Meer klanten door voor een ander te schrijven – gastbloggen

Gastbloggen betekent dat je een artikel schrijft voor een ander blog. Waarom zou je een artikel schrijven voor een ander als je het ook op je eigen site kunt publiceren?

Het resultaat van een gastartikel:

 • Meer verkeer naar jouw site – naast de bezoekers die je nu al krijgt komt een deel van de bezoekers van de andere site ook jouw site bezoeken
 • Meer abonnees voor je nieuwsbrief – een deel van deze nieuwe bezoekers zal zich abonneren op je nieuwsbrief
 • Een breder publiek – de lezers van een ander blog zitten vaak aan de rand van je eigen doelgroep
 • Netwerken met bloggers uit jouw niche – je komt eenvoudig in contact met andere ondernemers en bloggers in jouw doelgroep. Dit zijn mensen waarmee je kunt samenwerken in de toekomst.
 • Links naar jouw site – hoe meer links naar jouw site des te beter je scoort in de zoekmachines. Ze komen ook nog eens van relevante sites.

Het is dus slim om artikelen te schrijven op andere blogs. Dan vooral op blogs waar je te maken hebt met een vergelijkbare doelgroep. Hoe krijg maak ik nu een gastartikel?

Publiceren van gastartikelen in 8 stappen:

 1. Je begint met het aangeven dat je beschikbaar bent om artikelen te schrijven voor andere blogs/sites
 2. Actief op zoek naar mogelijkheden. Maak een lijst van de bloggers die je al kent, bloggers in jouw branche of overlappende doelgroepen.
 3. Benader de bloggers. Maak je verhaal persoonlijk en laat zien wat het voordeel is voor de ander. Geef wat voorbeelden van je (gast)artikelen.
 4. Bepaal het onderwerp. In plaats van een heel artikel in te leveren is het slimmer om alleen het onderwerp te mailen. Zo kun je het artikel met de eigenaar van het blog nog vormen. Anders loop je de kans dat ze het hele artikel in eens afwijzen. Veel werk voor niets.
 5. Leg afspraken vast. Wat ga je doen. Wat krijg je er voor terug. Wanneer is het af. Wanneer komt het online. Formaat. Afbeeldingen….
 6. Schrijf het artikel. Kopieer geen bestaand artikel. Schrijf een nieuw artikel en let hierbij op de lezers van het andere blog. Denk ook aan het onderwerp van het blog. Vergeet niet een link op te nemen naar je eigen blog aan het einde van het artikel. Vermeld ook aan je tagline.
 7. Lever je artikel in. Nee, je bent nog niet klaar.
 8. Geef aandacht aan het gepubliceerde artikel. Reageer op reacties. Verspreid het artikel via Twitter, delicious en Digg bijvoorbeeld.

De basis van dit artikel komt uit een interessant ebook van Chris Garrett. Chris ken ik van zijn site Chrisg.com en ik ben lid van zijn AuthorityBlogger site.

Eerder deze week zag ik een tweet van Chris voor zijn nieuwe project GuestPosting. Het ebook ‘GuestPosting for quality links and targeted traffic‘ (aff) was te koop voor US$ 7,00. Het ebook is ondertussen iets in prijs gestegen en zal steeds verder stijgen in prijs.

Op dit moment (14 januari 2010) kost dit ebook je US$ 10,00 daarbij wordt je ook nog eens lid van guestposting.info (aff). Hier vind je nog veel meer artikelen over gastbloggen o.a. tips voor titels, hoe verzamel je snel gastartikel mogelijkheden.

Van mijn blog Enthousiasmeren.nl weet ik dat het schrijven van een gastartikel zeer zinvol is. Meedoen aan de Nederlandse Marketing blog kermis heeft me altijd veel lezers en nieuwe RSS abonnees opgeleverd. Deze tips ga ik nu ook gebruiken voor ErnoHannink.nl.

Jij kunt dit dus ook doen. Schrijf artikelen voor een ander blog en krijg zo meer bezoekers, meer abonnees op je nieuwsbrief en dus meer klanten.

Wil jij een gastartikel op jouw blog? Vul dan dit formulier in http://bit.ly/eh-gastartikel

Wil jij een gastartikel schrijven?

Schrijf een gastartikel voor een ander blog. Of sta je open voor gastartikelen op jouw blog? Laat dan nu een reactie achter.
Heb je nog tips voor gastartikelen laat het horen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

11 reacties

 1. Goed en interessant artikel weer, Erno! En ik maak meteen gebruik van je aanbod om het volgende te melden:

  Ik sta zowel open voor gastartikelen op mijn eigen blog als voor het schrijven van artikelen voor het blog van iemand anders.
  Mocht iemand interesse hebben hoor ik het graag 😉

  Mijn expertise in het kort: informatie en inspiratie over het ontdekken en realiseren van je dromen. Hoe ontdek je wat je echt wilt? En hoe DOE je vervolgens wat je echt wilt?

  hartelijke groet,

  Brigitte van Tuijl

 2. ik wil wel een gastblog schrijven! Wij zijn een bureau voor loopbaanontwikkeling en begeleiden loopbaantrajecten voor groepen.
  groeten
  Eline Toet

 3. Zeker een win-win situatie, je promoot elkaar en de blog eigenaar krijgt nieuwe content dat interessant is voor zijn bezoekers en zoekmachines.

  Ik heb een keer voor Erno mogen schrijven en heeft mij veel verkeer naar mijn website en veel leuke reacties opgeleverd op Twitter.

 4. Dank voor je heldere nieuwsbrief!
  Ik zou graag voor anderen een artikel schrijven en nodig anderen van harte uit om bij mij te bloggen.

  Ik coach werkende moeders die moe zijn, om weer met plezier
  werk & gezin te combineren. Hoe ga je om met je werk, elkaar, je gezin en je omgeving.
  Kortom, hoe houd je alle ballen in de lucht..
  Warme groet van Mirjam Derksen

 5. Pingback: uberVU - social comments
 6. Het artikel heeft heel wat gast artikelen opgeleverd nu moet ik ze natuurlijk nog schrijven 🙂
  En we gaan hier of op enthousiasmeren.nl een gastartikel krijgen van Eline Toet.
  Leuk!
  Verder staan de oproepen van Mirjam Derksen en Brigitte van Tuijl er, wil jij een gastartikel van/bij deze dames reageer dan via de betreffende site.

 7. Ik zoek voor mijn sites ook meer mogelijkheden om te gastbloggen. Geloof erin dat dat stukken beter werkt dan linkruil. Kwam laatst ook http://gastblogs.nl tegen en heb daarna mn rankings wel zien stijgen.

 8. Als IT-er en Junior SEO zou ik graag een gastblog schrijven voor een ICT/Computer- gerelateerde website.

Reacties zijn gesloten.