Mijn beste groeibesluit was rustiger aan doen

Wanneer je kijkt in de jaarplannen dan zie je dat er voor ieder kwartaal groei wordt verwacht. Kijk eens terug naar de omzetcijfers tot nu toe, dan zie je veel meer sprongen in de omzet en winst.

Wanneer ik terugkijk naar hoe mijn bedrijf zich heeft ontwikkeld of dat van verschillende klanten, dan is dat met sprongen, met veel variatie. Goede kwartalen en jaren worden afgewisseld door mindere kwartalen en jaren. Er zit dus veel variatie in het verleden, maar wanneer we plannen maken voor de toekomst dan zoeken we vooral stabiliteit, een gestage groei zonder fluctuatie. Waarom eigenlijk?

Inspanning of ontspanning

Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb bij het sporten is dat je traint in verschillende intensiteiten. Ongeveer in 20% van je training ga je naar de max. De rest van je training werk je vooral in een lage intensiteit of in rust. Na een extreme belasting heb je spierpijn en andere pijntjes. Dat is een teken dat je lichaam aan het werk is om zich voor te bereiden op een volgend stressmoment. Sterker nog: je lichaam bereidt zich voor op een volgende nog grotere belasting, om die ook te kunnen overleven. Je bouwt een reserve op. Voor het opnieuw opbouwen van die reserve is het belangrijk dat je de rest van de tijd het veel rustiger aan doet.

Wanneer je weleens een documentaire hebt gekeken van een topsporter, dan is je vast opgevallen dat ze veel tijd doorbrengen in rust. Een sprinter als Usain Bolt of Dafne Schippers traint de sprint zelf maar enkele keren. De rest van de tijd wordt gespendeerd aan rustige training zoals zwemmen of aan krachttraining van andere spiergroepen.

Bij ondernemers zie ik vooral het omgekeerde gebeuren. Zoveel mogelijk tijd wordt besteed in maximale inspanning en er is weinig tijd voor ontspanning, 80% maximale inspanning en 20% rust (of minder). Terwijl alles in de natuur zegt dat het goed is om dit om te draaien. Wanneer je langere tijd op maximale belasting werkt dan komt er een moment dat je ‘geblesseerd’ raakt.

Bij bedrijven die met scrum werken sluiten de sprints vaak naadloos op elkaar aan. Wanneer de ene sprint wordt afgesloten start de volgende dag een nieuwe sprint van twee weken. Er is zelden een moment van rust en ruimte voor ontwikkeling. In een week van 40 uur werken in een sprint is 2 uur gereserveerd voor opleiding.

In het boek Antifragile legt Nassim Nicholas Taleb uit, dat wanneer je antifragile wilt zijn, je een deel van je tijd moet werken onder stress. Stressfactoren maken je sterker. Daartegenover staat dat je het grootste deel van de tijd veel minder intensief werkt. Misschien ben je dan niet in rust, maar je hebt wel minder stress en ervaart ook minder druk. Wanneer je 80-100% van je tijd op 80-90% van je kunnen werkt dan word je juist fragile. Je wordt niet sterker maar wel steeds gevoeliger voor blessures, in het gunstigste geval herstel je van die blessures met rust.  

Tijd om te pieken

Zelf doe ik dit door in de coaching met klanten, rondom presentaties en bij podcastopnames te pieken. Dit zijn de momenten dat ik de maximale aandacht nodig heb voor de ander, dat ik maximaal luister om nog betere vragen te stellen en zo meer te leren. Mijn brein staat open om te leren. Voor de rest van de tijd lees, schrijf en deel ik informatie op een meer ontspannen ritme en met meer ruimte voor afleiding. Ik doen dan ‘rustig aan’ ter voorbereiding op de volgende maximale inspanning.

Dit doe ik ook met voeding: 80% van de week werk ik met intermitterend vasten, door 16 uur per dag niet te eten. In het weekend eet ik meer ongeregeld, begin ik de dag met een ontbijt en eet ik ‘minder gezond’. Een goede afwisseling van stress en herstel, van maximale inspanning en ontspanning werkt in vele gebieden van ons leven.

Groeien door rustiger aan te doen

Wanneer je de mensen in je bedrijf sterker wilt maken en wilt helpen in de groei, dan zorg je voor stress op gezette momenten. Voor de rest van de tijd zorg je voor meer ontspanning in de werkzaamheden.

Wanneer je wilt groeien met je bedrijf, dan zorg je op gezette tijd voor alle aandacht op groei, om zo meer gedaan krijgen dan je met elkaar voor mogelijk hield door op het maximum te werken. Om daarna de ruimte te nemen om te herstellen. Dit doe je bijvoorbeeld door mensen te begeleiden, uitleg te geven, te coachen, een nieuwe werkwijze vast te leggen of een nieuwe routine te ontwikkelen.

Groeien en bloeien zijn in de natuur als een vast ritme aan elkaar gekoppeld. Wat als je dit ritme bewust in jouw bedrijf brengt? Wat als je begint om je eigen ritme hierin te veranderen?

Wil jij leren hoe dit je dit gebruikt in jouw bedrijf? Volg dan de masterclass Nieuw Europees ondernemen, waarin we ondernemers en hun team helpen om te groeien door meer ruimte in te bouwen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.