Dit is mijn rolmodel

dit-is-mijn-rolmodel
dit-is-mijn-rolmodel

Tijdens de rit naar een klant in Dordrecht afgelopen week kwam ik in een onvermijdelijke file terecht. Door protestacties waren er verschillende punten geblokkeerd in Nederland en dat leverde enorme vertraging op door het hele land.

Terwijl ik op de A12 richting Arnhem kroop zag ik de aankomsttijd oplopen. Niet veel later besloot ik mijn eerste afspraak te verplaatsen naar het einde van de dag. Rustig reed ik de parkeerplaats op om daar mijn gedachten te ordenen over wat ik zojuist had gehoord.

Garry Keller is te gast bij de podcast van Tim Ferris en dat is bijzonder, want Keller zegt tegen bijna alle verzoeken nee. Als je je afvraagt: waar ken ik die Keller van, hij is de auteur van het boek The One Thing. De boodschap van dit boek is eeweldig principe waar ik nog steeds dagelijks gebruik van maak.

De kern van dit boek:

Wat is het ene ding dat ik nu kan doen dat al het andere eenvoudiger of overbodig maakt?

Garry Keller

Het is de Pareto-regel of de 80/20-regel tot in het extreme doorgevoerd. Wat is het ene ding dat ik vandaag kan doen waarmee ik het meeste resultaat bereik? Lees meer over dit boek in deze drie artikelen:

  1. Multitasken, alles is even belangrijk, evenwichtig leven en meer leugens
  2. De focusvraag en de succesgewoonte voor productiviteit
  3. Leef met doel, prioriteit en productiviteit en krijg uitzonderlijke resultaten

Wat ik tijdens het gesprek ontdekte was hoe succesvol Keller is met zijn bedrijf en dat het boek eigenlijk bijzaak is, en dat hij The One Thing op veel meer fronten gebruikt dan alleen voor zijn bedrijf.

Het ene ding dat ik uit deze podcastaflevering heb gehaald is: één profeet (zoals Keller het noemt), één rolmodel of één goeroe.

Stel ik wil gezonder leven en fit worden, wie is dan mijn rolmodel die het resultaat heeft dat ik wil bereiken?

Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met voeding. Wel of geen vlees, of helemaal geen dierlijke producten eten, juist wel dierlijke vetten eten, intermittent fasting. Het verwart me, er zijn veel meningen, verschillende onderzoeken met tegenstrijdige resultaten. Het is een ingewikkeld vakgebied waar ik te weinig vanaf weet.

Keller zegt: wie heeft bereikt wat ik wil bereiken? Hem of haar gebruik ik als rolmodel. Ik onderzoek grondig wat zij/hij heeft gedaan en doet om dit te bereiken en kopieer dit.

Er hebben al veel mensen voor je geleefd, was een wijze les die Keller van een professor meekreeg in zijn studietijd. Probeer niet alles opnieuw uit te vinden, gebruik wat anderen al gedaan hebben.

Voor zijn bedrijf heeft hij dit ter harte genomen. Hij heeft succesvolle makelaars onderzocht bij de start van zijn carrière. Wat voor deze bedrijven resultaat bracht heeft hij later voor zijn bedrijf gebruikt en daarop heeft hij zich geconcentreerd. Zo noemde hij later in het gesprek een bekende trainer die zijn rolmodel werd om te sporten.

Kijk ik naar mijn bedrijf, dan is Dan Sullivan met zijn bedrijf Strategic Coach mijn rolmodel. In het komende jaar ga ik hem nog verder onderzoeken, en ik zal gebruiken wat bij hem resultaat oplevert. Gelukkig heeft hij een podcast en deelt hij veel over zijn manier van werken.

In mijn fysiek zie ik Rich Roll als rolmodel. Hij is op latere leeftijd (40) begonnen met fanatiek sporten en heeft verschillende triatlons gewonnen. Hij heeft een vegan leefstijl en traint dagelijks. Rich ga ik het komende jaar ook beter bestuderen. Ik ga geen triatlons doen, maar wel twee halve marathons lopen het komende jaar.

Hierdoor kan ik stoppen met het blijven onderzoeken en luisteren naar allerlei andere goeroes die me vooral verward maken.

Zijn boek staat in mijn boekenkast, maar ik heb gelijk het boek nog een keer gekocht, nu op de Kindle. De weken voor het einde van het jaar loop ik het afgelopen jaar nog eens door om te ontdekken wat nu de dingen waren die het meest succesvol waren voor mij het afgelopen jaar. Dit boek gaat me helpen keuzes te maken voor wat ik te doen heb.

Wie is jouw rolmodel?
Laat het hieronder horen, ik ben benieuwd.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.