Bewust langer hangen in de tussentijd

bewust-langer-hangen-in-de-tussentijd
bewust-langer-hangen-in-de-tussentijd

Op de laatste vrijdag van januari was ik samen met mijn dochter bij de laatste theatershow Verre Volken dichtbij van Danielle Braun in het Amphion. Tijdens deze avond, georganiseerd door Mondiavisueel, vertelde Danielle over haar reizen met mooie foto’s en video’s.

Na mijn gesprekken met Danielle realiseer ik me steeds meer het effect van cultuur op beslissingen van mensen. De cultuur in een bedrijf beïnvloed de beslissingen van medewerkers en de ondernemer. Logisch dus dat antropologie, het onderwerp van de antropoloog des vaderlands, mij aantrekt.

Tijdens haar verhaal hoor ik over de reizen en belevenissen met haar gezin. De keuzes die ze maakt om regelmatig te reizen om telkens weer onderzoek te doen naar cultuur. Ik luister in haar verhaal naar de elementen waarop mensen beslissingen nemen.

Twee verhalen wil ik graag met je delen, het tweede verhaal gaat over haar onderzoek naar verkoop en waarde in Perzië, daar schrijf ik later over, nu deel ik graag het onderdeel uit haar verhaal dat ging over de tussentijd.

De tussentijd is lastig

Wanneer je van de ene fase naar de andere fase groeit, dat is de tussentijd. Dit is de tijd waarin je allerlei nieuwe dingen leert en de tijd die je als lastig ervaart. We zijn op weg naar de volgende fase maar weten nog niet hoe dit eruit gaat zien. We ervaren allerlei onzekerheden over wat we nu moeten doen om in die nieuwe fase te komen.

Wat we op dit moment zien in de wereld is dat we die tussentijd graag zo kort mogelijk willen houden en zo min mogelijk pijn willen ervaren in de tussentijd. Hiervoor worden dan weer allerlei verdovende middelen gebruikt om de pijn te onderdrukken.

Bijzonder want de tussentijd is de tijd waarin je leert, waarin je de ontwikkeling doormaakt die je nodig hebt om in de nieuw fase te komen. Dit is de meest leerzame periode.

Wanneer ik in de tussentijd terugkoppeling krijg van een expert over hoe ik het doe heb ik hier vaak allerlei gevoelens bij. Zo kreeg ik, op mijn verzoek, een rapport van een ervaren scheidsrechter hoe ik afgelopen weekend de wedstrijd had geleid.

Het rapport stond vol met verbeterpunten en enkele hele belangrijke. Bij het lezen van dit rapport voel ik me niet fijn. Ik voel weerstand voor de terugkoppeling. Dit komt omdat ik in mijn hoofd al dichtbij de volgende fase ben als scheidsrechter. Dit rapport bracht me terug naar de realiteit, ik zit nog middenin de tussentijd en heb nog veel te leren en verbeteren.

“In het westen denken we dat alles in tweeën gaat: van oud naar nieuw, van ist naar soll, van 2014 direct naar nu. Er moet direct zekerheid zijn, de OR wil alles dichtgetimmerd zien. Feitelijk is dat stom. Verandering vindt juist plaats ‘in het ondertussen’. Gebruik die tussenfase om te leren hoe iets moet, hoe je omgaat met veranderingen. Onzekerheid is een volstrekt natuurlijke staat bij verandering, al voelt het vervelend. Durf te zeggen als manager: het duurt even, het doet misschien pijn, maar het komt wel goed.”

Danielle Braun – via Zipconomy

Groeien naar de rollercoaster fase in de tussentijd

Wanneer jij als ondernemer van de startup fase doorgroeit naar de rollercoaster fase moet er veel veranderen in je bedrijf en het meeste bij jezelf. Tijdens deze tijd tussen de startup fase – je weet dat je hier voorbij wil – en de volgende fase weet je veel dingen niet.

Je bent gewend om veel dingen te doen op basis van gewoontes. Dit zijn dingen die gegroeid zijn tijdens de startup fase. Je hebt ze heel vaak zo gedaan en daardoor werden het gewoontes en doe je ze onbewust. Voor de nieuwe fase ga je nieuwe gewoonte aanleren en is het belangrijk dat je oude gewoontes loslaat. Dat is spannend.

Pieter van Osch noemt dit

“Jump while you can”

Pieter van Osch

Spring naar het nieuwe terwijl je nog geen idee hebt hoe het werkt. Het komt goed. Deze tijd tussen de fases, de sprong, ga je overwinnen en het komt uiteindelijk goed, maar je moet er nu doorheen. Dat voelt niet fijn, maar het is een belangrijke fase. In deze fase groei je.

Uit de presentatie van Danielle Braun tijdens het Seneca congres in 2018:

“Durf lang ‘in het tussen’ te hangen om een transitie goed af te ronden

We willen te vaak een snelle transitie maken. Aan de hand van riten van andere volkeren toont Braun het belang aan van ‘in het tussen zijn’, de periode waarin je dingen nog niet helemaal weet. Ofwel: in de liminaliteit zijn, het niet weten! We hebben, stelt Braun, behoefte aan liminale leiders. Want gedurende een transitie moet je veranderen, dat voelt onzeker en kan aanleiding zijn van een kort lontje. Toch is het de kunst om zo lang mogelijk in die ‘tussentijd’ te blijven hangen. Ze vergelijkt het met een rite waarin jongens veranderen in een man, waarbij een sjamaan de narrative of change verandert: de jongens keren pas weer terug naar het dorp als de rite goed is afgerond. Als je die tussentijd niet goed uitvoert, ontneem je de organisatie zijn veranderkracht, stelt ze.

Kortom: als je in een proces van transitie zit, doe het niet te snel. Hang in there, kijk over muren, houd kampvuurgesprekken, bouw (nieuwe) rituelen – want die regelen het buitengewone – en vergeet niet de mijlpalen te vieren! Kijk ook na twee maanden achterom en vraag je af: waar zijn we nu?”

Danielle Braun – Seneca congres

Plan activiteiten om de overgang naar de nieuwe fase te markeren. Sluit de vorige fase bewust af. Laat aan jezelf merken dat je klaar bent voor de volgende fase al weet je nog niet wat er op je af komt. Door een moment van rust in te bouwen krijg je de ruimte om aan de slag te gaan met de tussentijd en ruimte te maken voor de ontwikkeling.

Bij de ondernemers en teams waar ik mee samenwerk zie ik veel onzekerheden. Gisteren nog kreeg ik bijvoorbeeld een bericht over een project waar het nu heel lastig gaat. Een van de klanten van dit bedrijf escaleert het probleem en het is zelfs via de media naar buiten gekomen.

Vanaf een afstand kan ik zien dat deze escalatie goed is voor de urgentie in het bedrijf. Het voelt heel vervelend als je er middenin zit, maar het gaat uiteindelijk leiden tot een product dat beter is en waarvan iedereen in het bedrijf het belang ziet. Niemand kan meer duiken voor de verantwoordelijkheden. Hier gaan ze sterker uitkomen.

Maak gebruik van de tussentijd om als ondernemer te leren en je bedrijf en team naar de volgende fase te ontwikkelen.

Maak een bewuste keuze om wat langer te blijven hangen in de tussentijd om jezelf te ontwikkelen en de mensen in je bedrijf de ruimte te geven om te ontwikkelen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

2 reacties

  1. Hoi Erno,

    Hoe geweldig is deze tijd, waarin we uitgenodigd worden bewust te leven en werken. Een ware tussentijd inderdaad, waarin we mogen vertragen en verstillen om vervolgens een bewuste beweging te kunnen maken in een richting die klopt. Ik schreef er in 2010 een boek over “De tussentijd – route naar verbindend leiderschap”. Als je dat goed vindt, dan plaats ik de link naar de gratis download op mijn site. Laat maar even weten. Heb het fijn onderweg! Warme groet, Debbie

Reacties zijn gesloten.