Wanneer je meer impact wilt hebben wil je dat je dienst of product zoveel mogelijk wordt afgenomen. Wanneer je klanten helpt vanuit een klein bedrijf wil je veel meer impact maken dan je nu aan kunt in de uitvoering. Wat kun je dan doen voor meer impact?
Stel, je bent een aantal jaren bezig in jullie vakgebied en je hebt een bepaalde visie die afwijkt van wat gebruikelijk is in de markt. Je wilt bijvoorbeeld anders omgaan met afval, met energie, met het milieu, met de omgeving, met mensen en/of met middelen. Dan wordt het tijd om jouw visie te delen met de markt, zodat daar beweging in komt.
Met een klein bedrijf heb je, ondanks de harde groei, een beperkte impact. Door te publiceren op platformen die gelezen worden door de betrokkenen in jouw markt maken veel meer mensen kennis met jouw visie. Hierdoor kunnen veel meer mensen nadenken over hoe ze anders om kunnen gaan met die onderwerpen.
Zo zie je dat Tony’s Chocolonely actief werkt aan het slaafvrij maken van chocolade bij de productie van hun eigen chocoladerepen. Tegelijk zien ze ook dat er veel meer spelers in de wereld zijn die ook moeten veranderen om alle chocolade slaafvrij te maken. Zij besteden dus bewust veel aandacht aan het naar buiten brengen van hun visie over slaafvrije chocolade. Ze geven veel presentaties, maken video’s, schrijven over hun visie en zoeken de pers op.
Wil je dat jouw visie verder wordt uitgedragen in de wereld en wil je meer impact? Deel dan jouw verhalen en inzichten met zoveel mogelijk mensen in presentaties, workshops, trainingen, webinars en in de gesprekken met klanten, leveranciers en medewerkers.
Voor nog meer impact is het goed om online regelmatig artikelen, video’s of podcasts te publiceren over jouw visie, waardoor je veel meer mensen raakt op de lange termijn. Hierdoor gaat de verandering die je wilt bereiken sneller en gaan anderen jou erbij helpen.
De manieren om (online) te publiceren zijn:
- Tekst
- Afbeeldingen
- Audio
- Video
Video
Video is een mooie vorm om te maken die steeds meer wordt gebruikt. De socialmediakanalen geven meer aandacht aan video omdat mensen het prettig vinden een korte video te bekijken, als afleiding.
Video heeft als voordeel dat je de persoon kunt zien. Je ervaart de passie die ze heeft en je kunt haar horen. Daarnaast kun je dingen uitbeelden in een video.
Een nadeel van video is dat het veel moeite kost voor de meeste mensen. Je moet de video bewerken en dat kost meer tijd dan de video opnemen. Je moet aandacht besteden aan de apparatuur, zo is goed geluid en licht van groot belang wanneer je wilt dat mensen de boodschap meekrijgen. Daarnaast vinden mensen het lastig om zichzelf te zien op video en weerhoudt dit mensen er vaak van om de video uiteindelijk te publiceren.
Wil je meer leren over het inzetten van video, volg dan De Videovakvrouw.
Audio
Het voordeel van audio is dat de luisteraar dit kan combineren met andere activiteiten die weinig bewuste aandacht vragen, zoals strijken, wandelen, autorijden, reizen. Dit kan niet met video of tekst. Luisteraars leren je beter kennen en krijgen meer vertrouwen in je visie omdat jij erover vertelt. In tegenstelling tot bij een tekst waarbij je je eigen stem hoort tijdens het lezen.
Het opnemen van audio vraagt ook om de juiste apparatuur. Je hebt een goede microfoon nodig wanneer je wilt dat mensen blijven luisteren. Het bewerken van een opname kost tijd wanneer je de afleidende signalen wilt verwijderen.
Het nadeel van audio is verder dat je niet eenvoudig kunt springen naar de kernpunten in de opname of onderdelen kunt markeren voor jezelf om te onthouden.
Voor de meeste mensen is de drempel om een audio-opname te publiceren lager dan de drempel om een video-opname te publiceren.
Afbeeldingen
“Een beeld zegt meer dan duizend woorden.” Dat is helemaal waar en daardoor ziet iedereen andere dingen in een beeld. Vaak zien mensen in een beeld niet het verhaal dat jij wilt vertellen.
Afbeeldingen kunnen in één beeld het hele verhaal vertellen, maar iedereen vertelt zijn eigen verhaal. Je hebt dus tekst nodig bij het beeld om duidelijk te maken welk verhaal je ermee wilt vertellen.
Tekst
Op dit moment is het opschrijven en publiceren van jouw inzichten nog steeds een krachtig middel om je visie met veel meer mensen te delen.
Je schrijft sneller iets op dan dat je er een video of audio van opneemt en publiceert. Daarnaast is schrijven een waardevol proces om je gedachten te ordenen. Je onthoudt beter wat je gelezen hebt wanneer je erover schrijft. De zoekmachines geven voorrang aan teksten. Lezers kunnen snel een tekst scannen op de onderdelen die ze verder willen lezen.
Wil je jouw visie goed delen met anderen? Schrijf er dan regelmatig over.
Waarom schrijf je niet?
In de groepen die ik coach merken de ondernemers dat schrijven met een vaste regelmaat lastig is. Ze willen graag meer publiceren en hun visie delen in de vorm van berichten, in een blog of in een boek, maar het lukt maar moeizaam. Het is lastig om tijd de blokkeren om te schrijven met de dagelijkse druk van het werk dat ze doen voor klanten.
Schrijven krijgt een lagere prioriteit dan klanten helpen. De klanten worden nu meegenomen in de visie van de ondernemer, dat schrijven kan morgen nog.
Wanneer je gehoord wilt worden, schrijf dan regelmatig en publiceer in een vast ritme.
Zo ga je nu wel schrijven
Zelf schrijf ik iedere werkdag en publiceer ik wat ik schrijf op ernohannink.nl. Een aantal dingen die ik geleerd heb in de afgelopen jaren over schrijven vind je hieronder.
Een zogenaamde ‘writer’s block’ bestaat niet. Er zijn alleen excuses. Het is te vergelijken met praten. Het is nog nooit in me opgekomen om te zeggen: “Vandaag weet ik niet wat ik moet zeggen. Ik heb geen idee en dus zeg ik maar niets.”
Een goed gesprek begint vaak met eenvoudige prietpraat en ontwikkelt zich langzaam tot een interessant gesprek. Zo gaat het met schrijven ook. Wanneer je inspiratie mist om iets goeds te schrijven, schrijf dan iets slechts en schrijf door tot er iets ontstaat.
Door het schrijven te behandelen als een belangrijke taak en het in je agenda te zetten verandert er veel. Enkele tips:
- Begin de dag met schrijven. Elke dag vanaf nu. Zet bijvoorbeeld een wekker om 8:00 uur en begin met schrijven. Je wilskracht is in de ochtend het grootst.
- Bereid je schrijfomgeving voor voordat je gaat zitten. Maak ’s avonds het bureau leeg, laat alleen je schrijfgerei achter.
- Blokkeer de internettoegang van je computer en sluit de browser voor de tijd die je hebt gepland om te schrijven. Leg je telefoon in een andere kamer.
- Zodra het alarm afgaat ga je zitten en begin je met schrijven.
- Schrijf de woorden op die in je opkomen, het maakt niet uit welke woorden of waar ze over gaan. De woorden veranderen langzaam maar zeker in de woorden die je echt wilt schrijven en delen.
- Kies om te beginnen een minimumaantal woorden dat je wilt schrijven, een aantal waarvan je verwacht dat je het zeker gaat halen, bijvoorbeeld 350 woorden per dag, dat is ongeveer één A4.
- Doe dit iedere dag en na twee tot drie maanden is dit een gewoonte en is het een logisch onderdeel van je dag.
Je hoeft niet alles wat je opschrijft te publiceren, maar het helpt wel wanneer je je visie wilt delen met anderen. Publiceer in een vast ritme, bijvoorbeeld eens per week of eens per twee weken.
Zelf gebruik ik delen van de teksten die ik publiceer in mijn blog om iedere dag iets te delen op Twitter en LinkedIn. Daarmee blijf ik in beeld bij mijn doelklant.
Wanneer je jezelf serieus neemt en wilt dat anderen dit ook doen, schrijf dan iedere dag.
Erno
Ik hoop dat dit helpt.
Stel gerust vragen.