Met een virtual assistant meer focus

Een virtuele assistent is een luxe die we ons als zelfstandige professional zouden moeten gunnen. Door deze ‘luxe’ ben je in staat om je te concentreren op de belangrijkste taken van jouw bedrijf. De niet essentiële taken kun je laten uitvoeren door een assistant.

Voor de virtuele assistent hoef je geen kantoorruimte vrij te maken. Heb je bijvoorbeeld kantoor aan huis dan kan een VA je op afstand uitstekend helpen je werk nog leuker te maken.

Marloes van Wingerden werkt als Virtual Professional Assistant ofwel VPA in haar bedrijf VP .A.

Marloes is geïnspireerd door het boek 4 Hour Work Week van Timothy Ferris. In dit boek vind je nog meer virtual assistants maar dan in de VS en India. In Nederland vind je ook een aantal virtuele assistenten.

De taken van een virtuele assistent zijn bijvoorbeeld:

 • e-mail afhandelen
 • Agendabeheer
 • Telefoonaanname
 • Tekstverwerking
 • Schrijven
 • Locatie zoeken voor je evenement
 • Boeken van je reizen
 • Marktonderzoek
 • Data invoeren

Met een virtual assistant meer focus – Marloes van Wingerden RegioZzp from Erno Hannink on Vimeo.


Marloes vind je bijvoorbeeld op Twitter en LinkedIn.

Marloes schrijft ook voor lifehacking.nl, FrankWatching en op haar eigen blog

RegiozZP wordt 2 wekelijks live uitgezonden en is een kanaal met informatie voor Zelfstandige Professionals. Video-interviews met experts om je als ondernemer meer succesvol te maken. Geef jezelf op voor een interview.

Werk jij al met een VA? Zo ja, kun je haar/zijn naam en webadres hier achterlaten. Ik verzamel graag een overzicht van goede VA’s die zelfstandige professionals helpt.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

22 reacties

 1. Dag Erno,

  Fijne post en interessante blog ook, ik ga er eens even rustig voor zitten om door te nemen :] In Nederland begint het VA vak steeds meer bekendheid te krijgen en daar ben ik erg blij mee!

  Om je vraag te beantwoorden – mijn naam is Daniëlle Molenaar en ik ben een Virtual Assistant gevestigd in de buurt van Amsterdam. Zie http://www.virtual-efficiency.nl voor meer informatie over mijn onderneming.

  Hoewel ik pas ben begonnen als ondernemer, begin ik al een aardige vaste klantenkring op te bouwen. Er is zeker vraag naar onze manier van dienstverlening.

  Virtuele groet,
  Daniëlle Molenaar
  Virtual Efficiency

  1. Grappig om deze post weer tegen te komen, inmiddels ziet het leven er anders uit. Ik noem mezelf weer Judith Hompe bijvoorbeeld. In aanvulling op het originele artikel merk ik dat ik me vooral richt op autorespond, websites bijhouden, nieuwsbrieven versturen en evenementen organiseren. Zo heeft iedere VA als het goed is haar eigen specialisatie.

   Groet Judith

   1. dank voor de aanvulling Judith.
    Het zou goed zijn als iedere VA duidelijk is over haar/zijn eigen specialisatie – doelgroep kiezen is belangrijk voor meer klanten.

 2. Dag Erno,
  Toevallig hier terecht gekomen en een schot in de roos voor wat extra’s. Sinds een half jaar werkzaam als VA, of zoals ik zelf zeg Personal Planner, maar de werkzaamheden en intentie zijn hetzelfde. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van efficient werken toekomst heeft. Het is alleen nog een kwestie van durven, maar ook daar weet ik raad mee.

  Voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn website http://www.personal-planner.nl/

  Hartelijke groet!
  Annemieke van der Heijden

 3. Ook ik werk inmiddels sinds een aantal maanden met een virtueel assistent, zie http://www.micro-assistentie.nl. Ik ben heel enthousiast: Judith neemt niet alleen een hoop werk uit handen maar denkt ook mee. Haar praktische suggesties hebben me al heel wat uurtjes gescheeld! Een uitkomst wanneer je meer tijd wilt kunnen besteden aan de uitoefening van je eigenlijke vak.

 4. Beste Erno,

  Hierbij wil ik u graag op de hoogte brengen van een nieuwe dienst. Wij van i-Personal Support bieden moderne ondernemers een personal assistant service aan, tegen een betaalbaar tarief. Ons kantoor is gevestigd in Suriname, waardoor de loonkosten laag zijn en wij de service al vanaf € 14,- per uur kunnen aanbieden. Aangezien wij met geëmigreerde Nederlanders werken die in Nederland zijn opgeleid, kunnen wij de kwaliteit van de dienst garanderen en is de assistentie in het Nederlands.

  Veel taken van een drukke ondernemer kosten onnodig veel tijd, waardoor belangrijke zaken blijven liggen. Als zij deze taken uitbesteden aan één van onze persoonlijke assistenten, kunnen zij zich richten op werkzaamheden die meer prioriteit vereisen. Werkzaamheden zoals agendabeheer, online research, administratief werk, het regelen van reizen en reserveringen en overige secretarieele werkzaamheden kunnen zij zonder problemen uitbesteden aan een virtual assistant van i-Personal Support. (zie http://www.i-personalsupport.nl voor meer informatie)

  Aangezien uw blog veel gelezen wordt onder onze doelgroep, zouden wij graag de mogelijkheden bespreken. Denk hierbij aan een interview met de directeur, een interview met een reeds tevreden klant, een kortingsactie (bijvoorbeeld 10 uur gratis per maand) speciaal voor de lezers etc. Wij horen het graag van u!

 5. Beste Erno,

  Voor bezielde ondernemers en bewuste organisaties bied ik mijn diensten als Holistic Personal Assistant aan. Ben je als ondernemer actief op het gebied van welzijn, bewustwording, spiritualiteit, (super)voeding & gezondheid en/of duurzaamheid? neem eens eens een kijkje op www. holisticpersonalassistant.com.

 6. Met heel veel interesse heb ik deze blog gelezen. Ik ben druk doende met het opstarten van mijn eigen bedrijfje op het gebied van virual assistancy. Ik zie hier zeker kansen liggen.

 7. Leuke post Erno!
  Ik ben sinds een kleine maand Virtual Assistant gevestigd in de omgeving van Utrecht. Zie http://www.mijnpva.nl/ voor meer informatie.

  Hartelijke groeten,
  Debby van Druten
  MijnPVA.nl

 8. Dag Erno,

  Leuk dat je de Virtueel Assistente promoot!

  Toen ik mij in januari 2014 inschreef bij de Kamer van Koophandel was het begrip Virtueel Assistente niet bekend bij de medewerker. Ik ben direct van start gegaan en heb inmiddels een ‘beurs”project van drie maanden naar tevredenheid van de klant en anderen betrokkenen afgerond. Na vele jaren als management assistente gewerkt te hebben is dit voor mij een perfecte manier van werken.

  Ik wens ons Virtueel Assistenten veel leuk werk en jou natuurlijk ook!

  Margot Galiart Vitueel Assistente
  http://www.mg-multitasking.nl

 9. Dag Erno,
  Wat een leuk interview met Marloes!
  Zelf werk ik als VA vanuit Hoofddorp. Bij een aantal opdrachtgevers uit de regio, kom ik ook regelmatig op kantoor een dagje helpen.
  Als VA heb ik naast ontzettend leuk, ook heel dankbaar werk. Ik vind het fijn als ik een ondernemer het gevoel terug kan geven dat alles onder controle is. Er komt vaak zoveel op mensen af, dat het overzicht compleet zoek raakt als ze alles zelf blijven doen.
  Vaak kun je met af en toe een paar uur ondersteuning al zo veel bereiken!
  Bedankt voor het plaatsen van dit item!
  Met ondernemende groet,
  Monique Terlouw

 10. Leuk stukje! Ik ben Kim Luitjes en werk sinds begin dit jaar als VA. Ik vind het erg leuk om ondernemers door mijn hulp, kennis en ervaring te kunnen helpen met de groei van hun eigen bedrijf. Gevarieerd, dankbaar en uitdagend werk waarin geen dag hetzelfde is! Voor mij een prima stap geweest.

  Groetjes,
  Kim Luitjes
  http://www.kimluitjesvirtueelassistent.nl

 11. Hoi Erno,

  Bedankt dat je meer naambekendheid aan ons VA’ers geeft. Mijn naam is Gera en ook ik ben werkzaam als VA. Ondernemers ondersteunen in taken die hen zelf minder liggen vind ik ontzettend leuk om te doen! Ik richt mij vooral op het schrijven van (web)teksten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk in overleg.

Reacties zijn gesloten.