Kiezen om minder te doen voor meer resultaat

meer resultaat

Wanneer je iedere dag tijd tekort komt, dan kun je proberen steeds efficiënter te gaan werken. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe inbox zero werkt. Je kunt gaan werken met Getting Things Done (GTD). Alles om meer uit de dag te persen.

Je kunt ook proberen om steeds meer uren te werken. Nog een keer op zaterdag werken, of ’s avonds, om het achterstallige werk in te halen. Je kunt vast op zondagavond beginnen met werken om de week voor te bereiden.

Steeds meer uren werken gaat ten koste van iets anders, bijvoorbeeld van je relaties met je gezin, familie en vrienden. Of het gaat ten koste van je slaap. Het gaat ook vaak ten koste van je lichaamsbeweging en sport.

Welke van de drie opties je ook kiest, het gaat uiteindelijk allemaal ten koste van je leef-tijd. Je leeft minder lang. Is dat het waard? Waarvoor werk je nu zo hard?

Je kunt ook bewust kiezen om minder te gaan doen. Minder hard te werken. Rustmomenten in te bouwen, zodat je weer momenten van bezinning krijgt, momenten waarop je alle ruimte hebt voor je beste klanten, ruimte om je medewerkers te ondersteunen en ruimte voor inspiratie en vernieuwing.

Focus op de essentie

Wat als je iedere dag alle focus hebt voor één actie. Wordt het resultaat dan beter, denk je? Eerlijk antwoorden.

Als je maar één ding kunt doen iedere dag, dan wordt het essentieel dat je weet welk ene ding je dan moet doen. Het is dat ene ding dat bijdraagt aan de toekomst van je bedrijf, dat ene ding dat ook op de lange termijn het meeste effect heeft op de gezondheid van je bedrijf.

Het boek Essentialisme van Greg McKeown gaat over het tot de essentie terugbrengen van de overvloed aan informatie, vragen en indrukken. Wat is op dit moment echt belangrijk voor jou en je bedrijf? Waar moet je werkelijk je aandacht en energie aan besteden?

Van Greg McKeown heb ik geleerd hoe je gedisciplineerd kunt streven naar minder. Het gaat er vooral over dat je op het juiste moment alleen de juiste dingen doen.

Wanneer je tot het inzicht komt dat je steeds harder aan het werk bent en het resultaat achterblijft, wordt het tijd om significant minder te gaan doen.

Dit klinkt eenvoudig maar uit ervaring weet ik dat dit heel lastig is. Ik had de neiging om steeds meer te gaan doen. Ik had een overvolle actielijst, want ik dacht: dan zit ik nooit zonder werk.

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat steeds minder doen en meer rust inbouwen de sleutel is tot meer resultaat. Ik kreeg meer ruimte voor mijn klanten, voor sport, voor hobby’s, en voor mijn gezin, familie en vrienden.

Door meer rust in te bouwen kan ik meer realiseren. Daarnaast merk ik dat het werk leuker wordt. Ik maak nu keuzes voor de lange termijn en daar bouw daar gestaag aan. Ik neem geen beslissingen meer op basis van stress, drukte of angst die vooral effect hebben op de korte termijn.

Hoe organiseer je dit?

Concentreer je op de essentie; wat is het allerbelangrijkste dat je te doen hebt? Herontdek ook de Pareto-regel.

Pareto-regel

De Pareto-regel zegt dat je tachtig procent van je resultaat behaalt uit twintig procent van je inzet. Uit het boek Essentialisme heb ik geleerd dat het beter is om me bewust te zijn van deze twintig procent, in plaats van dat ik hard werk om met de resterende tachtig procent van mijn inzet maar twintig procent verbetering te realiseren.

Dit kun je nog verder doorvoeren door de Pareto-regel op de Pareto-regel toe te passen (via James Schramko). De top vier procent van je inzet bepaalt vierenzestig procent van je resultaat.

Het is dus slim om te onderzoeken wat de top vier procent van jouw werk is. Wat zijn de top vier procent-producten die je verkoopt? Wie zijn de top vier procent van je klanten? Wat is dé vier procent in jouw bedrijf waar jij aandacht aan moet besteden? Dat levert je vierenzestig procent van je resultaat op.

Nu kun je natuurlijk heel hard werken (de overige zesennegentig procent) voor de resterende zesendertig procent van je resultaat. Of je kunt je volledig concentreren op die vier procent.

Onderzoek welke vier procent van je werk het meeste oplevert voor je bedrijf.

De klant wil natuurlijk geen product dat voor vierenzestig procent af is, maar dat is niet het punt hier. In de loop van de tijd heb je veel producten en oplossingen toegevoegd aan je aanbod, omdat een enkele klant erom vroeg. Het idee zag er interessant uit, maar onderzoek nu eens hoeveel je er werkelijk van verkoopt en hoeveel energie dat kost.

Wat denk jij dat er verandert wanneer je je bedrijf zo inricht dat je alle aandacht hebt voor de top twintig procent, of beter nog, voor de top vier procent van jouw producten en oplossingen? Met alle overige producten en oplossingen stop je.

Wordt het leven dan eenvoudiger? Behaal je dan het grootste deel van het resultaat met minder inzet? Krijgen jullie klanten en oplossingen een beter resultaat, doordat jullie alle aandacht hebben voor die klanten en oplossingen?

Meer ontspannen is meer genieten

Plan blokken in je agenda van rust waardoor je meer ruimte krijgt in je hoofd. Het moment waarop je brein de ruimte krijgt om onverwachte verbindingen te maken is juist het moment waarop je niet hard aan het werk bent.

Ik heb deze blokken ‘rotsvaste rustblokken’ genoemd in mijn nieuwe boek Betere beslissingen, beter bedrijf.

Naast rustblokken van bijvoorbeeld vier uur is het slim om ook meer vrije dagen in te plannen in je agenda. Met vrije dagen bedoel ik dagen waarop je 24 uur lang niet bezig bent met je werk. Je kijkt dus een heel etmaal niet in je inbox of op sociale media, leest geen vakinhoudelijke boeken, houdt niet via WhatsApp contact met je collega’s. Je doet even helemaal niets werkgerelateerd.

Je bent dit etmaal alleen maar bezig met je gezin, je vrienden en je hobby’s. Je kunt van alles doen, zolang het maar geen werk is. De vrije dagen die je in je agenda blokkeert zorgen voor ruimte in je hoofd, waardoor je kunt ontdekken waar je nog meer resultaat kunt bereiken door minder hard te werken, zonder dat je er bewust mee bezig bent.

Met de vrije dagen krijg je ruimte voor ontmoetingen met vrienden en familie, een nieuwe hobby, het leren van iets nieuws, meer sporten. Dit zorgt ervoor dat je je leven op een gezonde manier verlengt. Dat is toch wat je wilt?

Zoek je hulp hierbij? Maak dan een kennismakingsafspraak.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.