Minimaal 50 keer per dag lachen #experimenteervrijdag

Minimaal-50-keer-per-dag-lachen
Minimaal-50-keer-per-dag-lachen

Lachen is iets wat volwassenen gemiddeld 10 tot 15 keer per dag doen. Dat is niet vaak, zeker niet wanneer je ze met kinderen vergelijkt, die gemiddeld 300 tot 400 keer per dag lachen. De komende week geen spannend experiment voor mij, ik wil twee dagen lang ten minste 50 keer per dag lachen.

Dit is wel een waardevol experiment, want lachen is gezond. Dat komt doordat er onder andere endorfine vrijkomt op het moment dat je lacht. Dit hormoon geeft mij een prettig gevoel, het heeft pijnstillende eigenschappen en vermindert een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol.

We lachen ongeveer 30 keer minder wanneer we geen sociale prikkels hebben, zoals contact met mensen, sociale media, boeken, kranten. Het aantal fysieke sociale contacten is drastisch afgenomen door de maatregelen rondom COVID-19.

Wat handig is, is dat lachen aanstekelijk werkt. Wanneer we iemand horen, zien, of horen en zien lachen gaan we als vanzelf meelachen. Onze spiegelneuronen doen dit voor ons, omdat we er graag bij willen horen.

In deze crisistijd kan lachen een bijdrage leveren aan gezond blijven, en wanneer ik meer lach help ik andere mensen ook, doordat zij door mij ook gaan lachen.

De komende week ga ik voor mijn experiment deze video regelmatig bekijken:

Om meer te leren over lachen heb ik gebruikgemaakt van het uitgebreide profielwerkstuk van Floor Beldman en Lianne Klein Schaarsberg voor biologie over de aanstekelijkheid van lachen. Hierin staan ook leuke onderzoeken die ze hebben gedaan.

Wie het eerst lacht, lacht het meest.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.