Link met vage vrienden voor meer klanten

In de Intermediair een interessant artikeltje over een onderzoek aan de universiteit van Maastricht. Het onderzoek ging over de relatie tussen netwerken en je carriere. Ik denk dat het heel vergelijkbaar is met klanten krijgen.

futureofbirth conference
De 5 onderzoekers wilden graag weten of je wat hebt aan je online vrienden bij het vinden van een baan. En, o, o, wat een verrassing: Hoe hoger het aantal contacten, hoe vaker een e-mail van de strekking “Is dit misschien iets voor jou?”

Wel opvallend is dat dit soort mailtjes vaker van vage contacten komt dan van je beste vrienden.

Hoe dit komt? De onderzoekers hebben de theorie van Mark Granovetter (Wikipedia) er bij gehaald ‘The strenth of weak ties’ (1973)

In marketing or politics, weak ties enable reaching populations and audiences that are not accessible via strong ties.

Conclusie van het Nederlandse onderzoek: ook in een los-vast netwerk zit meer kennis dan je denkt.

Dit is een interessante conclusie, en niet alleen voor studenten. Als je ondernemer bent geldt dit natuurlijk ook. Als je werkgever bent geldt dit ook. Jij en je werknemers kunnen meer opdrachten aangereikt krijgen door te verbinden met meer vage vrienden en kennissen.

Door de onderzoekers wordt gesteld dat je welt moeten stoppen met Facebook of Hyves. Je moet vooral serieus netwerken via LinkedIn. Stop met het geklets over het stappen, je kinderen of de inrichting van je huis.

Hier ben ik het gedeeltelijk mee eens. Stoppen met Hyves of Facebook is dom. Hier zitten weer andere contacten, die mogelijk niet in LinkedIn zitten. Wil je opdrachten krijgen via deze netwerken is het goed om een focus in je onderwerpen aan te brengen.

Zo weten je contacten beter welke mailtjes met “Is dit iets voor jou?” aan jou kunnen doorsturen. Dit wil niet zeggen dat je Facebook pagina, Hyve saai hoeft te zijn. Berichten met jouw focus gemixed met persoonlijke berichten laten zien wie je bent. De persoonlijke binding wordt zo beter en het doorverwijzen wordt effectiever.

Het onderzoek laat nog wat zien, de belangrijke posities worden juist wel gevuld via nauwe contacten. De onderzoekers gokken dat belangrijke mensen nu eenmaal belangrijke vrienden hebben. Hoger op komen gebeurt dus nog steeds via het old boys netwerk.

Zelf gok ik dat dit vooral heeft te maken met de generatie die nu nog op die belangrijke plekken zit. Als hier de generatie zit die bekend is met de social netwerken, en de kracht er van gaat gebruiken, zal dit ook veranderen.

Je hebt nu eenmaal veel meer vage-contacten dan hechte relaties. De kans dat in het totale netwerk een perfecte kandidaat (voor een baan of een opdracht) zit is groter.

Overigens heb ik een aantal gastcolleges gegeven aan studenten die bijna klaar zijn met school. Het valt me telkens weer hoe opvallend weinig studenten actief zijn met social media en online netwerken.

Waarbij de bedrijven er van uit gaan dat als ze deze studenten aannemen ze mensen in huis krijgen die in ieder geval social media, online netwerken, vrienden, smart phones begrijpen. Dat kan nog wel eens vies tegenvallen.

Verder denk ik dat het goed is om je als student te onderscheiden, jouw online profiel goed neerzetten en verspreiden. Je maakt je zichtbaar op jouw onderwerp, voor het werk wat je wilt doen. Dan komen de beste werkgevers vanzelf op je af. Je vage vrienden helpen je hierbij via Hyves, Facebook, Linkedin en Twitter bijvoorbeeld.

Veel plezier bij het vinden van de juiste klanten of werkgever.

Creative Commons License photo credit: Marc_Smith

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

3 reacties

 1. Ik ben het met jou en de onderzoekers eens dat “the strength of the weak ties” (kracht van de zwakke connecties) met social media meer dan ooit opgaat. Verder ben nogal kritisch (net als jij) op de bevindingen en conclusies van het onderzoek. Ronduit kwalijk is dat oorzaak en gevolg door elkaar worden gehaald en we dus te maken hebben met pseudo-onderzoek. Er is trouwens ook een artikel aan het onderzoek gewijd op de website van de universiteit van Maastricht: http://bit.ly/bwSD0G

  Flagrantste conclusie is dat de kracht van zwakke connecties, niet opgaat voor hoge managers. Ze staven dit met onderzoek waaruit blijkt dat managers met name via hun old boys network aan banen-tips komen. Maar is het niet aannemelijker dat dit komt doordat ze nog weinig gebruik maken van social media en niet omdat de principes van de kracht van zwakke connecties voor hen niet zouden opgaan? Oorzaak en gevolg kloppen dus niet.

  Voor mij betekent de kracht van de zwakke connecties, dat je met minimale inspanningen een bijzonder omvangrijk netwerk in stand kan houden. Afhankelijk van wat je doet en wat anderen in je netwerk doen, haal je banden met bepaalde personen meer aan. Stel je verhuist van Maastricht naar Utrecht, dan ga je uiteraard meer energie stoppen in mensen van je netwerk die in de buurt van Utrecht wonen. Het contact met Maastrichtse mensen wordt minder intensief. Ze blijven in je netwerk, maar worden veelal ‘zwakke connecties’. Dankzij social media kan je namelijk probleemloos de relatie met deze mensen onderhouden.

  Ook wordt gesteld dat alleen LinkedIn werkt voor het vergroten van je carrière-perspectieven. Twitter, blogs, Facebook en Hyves worden voor het gemak even buiten beschouwing gelaten. Naar mijn mening een ernstige omissie. Bij juist gebruik werken de verschillende social media elkaar niet tegen, maar versterken elkaar en is het geheel meer dan de som der delen.

  Bovendien wordt verondersteld dat er een scherpe waterscheiding is te trekken tussen zakelijk en prive gebruik van social media. Bij bedrijven en mensen die social media succesvol inzetten, blijken zakelijk en privé juist door elkaar te lopen. Als je nieuwe mensen ontmoet die interessant zijn voor je bedrijf ga je toch ook niet alleen zakelijk praten?

  Kortom het artikel ‘Netwerken met LinkedIn’ en het Intermediair artikel dat hierop is gebaseerd, geven absoluut geen accurate analyse van de mechanismen, dynamiek en mogelijkheden van social media voor je carrière. Ik vind het erg jammer dat het onderzoek zelf nergens op internet is te lezen. Hoogstwaarschijnlijk vatten de artikels het onderzoek slecht samen.

 2. Dank voor je uitgebreide reactie Matthijs. Nu zit er natuurlijk wel een verschil in de communicatie op bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn. Facebook is meer succesvol in B2C en LinkedIn meer B2B.

  Je ziet ook dat er op LinkedIn niet/nauwelijks persoonlijke zaken worden besproken en dat is weer anders op Facebook en nog weer anders op Twitter. Een gezonde mix van zakelijk en prive laat juist jou als mens zien. Iemand aannemen doe je om zijn kennis en expertise maar ook hoe hij/zij is, wat is de eerste indruk als mens. Deze eerste indruk kun je eenvoudig uit de sociale netwerken halen.

  Al moet ik zeggen dat het artikel Netwerken via LinkedIn loont duidelijker is in de stellingen dan het artikel in de Intermediair.

  Mogelijk dat een van de onderzoekers hier nog eens wat over kan zeggen, Bart Rienties of Dirk Tempelaar ?

Reacties zijn gesloten.