugees

Deze zomer gaan we met het gezin en de vriend en vriendin van dochter en zoon naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal, die een rijke historie heeft. Portugal is een land waar ik nog niet eerder ben geweest.

Op het kanaal van Nathaniel Drew, een YouTuber die ik volg, kwam ik een video tegen over hoe hij Italiaans leerde in zeven dagen. Hij heeft al een basisvaardigheid en wil aan het einde van de week een gesprek kunnen voeren met een Italiaanse vriend. Kijk hoe hij in een korte tijd, door zich intensief onder te dompelen in de taal, Italiaans leert met plezier.

Het mooiste van reizen vind ik de lokale cultuur ontdekken. Er is zoveel meer dan de toeristische plekjes. Wanneer je video’s op YouTube bekijkt over Lissabon komen telkens weer dezelfde bekende bezienswaardigheden terug. Daarvan gaan we er zeker meerdere bezoeken en de bekende foto’s maken.

Daarnaast wil ik ook de andere dingen zien, die bij toeristen minder bekend zijn. We zitten daarom ook in een appartement via Airbnb met Portugese buren, en niet in een hotel.

Een belangrijke manier om de cultuur te leren kennen is door de taal te ontdekken en te leren over de geschiedenis van het land en de stad. Er zijn nog een paar weken te gaan en dan wil ik Portugees enigszins kunnen verstaan en er enkele zinnen in kunnen spreken.

Op het whiteboard in mijn kantoor heb ik daarvoor een agenda genoteerd met de dagen tot ons vertrek. Iedere dag is een hokje. Iedere dag ga ik aan de slag met Portugees leren, met luisteren naar video’s in het Portugees. Wanneer ik ten minste een uur heb geleerd zet ik een kruisje bij de dag.

Ik heb een lijst opgezocht met de 1.000 meest gebruikte Portugese woorden. Met deze lijst kun je 80% van de basiszinnen opbouwen en kun je een gesprek voeren. Daarnaast kijk ik video’s en lees ik artikelen over de geschiedenis van Portugal en Lissabon.

Portugees is een taal die ik nog nooit heb geleerd en mijn eerste reis naar Lissabon leek me een mooi moment om te starten. Ik verwacht dat ik binnen een jaar opnieuw naar Portugal ga. Volgens een van de lopers uit onze groep, die veel marathons heeft gelopen, is de mooiste marathon in Portugal. In welke stad precies moet ik even bij hem navragen, maar ik wil daar de halve marathon lopen.

Dat ik altijd wil blijven leren is ook de reden dat ik heb gekozen om afgelopen seizoen de focus te leggen op het fluiten bij senioren. Voorheen vlagde ik bij de senioren en floot ik bij de jeugd.

Met ingang van het seizoen 2018/19 ben ik gaan fluiten bij de senioren. Na de winterstop heb ik door een blessure gekozen om me te concentreren op het fluiten. Dat is namelijk het onderdeel waar ik nog het meeste te leren heb. Vlaggen én fluiten bleek te veel gevraagd.

Doordat ik sinds een paar maanden één wedstrijd heb in het weekend in plaats van twee, heb ik veel ruimte op de zaterdag. Deze vrije ruimte gebruik ik nu voor het verbouwen van groenten, dus leer ik met video’s op YouTube over tuinieren zonder graven, compost maken, zaaien, poten en meer.

Ondernemer en altijd leren – 80/20

Als ondernemer zoek ik ook continu mogelijkheden om nieuwe dingen te leren. Daarvoor zit ik in een mastermind met ondernemers die je vooruit helpen. Ik maak gebruik van coaching op vlakken waarop ik vooruit wil.

Door te lezen leer ik veel van experts en onderzoeken. Op dit moment ben ik aan het leren over betere beslissingen nemen, coaching en groeien met je bedrijf. Bijna iedere dag lees ik ’s ochtends voordat ik begin met schrijven en ’s avond nog even in bed.

Altijd blijven leren zorgt bij mij voor voldoening, en het geeft mij de gelegenheid om ervaring, inzichten en connecties te combineren tot nieuwe ontwikkelingen. Dit doe ik naast mijn vaste gewoontes.

Ik hanteer een werkwijze waarin ik 80% van mijn tijd blijf werken met het bestaande en gewoontes gebruik om de kern van mijn bedrijf sterk te houden, en 20% van mijn tijd besteed aan vernieuwen en ontdekken, om mijn geest continu te trainen en te ontwikkelen.

Zo ontdek ik nieuwe dingen uit boeken en video’s van experts die ik samen met klanten verder ontwikkel in hun bedrijf. Ik werk ook met enkele klanten die op de rand van mijn comfortzone liggen, bijvoorbeeld wat betreft product, uitdaging of grootte.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.