Maximaal 40

maximaal 40 uur werken
maximaal 40 uur werken

Waarom werk je als rollercoaster (ondernemer 8-25 medewerkers) meer dan 40 uur?

Iedereen in jullie bedrijf zou niet meer dan 40 uur moeten werken. Iedereen, dus ook jij.
Waarom niet? Lees verder dan geef ik je wat bewijzen.

Natuurlijk zijn er momenten dat je extra inzet moet geven voor een grote opdracht of om een nieuwe klant binnen te halen of voor de laatste aanpassingen aan het product. Maar dat zijn uitzonderingen. Wanneer dit normaal is voor jullie bedrijf dan is het de hoogste tijd dat jij als ondernemer, als eerste anders gaat werken.

Als ondernemer, die werkt aan een groeiend bedrijf, werken we hard om die groei bij te benen. Sterker nog, de groei van het bedrijf vraagt nieuwe kwaliteiten van ons.

Deze kwaliteiten moeten we nog ontwikkelen.

Het ontwikkelen van die nieuwe kwaliteiten kost tijd. Daarnaast hebben we het normale werk dat we ondertussen moeten blijven doen.

Wanneer je bedrijf in de startup fase zit (1 tot 8 medewerkers), dan werk je mee net als de andere collega’s, aan werkzaamheden die direct omzet opleveren. Daarnaast heb je nog allerlei werkzaamheden die jij als ondernemer als enige kunt doen.

Veel ondernemers in de overgang van de startup en naar de rollercoaster fase werken al snel 60-80 uur. Het is niets bijzonders. We zijn het gewend. We zijn ook niet vies van hard werken.

Daar ligt precies het probleem.

Je bent niet vies van hard werken.
In ieder geval niet om het aan de buitenwereld te laten zien.
Met hard werken groeit je bedrijf harder. Of toch niet?

Wat als je wel vies zou zijn van hard werken?
Dat je niets hoeft te doen voor de buitenwereld maar gewoon je eigen gevoel volgt.
Dat gevoel zegt je dat je niet meer dan 40 uur wil werken.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40 uur werken per week een negatief effect heeft op jouw effectiviteit.

 • De beslissingen worden slechter.
 • De gemoedstoestand is meer stress.
 • Er gaan meer kleine dingen fout.

Ik herken het uit mijn eigen verleden. Ik liep harder dan de de mensen om mij heen. Werkte harder. Wilde dingen snel doen. Met als gevolg dat er vaak kleine fouten in mijn werk zat. Regelmatig moest ik iets opnieuw printen omdat er nog een foutje in zat en dan nog een keer en nog een keer. En dan zat er nog steeds een foutje in die ik over het hoofd had gezien.

Nu ik meer rust neem voor mijn werk maak ik minder fouten en hoeft het minder vaak opnieuw. Ik heb meer rust om beslissingen te overwegen en neem de ruimte om de informatie voor een beslissing tot me te nemen.

Stel dat je per dag niet meer dan 3 uur kunt werken, of niet meer dan 1 uur.
Wat zou je dan doen?
Welke werkzaamheden zou jij dan doen als ondernemer?
Welke werkzaamheden kun jij het allerbeste doen in die tijd?

De gemiddelde werknemer in een bedrijf die 40-uur werkt, is per dag ongeveer 3 uur effectief bezig. Zie de video van Beme news.

Wat als we maar 3 uur mogen werken? We schrappen dan alle overbodige werkzaamheden. Acties die belangrijk lijken maar niet belangrijk zijn.

De opdracht voor jou:

De komende week heb je iedere dag niet meer dan 3 uur om je werk te doen. Na die 3 uur ga je ontspannen zitten achter je bureau, of wandelen, naar de bioscoop, een museum, of naar huis. Alles mag als het maar geen werk is.

Iedere dag maak je een lijstje van maximaal 3 dingen die je gaat doen in die 3 uur.

Succesvolle voorbeelden dat het met meer ontspanning kan

In het boek It doesn’t have to be crazy at work worden voorbeelden genoemd van mensen die aandacht hebben voor het allerbelangrijkste werk dat ze te doen hebben.

 • Schrijfster Simone de Beauvoir had een break in de dag van 4 uur in de middag waarin ze vrienden bezoekt.
 • Componist Gustav Mahler schreef symphonien tijdens eenzame zomers in de Alpen. Waar hij werkte in een klein huisje en uren wandelde na het componeren.
 • Schrijver Haruki Murakami schrijft internationale bestsellers en gaat iedere avond om 21.00u naar bed.
 • Maya Angelou gaf de voorkeur aan schrijven in een bescheiden hotelkamer. Ze stopte om 14.00u met schrijven voor voldoende tijd om te decompress voor het avondeten met haar man.
 • Charles Dickens had een strikt schema van vijf uur schrijven in stilte en daarna 3 uur wandelen.
 • Oprichter van Patagonia, Yvon Chouinard, is een deel van het jaar in Wyoming om te wandelen en vissen. Hij belt maar 2 keer per week met kantoor om bij te praten.

Nog meer voorbeelden want ik kan er maar geen genoeg van krijgen:

 • Seth Godin, ondernemer en auteur van This is Marketing en Purple Cow, kookt iedere dag uitgebreid voor het gezin.
 • James Schramko van SuperFastBusiness werkt 3 dagen per weken en heeft 4 dagen per week geen werkafspraken. Heeft een omzet van een paar miljoen met een klein team. Hij surft iedere dag geeft veel aandacht aan zijn jonge gezin met 5 kinderen.
 • Dan Sullivan oprichter van Strategic Coach, zorgt er ieder jaar voor dat hij tenminste 150 vrije dagen in de agenda blokkeert. Miljoenen omzet met 130+ medewerkers.
 • De auteurs van het boek It doesn’t have to be crazy at work, Jason Fried en DHH zijn ondernemer en eigenaar van Basecamp. Een projectmanagent oplossing met meer dan 100.000 klanten. Ze werken nooit meer dan 40 uur per week. In de zomer werken ze 4 dagen. Daarnaast moet je verplicht vakantie nemen.

Deze mensen zijn succesvol en bewijzen dat je daarvoor niet 80 uur per week hoeft te werken.

Mocht je nog wat bewijzen zoeken voor de stelling dat het goed is voor je bedrijf om niet meer dan 40 uur te werken, lees dan verder.

Wat de onderzoeken aantonen

Verschillende organisaties en onafhankelijke onderzoekers hebben gekeken naar de fysieke, mentale, emotionele en sociale effecten van meer dan 40 uren per week werken. Enkele resultaten uit deze onderzoeken:

 • Wanneer je regelmatig meer dan 10 uur per dag werkt dan neemt de kans op hart- en vaatproblemen met 60% toe.
 • 10 procent van de mensen die 50 tot 60 uren werken melden relatieproblemen, klinkt niet vreemd, maar dit neemt toe tot 30 procent voor de mensen die meer dan 60 uur werken. (dit geldt natuurlijk niet in voor mij 😉
 • Meer dan 40 uur werken heeft een relatie tot een toename van alcohol- en tabakgebruik, plus bij mannen een ongezonde toename in gewicht en depressie bij vrouwen.
 • Weinig productief werkt gebeurt er na 50 uur per week.
 • In bedrijven met normale overuren, heeft 23 procent een vezuimpercentage hoger dan 9 procent. In bedrijven met veel overuren, heeft 54 procent een verzuimpercentage hoger dan 9 procent.
 • Mensen die 11 overuren of meer werken, hebben een hoger risico op depressie.
 • Ongevallen percentages nemen toe wanneer het aantal gewerkte uren hoger wordt. Mensen die 60 uur per week werken hebben een 23 procent hoger ongevallen percentage.
 • Vermoeidheidsproblemen nemen toe.
 • Voor productiebedrijven, 10 procent meer overuren geeft een 2,4 procent afname van de productiviteit.
 • Bij kantoorwerk daalt de productiviteit met 25 procent wanneer medewerkers 60 uur of meer werken.

Dit komt uit een artikel op Inc Science Says You Shouldn’t Work More Than This Number of Hours a Week van Tom Popomaronis.

In deze PDF Rules of productivity van Daniel Cook vind je informatie over de relatie tussen productiviteit en het aantal uren dat mensen werken.

Geef het goede voorbeeld

Wanneer je gezonde medewerkers wil in jouw bedrijf, die het beste resultaat leveren voor de klant, dan geef je het goede voorbeeld.

Hoeveel uur werk jij op dit moment?
Hoeveel uur wil je maximaal per uur werken, per wanneer?

Deel het hieronder als een accountability voor jezelf.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.