Langetermijndenken voor meer rust

lange-termijn-denken-voor-meer-rust
lange-termijn-denken-voor-meer-rust

Voor mijn podcast had ik een afspraak met Tom van der Lubbe, een van de co-founders van Viisi. Een bijzonder bedrijf met een duidelijke visie op het gebied van financieel adviseurs. 

Tijdens een rondleiding door het bedrijf kwamen we langs een boekenkast en kreeg ik verschillende tips voor boeken die ik moet lezen en nieuwe gasten die ik moet uitnodigen voor de podcast. Tom had alle tijd om de visie en achtergrond van het bedrijf te delen.

In het gesprek dat we aansluitend hadden en dat ik heb opgenomen, kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Het was een waardevol gesprek dat me nog steeds energie geeft om na te denken over de mogelijke verbeteringen voor mijn bedrijf en voor mijn klanten. In de tweede week van december 2019 komt deze aflevering online.

Een van de dingen die mij opviel in dit gesprek is het belang van langetermijndenken. Al eerder heb ik kennisgemaakt met de Big Hairy Audacious Goals (BHAG) van Jim Collins. Tom en het bedrijf Viisi zijn gevuld met dit langetermijndenken. Vooral de rust die in het bedrijf ontstaat door het langetermijndenken spreekt me aan. 

De vier oprichters van het bedrijf hebben bewust gekozen om samen een bedrijf te starten. Tom refereerde aan de Afrikaanse uitspraak “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” Dit hebben ze doorgetrokken door de medewerkers vanaf het begin op de eerste plaats te zetten.

Hoe de klanten daar op reageren heb ik Tom in de podcast gevraagd en ik vond het antwoord wel verrassend.

Bij ondernemers met een klein bedrijf die het bedrijf met eigen middelen uitbouwen zie je hoeveel ze geven om de medewerker. Ze werken vaak al heel lang met collega’s samen.

Om het belang van de medewerker naar buiten toe duidelijk te maken hebben ze bij Viisi een paar jaar geleden als doel gesteld om binnen vijf jaar op het podium te komen bij Great Place to Work (GPTW). Ze zijn gestart met het doorlopen van het proces voor de aanmelding van GPTW met hun langeretermijnvisie. Ondertussen zijn ze volgens GPTW de beste werkgever in Nederland en op de Europese lijst staan ze op de dertiende plaats.

Viisi is een purpose gedreven bedrijf, ook in de kantoren van Viisi is in het interieur ook duidelijk dat ze rekening houden met de impact op de langere termijn. Zo maken ze gebruik van leveranciers en partners die materialen hergebruiken.

  • Tapijt is enorm vervuilend om te produceren. Ze hebben oude tapijttegels van Interface opgekocht en laten reinigen, deze liggen nu door het pand. De kosten waren gelijk aan een nieuw tapijt leggen.
  • In de gezamenlijke ruimte, waar wordt gegeten en waar presentaties worden gehouden, staan tafels die voorheen deel uitmaakten van een bowlingbaan. De lampen die daar hangen komen uit een oud Heineken-kantoor.
  • Kantoren en vergaderruimtes worden geopend in de omgeving van medewerkers en dicht bij de klant, zodat reisafstanden zo kort mogelijk blijven.
  • Ze werken nu aan een volledig klimaatneutraal kantoor. Geen kortetermijndoel dat per direct moet worden bereikt; ook hierbij wordt gebruikgemaakt van een visie om binnen enkele jaren bewezen resultaten te boeken.

Na dit gesprek heb ik gemerkt dat ik nog worstel met de langetermijnvisie van mijn eigen bedrijf. Die ga ik de komende tijd verder onderzoeken. De kennis die ik heb opgedaan bij Tom ga ik gebruiken om dit duidelijk te krijgen.

Viisi heeft een dubbele purpose: Viisi wil de financiële wereld kwalitatief beter, meer lange termijn gericht en duurzamer (circulair) maken. Tegelijkertijd wil Viisi een omgeving creëren waarin iedereen bij Viisi zijn of haar eigen dromen, ‘persoonlijke why’, kan verwezenlijken, maar daarover dadelijk meer.

Voor mijn inspiratie: wat is de visie van jouw bedrijf?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.