Een les van $1.852,20

dure les
dure les

Na een lange dag bij de klant zag ik in mijn inbox een melding van een hostingbedrijf waar een aantal van mijn websites staan. Er werd te veel GPU gebruikt. Als dit zo zou doorgaan tot het einde van de maand, zou dit me $2.000 extra kosten. Tweeduizend dollar, terwijl de hosting zelf $20 per maand kost? Wat gaat hier mis?

Geschrokken en een beetje in de stress dook ik de volgende dag gelijk in de achterkant van het hostingbedrijf, op zoek naar het overzicht van de GPU.

Wat is GPU?

Op de website van het hostingbedrijf staat:

 • “ 1000 GPUs is equivalent to running a continuous 10% load on one processor for the month.
 • You can use up to 2.78 GPU’s per hour and not go over the 2,000 GPU limit.
 • 1 GPU = 7.24% of 1 CPU for 1 hour.
 • NOTE: The above numbers are based on a 30-day calendar. These numbers will vary based on actual calendar days for each given month in your billing cycle.
 • GPU totals that rise over the allotted 2000 in a billing cycle will incur an overage fee of 10¢ per GPU.”

Het gaat dus over de belasting van de processor op de server waar mijn sites staan. 

Hosting van meerdere sites

Het voordeel van deze hosting is dat ik meerdere sites kan opzetten op hun eigen domeinnaam. In plaats van één website per hosting heb ik meerdere sites op een wat duurdere hosting.

Je kan met gemak tien of twintig sites tegelijk installeren op deze hosting wanneer ze niet enorm veel bezoekers hebben. In het verleden had ik wel eens een extra rekening gehad voor meer gebruik van de GPU dan in het pakket was toegestaan, maar dat ging telkens om een klein bedrag.

Regelmatig had dit te maken met een pagina of bijvoorbeeld een afbeelding die was toegevoegd aan een artikel met veel verkeer op een andere website. Wat ik dan deed was dingen verwijderen om snel het acute probleem op te lossen. 

In de afgelopen zeven jaar heb ik heel wat sites en domeinen verzameld op deze hosting, waaronder enkele sites van voormalige klanten. Deze sites bestonden niet meer of waren ondertussen verhuisd. Zelf had ik nog enkele websites met een verleden, ze hadden een sentimentele waarde voor mij, maar de sites zelf hadden niets meer te maken met wat ik nu doe.

Alle sites maakten gebruik van WordPress, met verschillende plugins. Via een handige oplossing hield ik de sites bij met updates.

Waar kwam dat GPU-verbruik vandaan?

Terug naar de GPU. Op de site van het hostingbedrijf kun je zien waar het GPU-verbruik vandaan komt. Door in te zoomen op de laatste dagen zag ik dat er enorm veel bezoeken naar vreemde pagina’s waren op twee van mijn sites. Pagina’s die ik zelf nooit had aangemaakt. Ik snapte er niets van.

Normaal was er een GPU van onder de 5 per dag. Nu was het enkele dagen 200, 300 of zelfs 500 per dag. Ik verbruikte meer dan 100 keer de gebruikelijke GPU-capaciteit.

Er waren nog enkele dagen te gaan tot het einde van de betaalperiode en het zag ernaar uit dat ik meer dan $2.000 moest gaan betalen. Wat kon ik snel doen om dit nu te stoppen en te repareren?

Zoals ik al zei waren de sites waarop zoveel GPU-capaciteit werd verbruikt oude websites waar ik niet meer actief op was. Ze stonden nog wel online en kregen een paar bezoekers per dag, maar het aantal bezoeken de afgelopen dagen was niet normaal. Mijn websites werden aangevallen, dacht ik.

Als eerste actie heb ik de websites verwijderd en de domeinen losgekoppeld. Hierdoor zou in ieder geval het GPU-verbruik niet verder oplopen. Daarna heb ik een bericht gestuurd naar het hostingbedrijf, met de vraag wat er aan de hand was. Ik snapte het niet, want ik had de WordPress-versies en de plugins altijd netjes bijgehouden.

Daarop kreeg ik een overzicht met de domeinen die niet waren bijgehouden. Hier stonden een aantal oude sites en domeinen bij van voormalige klanten. Via deze sites hadden hackers toegang gekregen en software geïnstalleerd op al mijn domeinen. Deze software zorgde voor de enorme toename in verkeer.

Ik stuurde een verontwaardigde reactie naar de helpdesk waarin ik schreef dat ik het vreemd vond dat ik pas een melding kreeg toen het bedrag al was opgelopen tot $1.600. De volgende dag heb maatregelen getroffen, maar ondertussen was het GPU-verbruik verder opgelopen.

Door het bericht van het hostingbedrijf over de WordPress-versies realiseerde ik me dat ik onvoorzichtig was geweest. Door uit gemakzucht alle oude domeinnamen te laten staan en de oude sites niet op te ruimen had ik de achterdeur opengezet. Stom, natuurlijk.

Tijdens het weekend heb ik alles uitgezocht en een overzicht gemaakt:

 • Welke domeinen heb ik hier staan?
 • Welke websites wil ik behouden?
 • Welke domeinnamen wil ik behouden?
 • Welke domeinnamen ga ik opzeggen?
 • Welke website ga ik verwijderen?

Met dit overzicht heb ik keuzes gemaakt en ben ik als eerste begonnen om de domeinnamen te verwijderen die ik niet meer gebruik en die ook niet meer passen bij mijn huidige aanbod.

Daarna heb ik de websites verwijderd die ik niet wil behouden. Als laatste heb ik de sites die ik wel wil behouden verhuisd naar andere domeinen of geïntegreerd in een andere website.

Voor een paar domeinnamen die ik wel wil behouden maar waarvan ik de website heb verwijderd, heb ik een doorverwijzing ingesteld op de domeinnaam.

Na dit weekend had ik het allemaal weer op orde:

 • 25 domeinnamen per direct opgezegd.
 • 20 domeinen verwijderd bij het hostingbedrijf.
 • 1 website verhuisd naar een andere provider.
 • 1 website geïntegreerd in een ander website.
 • Voor 10 domeinnamen een doorverwijzing ingesteld.

Eindelijk had ik weer overzicht. Nog maar vijf websites die belangrijk voor mij zijn. Deze websites houd ik continu bij.

De les van $1.852,20

Het enige vervelende was nog die onverwachte flinke factuur. Ik had me erbij neergelegd en accepteerde de les van deze afschrijving van €1.723,99 van mijn creditcard.

De les: soms moet ik oude zaken opruimen, ook al heeft het niet mijn prioriteit. Het opruimen lijkt niet belangrijk, maar laat ik het te lang liggen, waarna het ineens veel aandacht van mij kan vragen. Dat gebeurt meestal op een moment dat het niet uitkomt.

Laat ik dingen versloffen, dan eisen ze later meer aandacht, tijd en geld op dan wanneer ik ze bijhoud. Soms kost het bijhouden van dingen me veel meer dan verwacht. Ik had een harde les geleerd die mij bijna $2.000 koste.

Ik zeg bijna, want het bedrag was ruim $1.800, en ik kreeg een goed bericht van het hostingbedrijf. Ze waren bereid om eenmalig een credit te sturen voor dit bedrag wanneer ik het probleem zou oplossen en een veiligheidsoplossing zou afnemen.

Dat heb ik gedaan en nadat ik alles had verwijderd en opgeruimd heb ik de hosting opgezegd. Niet omdat ik wrok koesterde tegen het bedrijf of vond dat ze niet goed hadden gehandeld. Ik had er tenslotte zelf voor gezorgd dat dit kon gebeuren. Maar tijdens het uitzoeken van alle domeinnamen, hostingpartijen en kosten ontdekte ik dat deze hosting niet meer nodig was.

Zo bespaar ik nog eens $240 per jaar.

Het volgende onderdeel om op te ruimen zijn mijn e-mailarchieven. Daarnaast moet ik in kaart brengen welke e-mailadressen ik wil behouden en welke verwijderd kunnen worden.

Ik heb mijn les geleerd.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.