Hoe ik meer klanten krijg met experimenteren en piketpaaltjes

doelen, piketpaaltjes en experimenteren

In een rustig tempo fietste ik op zondagochtend rond 11.00 uur naar de D’Run, de Doetinchem run. Een hardloopwedstrijd met 2 verschillende afstanden.

De 10 km om 12.00 uur en de 5 km color run om 13.30 uur. Ik had geen zin in al die kleuren in mijn ogen en koos voor de 10 kilometer. Het werd mijn eerste 10 kilometer loop.

Sinds enkele weken train ik mee bij de wedstrijdgroep van de Argo. Als assistent scheidsrechter wil ik mij graag verbeteren. Eén van de manieren waarop dat kan is door mijn startsnelheid te verbeteren en mijn sprint.

doelen, piketpaaltjes en experimenteren

Vooral mijn sprint kan nog veel beter en daar werk ik aan bij de specialist van de Argo. Deze trainer heeft veel ervaring met korte afstanden. Het warmlopen, de losmaakoefeningen en de loopscholing doen we gezamenlijk. Wanneer de andere lopers trainen voor de langere afstanden, train ik op het binnenterrein op de sprint.

Tijdens de training werd er gesproken over de D’Run. Ik besloot mee te doen, maar had nog geen startbewijs. Dat was op dinsdag en die zondag was de wedstrijd. Ik had nog nooit zo’n lange afstand aan één stuk gelopen.

Donderdags liep ik voor de eerste keer 6 km aan één stuk, in 40 minuten. Als ik dat kan doortrekken, dan doe ik meer dan een uur over de 10 km, besloot ik. Mijn doel werd binnen het uur finishen. Ik rekende uit hoeveel tijd ik over ieder rondje van 2,5 km mocht doen, maximaal 15 minuten.

Met de groep liepen we het rondje om te kijken hoe het parcours was. Het warmlooprondje hadden we binnen de 15 minuten gelopen. Een goed begin.

En toen was daar het moment, het startschot viel en ik ging van start. De adviezen van onze trainer hoorde ik regelmatig in mijn hoofd, knieën hoger, rechtop, rustig beginnen. Het tempo van ons inlooprondje leek me goed om mee te starten.

Onderweg werd ik aangemoedigd door een aantal leden uit de groep die niet mee liepen. Dat voelde goed. Er stond af en toe muziek en ook ander publiek om aan te moedigen. De eerste ronde liep ik in 14 minuten en 50 seconden, de tweede binnen 29 minuten en 40 seconden en de derde ronde had ik gedaan na 43 minuten hardlopen.

Tijdens de laatste ronde bedacht ik vanaf welk moment ik nog kon versnellen, wilde ik nog onder de 55 minuten eindigen.

In de laatste 100 meter liepen de andere lopers van de groep met mij mee. Zij waren al gefinisht. Ik eindigde op 55 minuten en 20 seconden en was superblij!

Piketpaaltjes

Ondernemen en online zichtbaar worden zijn te vergelijken met deze hardloop ervaring.
Ondernemen is geen sprint maar een lange afstand loop.

In het begin moet je niet te hard gaan. Je snelheid en energie moet je goed verdelen. Continue trainen om beter en sneller te worden is nodig, zoals ik doe voor mijn hobby, dan kun je presteren tijdens de wedstrijd. Dan ga je met kleine stapjes vooruit. En vooruit gaan, dat is belangrijk.

Wat wil jij bereiken met je bedrijf? Wat is jouw bijdrage aan onze betere wereld?
En minstens zo belangrijk, hoe weet je dat je dit bereikt hebt?

Een doel stellen (onder het uur finishen), onderweg het doel aanscherpen en dat bijna realiseren. Genieten van dit resultaat. Met tussendoelen om te weten of je nog op schema ligt, zoals het 1 rondje van 2,5 km binnen de 15 minuten lopen.

Dit zijn dingen waar ik ook aan werk in mijn bedrijf. Doelen stellen op de lange termijn, maar ook tussendoelen. Piketpaaltjes noem ik dat. Met piketpaaltjes weet je dat je op die datum dat resultaat moet hebben, wil je je einddoel behalen. Dat heb ik geleerd van Pieter van de Mastermind.

Experimenteren

Mijn einddoel is meer klanten werven en ze verder helpen.
Ik experimenteer met nieuwe mogelijkheden om dit te bereiken.

Zoals met Facebook Live. Is dat interessant voor mijn bedrijf? Ik weet dat video veel doet voor het contact tussen mijn klant en mij. Dus een experiment met Facebook Live is mogelijk interessant.

Hoe doe ik dat? De meest banale vraag als eerste. Zit mijn doelklant op Facebook? Ja!
Dat heb ik geleerd uit mijn experiment met de trechter en door te adverteren op Facebook. Omdat ik dit telefonisch opvolg weet ik dat mijn doelklant op Facebook zit.

Kijken zij naar video?
Ja, want ze delen video’s van anderen.

Wat wil ik doen om klanten te krijgen met Facebook Live?
Vragen beantwoorden van klanten voor een whiteboard of een beeldscherm. Uitleggen en laten zien. Wat kan beter aan dit profiel, of die website, of deze email.
Afsluiten met een document, pdf of checklist die de kijker kan downloaden. Want ik wil altijd actief bouwen aan mijn Lasting List! De juiste abonnees die mijn e-mails ontvangen.

Het tussendoel is met ondernemers telefonisch contact opnemen. Hen vanuit dit gesprek verder helpen met een strategisch consult.

Frequentie? Eens per week, want het vraagt wat voorbereiding om het document te maken dat past bij de vraag en klaar te laten zetten.
Hoe lang neem ik voor dit experiment? Ik denk 3 maanden, dus 13 weken.

Wat kan ik doen voor meer bereik van deze video’s?

 • Na de opname delen op mijn Facebook pagina en in de vlog
 • De opname ook op Youtube plaatsen
 • De opname delen op decideforimpact.com
 • Uitgewerkte tekst van de video als blog plaatsen
 • De opname delen in LinkedIn
 • De video promoten op Facebook
 • De opname verwerken tot een video podcast op iTunes

Nog een tussendoel, ik wil snel resultaat zien en meer mensen bereiken.

Wat is belangrijk? Niet het aantal views. Met advertenties koop je eenvoudig meer views.
Veel belangrijker is het aantal interacties op de video.

 • Delen mensen het
 • Hoeveel likes krijgt het
 • Hoeveel reacties levert het op
 • Hoeveel afspraken komen er uit

Mijn tussendoelen, zeg maar piketpaaltjes, ga ik hiermee bepalen. In maand 1 wil ik iets bereiken en in maand 2 en 3. Welke doelen ik dan wil bereiken ga ik precies beschrijven, want dat zijn de doelen die ik ga meten. Als het zover is.

Want tijdens deze zomermaanden doe ik al een experiment.
De Meet & Eat met Erno, een sessie met mij tijdens een ontbijt, lunch of borrel over online zichtbaarheid. Mijn doelstelling is 10 afspraken maken tijdens de maanden juli en augustus. Dit experiment rond ik eerst af.

Dus het Facebook Live experiment start niet eerder dan september.

Heb jij een vraag die je graag beantwoord ziet in een Facebook Live sessie? Stel je vraag dan hieronder. Dan beantwoord ik die als één van de eerste.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.