De misvatting over talent – 3 regels om talent te ontwikkelen

De afgelopen dagen heb ik het boek The Talent Code – Greatness isn’t born, it’s grown van Daniel Coyle gelezen. Dit boek heeft mijn ogen geopend en ik realiseer me dat ik een aantal dingen wil/moet veranderen.

Dit is een boek dat iedere trainer (sport, zakelijk), coach (sport, persoonlijke, zakelijk), leraar en ouder gelezen moet hebben. Er is jammer genoeg (nog) geen Nederlandse vertaling van dit boek.

misvatting talent

In een serie van drie artikelen ga ik je uitgebreid vertellen over dit boek en talent.

Journalist en New York Times bestseller auteur Daniel Coyle bezocht negen van ‘s werelds grootste talent broeinesten. Kleine plaatsen die een enorme hoeveelheden talent produceren, van een kleine muziek-school in de staat New York, futsal school in Brazilië, een basisschool in Californië tot aan de honkbalvelden in de Caribbean.

Het boek via Amazon.co.uk -> The Talent Code: Greatness isn’t born. It’s grown (aff)

De belangrijkste vraag gaat over is talent aangeboren of ontwikkel je het (nature or nurture)?

Wij hebben geleerd dat talent is aangeboren. Dit werd gebruikt door mijn ouders, door de scholen waar ik was, door de trainers bij de sporten die ik heb gedaan. Talent is aangeboren en met oefening maak je dat talent beter. Als je het niet hebt dan heb je pech.

Eigenlijk een hele handige oplossing. Heb je ‘geen talent’, zoals ik voor voetbal, dan kun je er ook maar beter geen energie in stoppen. Zo heb je een goed excuus voor jezelf waarom je niet goed bent geworden in iets. Geen talent voor taal maar wel voor de exacte vakken, fijn dat ik het weet. Dan hoef ik niet veel tijd te besteden aan de talen, “Ik ben er toch niet goed in.”

Totdat je leert dat talent niet iets wat je van nature hebt gekregen maar iets is dat je kunt leren door oefening. Nu realiseer ik me dat door juist meer te oefenen op talen zou ik nu minder taalfouten hebben in de artikelen die ik schrijf. Gelukkig is het nooit te laat om te leren al moet je wel steeds meer oefenen en bijhouden als je ouder wordt.

Nu bedenk ik me ook wat ik als ouder kan doen om nieuwe talenten te ontwikkelen bij onze kinderen. Door de juiste vonk weet je waar je veel energie in wilt steken. Daar kun je door structuur en discipline veel bij helpen als ouder.

Daarnaast zie ik wat ik wil veranderen in mijn trainingen, workshops en mentorprogramma’s; veel meer oefening en meer structuur. Daarover later meer.

Het eerste deel in deze serie gaat over oefening, niet zoals we gewend zijn oefenen, oefenen en oefenen voor een of twee uur. Toegewijde oefening, leren van fouten, kleine aanpassingen en opnieuw.

Als we iets nieuws leren vormt zich een nieuwe verbinding in je hersenen. De verbinding waardoor je weet hoe je het de volgende keer weer moet doen. Onderhoud je het nieuw geleerde niet dan wordt de verbinding weer ‘vervangen’ door een nieuwe verbinding van iets anders wat je geleerd hebt.

Wil je dat de nieuwe verbinding stand houd, en dat het een gewoonte wordt wat je zojuist geleerd hebt, dan moet je de verbinding versterken. Isoleren. Dat gebeurt met Myeline (Wikipedia). De isolatie van het axon – uitloper van een neuron die elektrische impulsen geleidt – waardoor signalen sneller verstuurd worden.

Myeline zorgt er dus voor dat iets wat je geleerd hebt steeds sneller toegankelijk wordt. Door oefening en herhaling bouw je steeds meer isolatie om de juiste verbinding.

Dit betekent iets wat je in het begin doet op basis van wilskracht langzaam maar zeker veranderd in een gewoonte. Door de juiste oefening, de beslissende vonk en goede begeleiding zijn we allemaal in staat om bijzondere dingen te bereiken, een talent.

Hoe meer tijd en energie je steekt in de juiste oefening hoe meer vaardigheid je ontwikkelt.

Toegewijde Oefening

Toegewijde oefening (deep practice) is niet simpel het herhalen van dezelfde oefening, dezelfde beweging, het zelfde muziekstuk. Het is worstelen op een bepaalde manier. Je doet het op de rand van jouw mogelijkheden, waar je fouten maakt, daar leer je.

Of anders gezegd, ervaringen waarbij je gedwongen wordt om rustiger aan te doen, fouten maken en deze verbeteren.

Ben je bijvoorbeeld slecht in penalties nemen, oefen dan op vreemde afstanden in plaats van de gebruikelijke afstand. Of ben je slecht in verkopen, oefen dan op vreemde plekken, niet de gebruikelijke verkoopgesprekken voor je eigen product. Verkoop het product van een ander. Verkoop het product in de supermarkt.

Heb je moeite met afwijzing, oefen dan niet op de manier die je gewend bent (verkoopgesprekken). Oefen op plekken waar je een afwijzing mag verwachten. Vraag bij de kapper om 10% korting. Vraag bij de bakker om 10% korting. Oefen de afwijzing op plekken waar je er bewust mee aan de slag moet, het proces afremmen, nadenken hoe je het gaat doen, fouten maakt en verbeteren. Dan leer je het meeste.

De truuk is om een doel te kiezen dat voorbij je huidige mogelijkheden ligt; een doel maken van de worsteling.

toegewijde oefening

Toegewijde oefening voelt als een vreemd concept door twee redenen:

  • het gaat in tegen onze intuïtie over talent; oefening heeft vooral zin op de dingen waar je een talent voor hebt.
  • het dwingt ons te gaan waar je normaal van weg blijft, fouten maken en deze omzetten in vaardigheden.

Waarom is doelgerichte, fout-geconcentreerde oefening zo effectief?
Omdat het de beste manier is om een goed circuit (in je hersenen) te bouwen en te vuren, aandacht voor de fouten en opnieuw vuren, opnieuw en opnieuw. Worsteling is geen optie, het is een biologische noodzaak.

Waarom zijn passie en doorzetting belangrijke ingredienten van talent?
Omdat het verpakken met myeline van een groot circuit een enorme hoeveelheid tijd en energie kost. Als je er niet van houdt, werk je nooit hard genoeg om groots te worden.

Wensen en dromen dat je talent beter moet worden helpt dus niet. Je zult moeten werken en fouten maken, de fouten verbeteren en opnieuw proberen.

Een aantal principes van Myeline:

  • Myeline reageert alleen op actie. Het afvuren van een stroom in een circuit. Het reageert op noodzakelijke herhaling.
  • Myeline is universeel. Myeline weet niet dat je bezig bent met sport, kunst of verkopen. Onafhankelijk van wat je beoefent het groeit volgens dezelfde regels. Het gaat er dus niet om wie je bent maar wat je doet.
  • Myeline pakt in, en pakt niet meer uit. Als een circuit eenmaal is geisoleerd kun je het niet de-isoleren (behalve door ziekte of leeftijd). Daarom is het ook zo lastig gewoontes te doorbreken. De enige manier is door een nieuwe gewoonte aan te leren door nieuw gedrag te herhalen.
  • Leeftijd speelt een rol. Voor dat we dertig zijn we heel ontvankelijk om nieuwe vaardigheden te leren. Daarna is er nog steeds een toename van myeline tot ongeveer onze vijftigste. Daarna slaat de balans langzaam maar zeker door naar een afname. We kunnen nog steeds nieuwe dingen leren het vraagt alleen nog meer tijd en zweet.

De drie regels van toegewijde oefening

Wat hierboven gezegd is wil niet zeggen dat iedereen de potentie heeft om een Einstein te worden. Het betekent ook niet dat onze genen er niet toe doen, dat doen ze wel.

Het wil wel zeggen dat al voelt en lijkt talent voorbestemd, we hebben zelf veel invloed op de vaardigheden die we ontwikkelen. En we hebben meer potentieel dan we zelf ooit verwachten. De truuk is dat je uit vindt hoe je dat doet.

Regel 1 Deel het op in kleine stukjes
Wil je een nieuwe actie, een nieuwe beweging in een sport, een nieuwe manier leren in je verkoop, een nieuw stuk muziek? Deel het geheel op in kleine brokjes.

Breek de nieuwe vaardigheid op in kleine stukjes (circuits), onthoud de losse stukjes, verbind deze dan met elkaar tot grotere groepen.

Vertraag het
Oefen het op een veel lagere snelheid als het eindresultaat. Dit helpt, omdat wanneer je langzamer werkt kun je beter op de fouten letten. Hierdoor krijg je meer precisie bij iedere keer dat je een signaal afvuurt. En bij het groeien van myeline is precisie erg belangrijk.
Het helpt je ook om de verbindingen in te zien, de relaties en stappen in de vaardigheid.

Regel 2 Herhaal het

Meer tijd besteden aan herhalen en oefenen is goed, maar alleen als toegewijde oefening. Zit je niet meer in de “sweet spot” dan kun je net zo goed stoppen. Langer oefenen heeft dan geen zin meer.

De meeste experts oefenen niet meer dan 3 – 5 uur per dag. In de meeste broeinesten van talent die Coyle onderzocht besteden de leerlingen niet meer dan 3 uur per dag aan oefenen.

Regel 3 Leer het te voelen

Je moet het gevoel ontwikkelen dat de worsteling en het resultaat prettig zijn.

  • Je kiest een doel (voorbij je mogelijkheden)
  • Je reikt naar het doel
  • Je beoordeeld het gat tussen het doel en wat je bereikt
  • Terug naar stap 1.

Een gevoel dat de worsteling waar je steeds voor gaat een stap in de goede richting is. Iets wat je eerst misschien lastig vindt, maar langzaam steeds meer gaat waarderen.

Je ontwikkelt een goed gevoel bij toegewijde oefening.

Het boek via Amazon.co.uk -> The Talent Code: Greatness isn’t born. It’s grown (aff)

Dit is deel 1 van deze serie:

Volg je de e-mails van mij dan krijg je ook nog een deel 4.

 

Foto’s:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.