Stel je voor er staat een bouwwerk van LEGO voor je, het ziet er uit als een brug met twee pilaren waarvan de ene vier vierkante LEGO blokjes heeft, en de andere pilaar heeft drie blokjes. Daarnaast liggen er een aantal losse LEGO blokjes. Wat zou je doen wanneer je gevraagd wordt om het bouwwerk stabiel te maken?
Bekijk met jouw oplossing in je hoofd dit onderzoek in de video:
Het onderzoek laat zien dat we ons als mens zo ontwikkelt hebben dat we bij problemen graag dingen toevoegen in plaats van iets weghalen. Dit is een groter probleem dan je verwacht.
Door iets toe te voegen verbruiken we meestal meer energie en meer grondstoffen, in vergelijking tot wanneer we iets weglaten. Terwijl het eindresultaat voor beide goed is.
Voor ondernemers is de standaard reactie bij problemen vaak harder werken, meer projecten starten en meer mensen toevoegen aan de projecten. Bij uitdagingen met nieuwe klanten komen er vaak meer variaties van het product door opties toe te voegen.
De mensheid lijkt alleen vooruit te kunnen gaan door harder te werken, meer producten te produceren, hogere opbrengsten, efficiënter werken, en meer geld te verdienen.
Zelden worden er producten, projecten of opties verwijderd of wordt er juist bewust gekozen om minder tijd besteden aan het probleem. Zelden wordt er bewust gekozen om minder te werken. Terwijl dit ook een van de opties is.
We kunnen ook anders met deze uitdagingen omgaan:
Zo is Leonardo da Vinci’s definitie van perfectie, wanneer je niets meer kunt weghalen.
Lao Tzu zei “Voeg elke dag dingen toe om kennis te verwerven. Verwijder elke dag dingen om wijsheid te verwerven”
Het onderzoek van Gabrielle Adams en anderen laat zien dat 60% van de mensen die meededen aan het onderzoek een LEGO blokje toevoegen om de brug stabiel te maken. Wanneer mensen onder mentale druk staan neemt dit aantal verder toe.
Tenzij mensen actief bewust worden gemaakt dat iets weghalen voordeliger is. Door bijvoorbeeld kosten te rekenen wanneer je iets toevoegt en niets te berekenen wanneer je iets weghaalt.
“Additieve ideeën komen snel en gemakkelijk in je op, maar subtractieve ideeën vereisen meer cognitieve inspanning. Omdat mensen vaak snel handelen en werken met de eerste ideeën die in hen opkomen, accepteren ze uiteindelijk additieve oplossingen zonder aftrekken te overwegen.”
Benjamin Converse mede-onderzoeker
In het boek Leaving a Legacy laten Kaat Peeters en Omar Mohout zien dat Scaling down ook een optie is. Zie de boekbespreking en beluister het gesprek met Kaat over waarom scaling down zinvol is.
In plaats van steeds harder en efficiënter te werken is het goed om regelmatig door jouw agenda, actielijst en door jullie productportfolio en projecten te lopen om te kijken waar je beter mee gaat stoppen. Dit geeft ruimte, tijd en geld, om de dingen die overblijven beter te doen.
Doe minder, maar beter.
Het onderzoek van Adams laat zien dat het niet vanzelf gaat en dat bewuste ondersteuning helpt om te kiezen voor minder. Bewuste keuzes maken hoe je minder grondstoffen kunt gebruiken is ook goed voor onze toekomst, duurzamer en voordeliger.
Wil jij ontdekken wat je minder, maar beter mag gaan doen? Doe dan het Doe minder, maar beter in een uur onderzoek met Erno.
Na een uur heb je een gedegen aanpak en plan voor het komend jaar.
Bronnen:
- volledige onderzoek https://www.nature.com/articles/s41586-021-03380-y – Gabrielle Adams, Benjamin Converse et al.
- Leaving a legacy #boekencast afl 50
- Het legacy statement van Kaat Peeters
- Stop. #boekencast afl 30
- Leren om goed te stoppen – Marije van den Berg
- Less is more – Jason Hickel