Mijn menselijk leiderschap ontwikkelen

Wat ik de afgelopen tijd heb gemerkt is dat er veel verandert wanneer ik me focus op de groei in impact van de ander. Als ik niet langer centraal stel wat ik verdien met de opdracht of wat een dienst kost, maar focus op hoe ik de ander het beste kan helpen om te groeien in impact.

De drie dingen die ik ga doen om mijn menselijk leiderschap te ontwikkelen zijn:

  • Luisteren 
  • Kwetsbaar opstellen
  • Oneindig geduld hebben

Luisteren

Luister naar de ander, zonder oordeel en zonder mening. Luister zonder alvast na te denken over mijn volgende antwoord. Luister zonder aan iets anders te denken. Luister oprecht naar wat de ander vertelt. Hoor wat ze tussen de regels door laat horen. Zie wat haar houding en uitdrukking toevoegen. Focus om de ander te horen.

Kwetsbaar opstellen

Ik laat zien waar ik gefaald heb. Wat heb ik niet goed gedaan in mijn leiderschap? In plaats van het benoemen van de ‘fout’ van de ander ga ik op zoek naar waar ik het beter had kunnen doen. Wat kan ik daarvan leren? Het antwoord op die vraag deel ik vervolgens weer met die ander. Mezelf kwetsbaar opstellen over mijn denken en functioneren waardoor de ander de ruimte krijgt om zichzelf te laten zien.

Oneindig geduld

Ik weet niet hoe mensen hier terechtgekomen zijn. Ik heb geen idee waarom ze doen wat ze doen. Ik weet niet wat hun ervaringen uit het verleden zijn en wat zij geleerd hebben als ‘de normaal’. Het is mij onbekend wat ze geleerd hebben op school, in hun eigen omgeving of op het werk over hoe je je hoort te gedragen. 

Ik ken de ervaringen niet die ze hebben opgedaan en die ze tegenhouden om zich vrij te bewegen en zich te gedragen zoals ze zelf willen. Terugkomen bij jezelf duurt meerdere maanden of jaren in plaats van dagen of weken met nieuw leiderschap. 

Daarvoor heb ik vertrouwen in de mens en ontdek ik de kracht van geduld. Ik wil mijn geduld ontwikkelen zodat ik minder wil sturen omdat ik denk dat het beter en sneller kan.

Deze drie onderdelen heb ik geleerd uit het boek Everybody Matters: The Extraordinary Power of Caring for People van Bob Chapman, CEO van Barry-Wehmiller en Raj Sisodia.

Het resultaat is dat mensen graag vertellen en hun dromen delen. Met deze inzichten kan ik daarna onderzoeken hoe ik ze kan helpen om die dromen te realiseren.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.