Meer lummelen, lanterfanten en niksen

Meer lummelen, lanterfanten en niksen
Meer lummelen,  lanterfanten en niksen

Lummelen, lanterfanten en nietsen, wanneer doen we dat nog? Wanneer nemen we nog een moment van rust? Een moment waarop niets hoeft en alles kan, waarop we bijvoorbeeld kunnen wandelen of lezen?

In de eerste jaren van mijn bedrijf ging ik regelmatig wandelen. Het maakte mij helemaal gelukkig dat ik op ieder moment van de dag kon gaan wandelen.

Deze week zitten donderdag en vrijdag vol met coachingsafspraken en een gesprek voor de podcast. De andere drie dagen wilde ik vooral gebruiken om afspraken te maken met contacten en ondernemers voor de zomermaanden.

Dit betekent dat ik vooral veel korte telefoongesprekjes had. Het doel was om een afspraak te maken voor een gesprek om bij te praten of kennis te maken. Lees meer over hoe succesvol deze beldagen in de zomer van 2018 waren.

Vanaf het moment dat ik onderstaande tweet stuurde werd mijn dag anders.

Vandaag ging ik eindelijk weer eens wandelen, nadat ik werd uitgedaagd door Tadek. Op bovenstaande vraag reageerde hij met de vraag of niets doen een optie was. Waarop ik reageerde dat het een optie was, maar wel eentje waar ik moeite mee had.

De uitdaging begon:

“Ik zou zeggen doe eens iets waar je moeite mee hebt.”

Tadek Solarz @TadekSolarz

En hij was nog niet klaar.

“Moeilijk punt voor je dus. Niks doen zit buiten je comfort zone.”

Hij liet niet los:

“Je ontwijkt het kunstig. Maar niets doen is een skill die je niet zo goed machtig bent.”

Hermannus hielp mee in dit gesprek:

“Heb het moeten leren, maar is enorm productief en goed voor de creativiteit. Plus ik word er happy van (kan zijn dat dat verband houdt met elkaar)”

Hermannus Stegeman @Hermannus

Tadek deelde een link naar het onderstaande artikel:

“We moeten broodnodig terug naar die kinderlijke, losse, ongedwongen blik op tijd,” zegt Alan Lightman, hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology. “We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen,” zegt hij aan de telefoon vanuit de VS.

Wouter van Noort in NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/27/je-moet-veel-meer-lummelen-en-niksen-a1611414

Tijd om te lummelen

Geconcentreerd bellen en afspraken inplannen kan ook in twee uur per dag. Uiteraard heb ik dan minder afspraken, maar voor wie is dat belangrijk? Tijd om eerst te lanterfanten dus.

Tijdens mijn dagelijks belafspraak met Gwen zei ze nog: “Waarom regel je niet eerst de belacties en het schrijven en ga je dan lanterfanten?” Maar dan gebeurt het niet meer. Dan ga ik het bellen uitstellen en is er uiteindelijk geen ruimte meer om te lanterfanten.

Vanochtend heb ik het volgende gedaan:

  • Een boek gekocht over meer ruimte maken om niets te doen (In Praise of Wasting Time – Alan Lightman).
  • Een video gekeken over de koloniale geschiedenis van Portugal.
  • Een afspraak gemaakt met vier mensen.
  • Twee uur gewandeld.
  • Enkele gedachten opgeschreven in mijn notitieboekje.

Tijdens de wandeling had ik geen telefoon bij me. Wel een camera om foto’s te maken van dingen die mij opvielen. Het was heerlijk weer om te wandelen en te genieten van de omgeving. De vrijheid hebben om dit te doen was een van de redenen waarom ik ondernemer ben geworden.

https://twitter.com/rob_koops/status/1140878542923808773?ref_src=twsrc%5Etfw

Het vergt veel discipline om deze trend te keren, zegt Lightman. “Zelfs als mensen zich bewust zijn van de constante gekte en drukte, kost het veel wilskracht om hun eigen gedrag te veranderen. Maar er zijn vrij eenvoudige ingrepen die je kunt doen. Zorg dat je smartphone gedurende een uur per dag helemaal uitstaat. Maak elke dag een wandeling van dertig minuten zonder dat je tussendoor e-mails aan het beantwoorden bent.”

Wouter van Noort in NRC

Hier wil ik aandacht aan besteden de komende tijd. Ik wil het lummelen, lanterfanten en niksen weer ontdekken. Meer ontkoppelen van het net. De vrijheid weer terugkrijgen.

Het boek Digitaal Minimalisme van Carl Newport, dat op de jaarlijkse vakantieleeslijst van Marco Derksen staat, heb ik vanmiddag ook op mijn vakantielijst gezet. Een mooi boek dat nu klaar staat op de Kindle.

Het wordt een mooie zomer.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.