Leer je kinderen over jouw bedrijf

Hoe kun je de kinderen betrekken bij je bedrijf en zo begrip krijgen voor wat jij doet?

Onze zoon is 15 (bijna 16). Hij wilde lange tijd architect worden, maar sinds vorig jaar is dat voorbij. Ik weet niet precies waarom, maar nu weet hij niet wat hij wil gaan doen en heeft zijn doel op school ook wat verloren.

leren programeren

Nu denkt hij aan directeur worden of iets met programmeren. Om te zien of ‘programmeren’ iets voor hem is heb ik een taak voor hem bedacht.

Voor deze taak moet hij een aantal dingen doen:

 1. Over WordPress leren
 2. WordPress installeren
 3. Een website maken met WordPress
 4. Mijn WordPress handleiding doornemen en markeren wat moet worden bijgewerkt.

Voor dit laatste punt krijgt hij betaald door mij.

Er zijn voldoende WordPress handleidingen online beschikbaar die hij kan lezen. Ik heb hem enkele voorbeelden gestuurd en een WordPress video cursus.

Voor de hosting kan hij mijn account gebruiken en hij heeft al een domeinnaam. Aan het einde van deze week ga ik samen met hem de site bekijken. Iedere dag zal ik voorzichtig wat begeleiding en tips geven over hoe verder.

Het brein van een jongen van deze leeftijd is vaak nog onvoldoende ontwikkelt voor zelfstandige planning, waar dat bij onze dochter zo natuurlijk is. Dus ik ga hem ondersteunen op dit punt.

Daarna moet hij door mijn WordPress handleiding gaan en alle punten markeren die moeten worden bijgewerkt, en voor de afbeeldingen van de schermen. Op deze manier kan ik straks de handleiding bijwerken en toevoegen als nieuw product aan mijn site.

Ik deel hier later weer hoe hij het heeft gedaan en hoe de site er uit ziet.

Jouw kinderen en bedrijf

Hoe betrek jij de kinderen bij jouw bedrijf? Wil je dat ze ook ondernemer worden?
Deel jouw gevoel over de kinderen en je bedrijf hieronder.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

24 reacties

 1. Mijn kinderen gaan iedere dag , net als elk ander kind spelen. Als ze mij dan vroegen; “Pappa, wat ga jij doen?” Antwoorde ik met: “ik ga werken” Maar dat is voor kinderen een nietszeggend begrip. Dus dat veranderde ik met “ik ga spelen met pakketten ” ( ik zit in de logistiek) Dat was interessant voor ze! “Wat ga je dan doen?” Ze wilden het naadje van de kous weten! En ze wilden ook mee spelen! Dus een keer op een zaterdagochtend heb ik er eentje meegenomen en nu mogen ze om tourbeurt een keer mee.
  Mogen ze pakketten scannen, vinden ze helemaal geweldig! Ze kijken hun ogen uit in een grote loods en spelen dat het een lieve lust is. Een kan er al zelfs met een palletwagen overweg.
  Ze zullen nog lang niet alles beseffen maar krijgen nu toch langzaam een beeld wat pappa doet; spelen met logistiek!

  1. Heel mooi Rene, spelender wijs kennismaken met jouw werk en bedrijf.
   En als je doet wat je leuk vindt dan is het werk toch ook net spelen. 🙂

 2. Mooie uitdagende opdracht Erno en van jou ook René! Onze kinderen zijn 4 en 2, maar vragen regelmatig wat ik dan voor klanten doe. Dan vertel ik dat ik verhaaltjes/teksten schrijf op de computer. Dat is natuurlijk behoorlijk abstract voor hen. Ik leg wel uit dat ik daar geld mee verdien en dat we daar dan spullen voor kunnen kopen. Zelf mogen ze regelmatig ‘een centje’ verdienen door bijvoorbeeld in huis met iets te helpen: was ophangen, stoffen, kast helpen opruimen. Dit geld sparen ze meestal op in hun spaarpot, maar als ze willen mogen ze er ook iets kleins voor kopen in de winkel. Ook maken we wel eens een ‘folder’ tijdens het knutselen: met eigen tekeningen, een verhaaltje dat ze dicteren en wat ik er vervolgens bij schrijf.

  1. Mooi Maria – taken in huis doen en er geld mee verdienen helpt de ondernemersgeest natuurlijk ook 🙂 Benieuwd wat ze straks zelf gaan schrijven.

   1. Nou ja, ze doen het nog hoofdzakelijk voor niets hoor. Ik vind dat kinderen ook moeten leren dat je niet voor alle klusjes geld krijgt, zeker in huis 😉
    Wel leuk dat m’n dochter van 4 al met haar vingertje door een laagje stof over het nachtkastje gaat en dan zegt: “Mama, zal ik weer eens voor je stoffen voor een centje?” Kijk, dan kun je echt gaan delegeren!
    In het geval van jouw zoon werk jij natuurlijk toe naar een status waarbij hij al jouw online documenten regelmatig checkt op geldigheid, aantrekkelijkheid, etc. Dan kun jij er een opleiding naast gaan doen 😉

    1. dat vind ik ook hoor, veel taken moeten gedaan worden zonder dat daar geld aan gekoppeld is. Andere, grotere, taken, kun je wel een beloning aan koppelen.
     Dank voor je tip 🙂

 3. Mijn dochter van 4 betrek ik de laatste tijd ook erg bij mijn activiteiten als culinair fotograaf maar dan op een voor haar toegankelijke manier. Samen (of met anderen) kokkerellen en dat heel simpel met mijn telefoon vastleggen (foto/film) en er dan na afloop een filmpje van maken. Ze vindt het heel intrigerend om de andere dag dan het gemonteerde filmpje te zien en dingen te herkennen van de dag ervoor ! http://www.foodshootxl.com/pizza-mabrouk-berber-style/ zoiets bijvoorbeeld. Zij ziet nog geen verschil tussen een kiekje en een kookboek foto natuurlijk maar ze geniet volop en daar gaat het om.

 4. Mijn zoon is 8 en heeft een brede interesse en hoge mate van nieuwsgierigheid. Om hem een beeld te geven van mijn werk als zelfstandig adviseur internet marketing & sales, heb ik recent een afspraak gemaakt bij mijn klant waar hij een uurtje door de klant (1-op-1; zonder mij erbij) uitgelegd kreeg wat ik voor hen gedaan heb.
  Het leuke is dat mijn klant (directeur MKB bedrijf) heel positief reageerde omdat hij dit erg leuk & origineel vind en mijn zoon na dit bedrijfsbezoek vol enthousiasme stelt dat hij nu echt precies weet wat mama doet.

 5. Mijn dochter vind het leuk om filmpjes te maken en te bewerken. Daar heb ik afgelopen winter maar handig ‘gebruik’van gemaakt om te knippen en te plakken uit de grote brij van video fragmenten die ik had gemaakt in Zweden waar ik was met Wim Hof the Iceman.
  De muziek heeft ze ook maar zelf bedacht. Zij was van de straat en ik blij met het filmpje zodat je ook echt kunt zien dat ik in het ijswater stap. http://youtu.be/qsOG6H82KrY
  Uiteraard geef ik haar wel iets voor haar knip en plakwerk.

 6. Mooie opdracht voor je zoon, Erno! Wel heel veel werk, maar zo leerzaam. Vindt hij het nog steeds leuk, dat programmeren? Is zijn passie aangewakkerd of wordt hij toch liever ‘directeur’?

  Sinds anderhalf jaar ben ik alternatief genezer. Daarvoor had ik een talenbureau. Dat begrepen mijn jongens beter en die konden dan ook al snel minstens net zo goed lesgeven als ik! 🙂

  Ik geef nu trance healings en dat betekent dat ik in het etherische lichaam van cliënten kijk wat hun probleem veroorzaakt. Dan haal ik het daar weg en zuiver ik alles. Mijn kinderen kunnen dat niet zien, maar vinden het wel erg leuk dat mensen beter worden door mijn ‘getover’. De jongste van 8 komt vaak bij me zitten, wanneer ik healings op afstand geef. Hij vindt de energie die daarbij vrijkomt, fijn en wordt er rustig van. Zelf doen willen ze niet en dat is helemaal okee.

  1. Ha Sophia, we doen het in kleine stapjes. Hij is nog niet begonnen aan het ‘programeren’, Er zit vooruitgang in 🙂

 7. In een periode dat ik het even niet meer zag zitten met mijn bureau Haas & Konijn, kwam ik er achter dat het feit dat ik ondernemer was iets voor mijn zoon betekende. “Nee, niet doen mama. Jij bent bijzonder. jij bent anders dan die andere moeders”. Het leek erop alsof hij daar trots op was en dat hielp mij om terug te komen bij het gevoel dat mij al die jaren vergezeld: ik ben trots op het ondernemerschap. Wat houdt dat dan in. Wat laat ik daarvan dan zien aan mijn zoon. Welk beeld schep ik van het ondernemerschap. Ik vertel hem veel, ik maak rekensommen, ik laat zien dat je nee tegen opdrachten kunt zeggen, laat zien dat je hard moet werken en daar ook veel tegenover staat, ik laat hem zien dat je moet doen wat je graag wilt doen en dicht bij jezelf kunt blijven dan, dat het risico s inhoudt en je nooit op safe kunt spelen, dat ondernemerschap prima te combineren is met ouderschap en ondernemerschap juist betekent je grenzen kennen en je daaraan houden, soms balen en soms heel erg leuk is, jij de enige bent die verantwoordelijk is voor je bedrijf en je nooit de schuld naar een ander toe kan schuiven. That is life.
  Wanneer jij volgend jaar naar de middelbare school gaat doe ik ook met veel plezier mee met het project ondernemerschap zodat ik met meer kinderen hierover van gedachten kan wisselen.
  Wordt mijn zoon ondernemer? Ik weet het niet. Hij denkt al jaren aan werken bij defensie.
  Een ding is zeker, hij heeft via het ondernemerschap belangrijke levenslessen mee gekregen waar hij straks een autonome positie kan innemen binnen de maatschappij.
  Ik zou bijna zeggen: laat iedereen een jaar van zijn leven zelfstandig ondernemer worden en 80% van de huidige problematiek op de arbeidsmarkt verdwijnt als sneeuw voor de zon

  1. Mooi verhaal Wilma. Bijzonder dat het zoveel voor je zoon betekent en trots op jou is.
   Mooi streven – iedereen tenminste 1 jaar van zijn leven zelfstandige ondernemer zijn.

 8. Ja zou ik nog bijna vergeten, inderdaad: het FEIT dat ik ondernemer ben, dat vinden mijn jongens ook geweldig. En ook dat mensen hun moeder om raad vragen bij problemen! Ze willen zelf beiden geen eigen bedrijf hebben later, maar vinden het wel ‘vet’ 🙂

 9. Herkenbare verhalen. Mijn dochter (15) is ook trots op mij en zegt dat haar vriendinnen vinden dat ze een coole moeder heeft. Zelf wil ze geen websites gaan maken, maar concept art gaan studeren (game industrie) en ik heb haar al heel jong laten spelen met flash en photoshop. Daar kan ze heel mooie dingen mee en ze heeft al een paar keer een banner gemaakt voor een klant van mij. Nu wil ze dat gaan uitbreiden en dit als (vakantie)werk gaan doen. Daarvoor heb ik voor haar een WordPress website gemaakt die ze zelf moet gaan vullen met teksten, plaatjes en een portfolio van in photoshop gemaakte werken en tekeningen. Er staat nog niet veel maar dat gaat snel veranderen.
  http://www.suzarts.nl/

  1. Dat is mooiste wat ik kan voorstellen. Al doen wat je mooi vindt, je eigen werk als vakantiewerk creeeren. Van mij mag dit een vak op de middelbare school zijn.
   Benieuwd wanneer we meer werk van haar gaan zien 🙂

 10. Wat leuk om te lezen Erno, incl. alle reacties! Ook ik heb mijn zoon wel eens zo’n (vakantie)projectje gegeven. Hij is 13 en heeft vorig jaar in de zomervakantie op mijn verzoek (voor een bevriende zzp’er) een simpele handleiding ‘Facebook account aanmaken’ geschreven. Hij was in een uur klaar en de handleiding was perfect: stap voor stap en in Jip en Janneke taal (dat kun je wel aan je kinderen overlaten). Ik hoefde er geen letter aan te verbeteren! (Heel bijzonder, want hij is dyslectisch en ik ben een taal-freak).

  Nu zit hij te azen op de klus om mijn website over te zetten naar WordPress… Maar ik twijfel of ik dat aan een 13-jarige kan overlaten. Het is natuurlijk wel mijn werk. Wat denk jij?

  1. Daphne, ik zou het doen. Hij kan dat doen op een apart deel van je hosting en niet indexeren door Google, zodat je alles goed kunt bekijken en onderzoeken voordat je de nieuwe site ook live zet.

 11. Onze kinderen zijn 17, 21 en 23 en wonen alle drie nog lekker thuis.
  Als communicatietrainer werk ik meestal vanuit huis en “zien ” en onze kinderen regelmatig wat ik aan het doen ben.
  Ze hebben dan ook wel eens de pech dat ik sommige modellen op hen uitwerk!
  De jongste vindt het erg interessant en vraagt regelmatig wat ik van haar lastige situaties vindt en hoe ze die het beste op kan lossen. Vaak wordt ik terecht gewezen op mijn eigen communiceren of discussiëren we over mijn werk.
  Ik vind dit erg leuk, omdat ik als doelgroep kinderen en jongeren heb.
  Mijn kinderen houden me vaak een spiegel voor en daar leer ik weer van.

  1. @Anita Dat is ook bijzonder je werk ‘uitproberen’ op je eigen kinderen. Ik kan me ook voorstellen dat het soms tegen je wordt gebruikt.

Reacties zijn gesloten.