Waar vind ik mijn geldboom?

De economische crisis die ontstaan is door de maatregelen rondom het coronavirus geeft bij veel mensen een lastige financiële situatie. Het inkomen loopt terug voor veel zelfstandige ondernemers. Dit is een goed moment om op zoek te gaan naar je geldboom.

Lees het verhaal van Jake, waarin hij steeds dieper in de problemen raakt met geld, zijn studieschuld, zijn baan en zijn relatie.

Door een collega van het werk komt hij in aanraking met The Third Way. Dit is een mastermind waarin de deelnemers elkaar onder de bezielende leiding van Clarence ondersteunen bij het creëren van nieuwe inkomstenbronnen.

The Third Way is een andere manier van ondernemen. De eerste manier is dat je flink moet investeren om het bedrijf op te starten. Dit is bijvoorbeeld nodig bij een winkel: je moet investeren in het pand, de inrichting en voorraad. De tweede manier is dat je werkt als een startup en financiering krijgt van investeerders om dan iets te ontwikkelen dat door veel mensen gekocht gaat worden. De derde manier is dat je met een minimale investering begint. Zo min mogelijk investeren – minder dan € 500 – en beginnen, zodat je snel je idee kunt testen om te vinden wat een waardevolle bijverdienste oplevert voor jou.

Wekelijks komen de leden van de groep bij elkaar om elkaar te helpen en een beeld te geven van wat ze gedaan hebben. Wat werkt en wat werkte niet? Ze helpen elkaar met ideeën om de volgende stap te zetten.

Na de eerste kennismaking met de groep krijgt Jake een opdracht. Hij gaat hard aan het werk met de opdracht en uiteindelijk lukt het hem om het gestelde doel binnen een week te behalen. Het nadeel is dat deze manier niet veel waarde toevoegt voor de klant.

Een nieuwe opdracht zorgt ervoor dat hij een dienst ontwikkelt waarmee hij wel waarde toevoegt. De test van het eerste idee was niet erg succesvol. Met een minimale investering heeft hij het idee getest. Door deze minimale investering is het minder lastig om afscheid te nemen van dit idee en een nieuw idee te testen. Dit nieuwe idee slaat wel aan.

Het boek The Money Tree is een leuk verhaal waarin je in gedachten meereist met Jake en ondertussen zelf gaat nadenken over je eigen expertise of hobby waarmee je iets kunt bijverdienen. Vooral de lage investering en het snel omzetten van je idee in actie zijn interessant. Dit idee gebruik ik ook bij mijn nieuwste product. Hierover vertel ik aan het einde van deze week meer. Ik ga het snel testen.


De auteur van het boek, Chris Guillebeau, volg ik al langer. Ik begon hem te volgen om te zien hoe hij zijn missie volbracht om alle landen in de wereld te bezoeken voor zijn vijfendertigste. Hij schreef erover op The Art of Non-Conformity, en beschreef ook hoe hij dit financieel organiseerde. Sinds 2011 organiseert Chris ieder jaar het World Domination Summit in Portland. Ieder jaar werd het groter en beter en was het eerder uitverkocht. Ruim voordat het evenement plaatsvond had hij al het geld van de deelnemers al binnen.

In 2014 ging ik naar het evenement en ontmoette verschillende mensen die ik online al langer sprak maar nog nooit ontmoet had, onder anderen Darren Rowse van ProBlogger.net, Pam Slim van Escape from Cubicle Nation en John Jantsch van DuctTape Marketing. De ervaringen en ontmoetingen tijdens het evenement waren heel bijzonder voor mij en Portland is een geweldige stad.

In 2017 begon Chris met een podcast over bijverdiensten, the Side Hustle School, die ondertussen meer dan 1200 afleveringen telt. Iedere dag maakt hij een nieuwe korte aflevering waarin hij vertelt over iemand die een passie, hobby, expertise of interesse heeft omgezet in een slimme bijverdienste naast het reguliere inkomen. Een extra inkomen waarmee bijvoorbeeld een studieschuld kan worden afgelost, of kan worden gespaard voor een reis of voor iets anders.

Al deze verhalen en zijn eigen ervaringen met ander manieren van geld verdienen hebben tot een aantal boeken geleid, waaronder zijn nieuwste boek, The Money Tree. Je kunt het via Amazon.nl bestellen voor je Kindle, of je kunt het fysieke boek bestellen bij YouBeDo of bij je lokale boekhandel.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.