Langere vakantie maakt niet gelukkiger – kortere vakanties geven meer geluk

Als zelfstandige ondernemer is het goed om de batterij op te laden. Dit is goed voor jezelf en je gezin. Een langere vakantie is hiervoor niet nodig.

vacation

Zelf ben ik een groot voorstander van meerdere keren per jaar kort weg, in plaats van een keer per jaar lang. De voordelen die ik zie:

 • Meerdere keren per jaar de batterij opladen
 • Meer plekken en plaatsen ontdekken, als je telkens een andere bestemming kiest
 • Veel taken in je bedrijf kunnen best een weekje blijven liggen
 • Je neemt minder mee, dus minder stress bij het inpakken
 • Last minutes zijn eenvoudiger te regelen
 • Minder vakantie in het hoogseizoen (duurder, meer toeristen)
 • Spreiding van de vakantiekosten


Echt gedegen onderzoek of korte vakanties beter dan langere zijn is er volgens mij nog niet. Jessica de Bloom en heeft al wel een aantal onderzoeken gedaan maar ze heeft nog geen vergelijking met een langere vakantie (2 weken).

Op basis van de onderzoeken die ze gedaan heeft komt ze tot de conclusie dat

“Een korte vakantie is dus een uitstekende mogelijkheid om de accu snel en flink op te laden, maar het effect is van korte duur.”

Dan Ariely, professor at Duke University in North Carolina, een ‘behavioural economist’, schrijft ook dat korte vakanties beter zijn dan een lange. “Op dag zeven van je vakantie ben je niet meer zo enthousiast als de eerste dag”.

Ook Jeroen Nawijn komt tot de conclusie “Lange vakantie maakt niet gelukkiger”. Dat de lengte van de vakantie nauwelijks invloed heeft op het geluk, heeft vooral te maken met de tijdelijke natuur van de effecten.

Beste vakantie ooit

Als je gaat wil je natuurlijk optimaal genieten van je vakantie. Een aantal interessante punten voor de beste vakantie:

 • Hoe lang we weg zijn heeft minder effect dan we denken, dus meer kortere reizen maken ons gelukkiger dan een of twee langere vakanties.
 • Een onderbreking in je vakantie laat je er meer van genieten.
 • Hoe de reis eindigt is belangrijker dan hoe het begint.
 • Met wie je bent is even belangrijk als waar je naar toe gaat.
 • Als je een vakantie beter wilt onthouden, doe dan iets wat je nog nooit hebt gedaan.
 • En voor de meeste mensen overbodig, maar voor sommige zelfstandigen noodzakelijk: je moet jezelf dwingen om vakantie te nemen.

Vakantie verbetert je welzijn en gezondheid

Jessica de Bloom geeft een viertal punten waarom vakantie je gelukkiger en gezonder maakt.

 1. Je kunt uitrusten en herstellen van het werk. Dit gebeurt doordat je andere dingen doen tijdens vakantie dan tijdens werk. De psycho-physiologische systemen die tijdens werk belast worden, kunnen op deze manier van de inspanning herstellen.
 2. Een vakantie geeft je de mogelijkheid om dingen te doen die je leuk vindt. Je kunt dingen doen waar je plezier aan beleeft en voelt je daarom gezond en gelukkig.
 3. Tijdens de vakantie heb jij de controle: je kunt doen en laten waar je zin in hebt en je bepaalt zelf hoe je daginvulling eruit ziet. Alles kan, niets moet. Deze autonomie heeft zeer positieve effecten op je geluksgevoel.
 4. Vakantie geeft je de mogelijkheid om tijd door te brengen met de mensen waar je om geeft. Een gezamenlijke vakantie creërt een gevoel van verbondenheid en maakt je daarom blij.

Volgens mij zijn de punten 2. en 3. een van de belangrijke redenen waarom jij hebt gekozen zelfstandige ondernemer te zijn. Punt 4. is waarom je hebt gekozen je onderneming in te richten naar je levenstijl en niet andersom, een lifestyle ondernemer dus.

Onthoud dan dat, volgens een Amerikaanse studie (Gump & Matthews, 2000), mensen die niet op vakantie gaan eerder ziek worden of zelfs eerder overlijden dan mensen die wel regelmatig op vakantie gaan. Wij hebben vakantie dus echt nodig. 🙂

Jij en ik hebben herstel hard nodig. Dat kan met een vrije dag of een weekeindje weg, en dat kan dus ook heel goed tijdens een (korte) vakantie.

Jouw vakantie

Wat heeft jouw voorkeur?
Ga je liever 4 keer per jaar een paar dagen of 1 keer per jaar een paar weken. Laat het hieronder horen.

credit foto: Ahmed Amir – A beautiful scenary

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

16 reacties

 1. Meerdere keren per jaar op vakantie vind ik beter (ook lekkerder:)) inzake de afwezigheid op kantoor.
  Juist voor mij als consulente voor persoonlijke relatiebemiddeling. Wanneer ik klanten thuis bezoek ben je ook al afwezig, dan ook nog lang afwezig zijn ivm vakantie is niet goed voor mijn bedrijf.

  1. Kun je voorstellen bemiddeling te doen via Skype? Dan heb je meer controle over je tijd en verlies je minder tijd aan reizen. Pas je bedrijf aan naar je levensstijl 🙂

   PS het is leuker als je reageert met je eigen naam Getty en dan een link naar je website.

 2. Erno,
  Ik ben het deels eens met jouw verhaal.
  Door het jaar heen helpen korte vakanties de batterij vol te houden.
  Het voordeel van een langere vakantie is echter dat je de ruimte krijgt om een werkelijke vernieuwing door te voeren.
  De vakantie wordt dan een combinatie van rust en retraite.

  Klaas Bolhuis, mogelijkheden waarmaken

  1. @Klaas
   Langere vakantie dwingen je om de zaken helemaal anders te doen. Zoals 8 weken naar Australië. Hoe kun je zo’n reis ondernemen en je bedrijf laten doordraaien, dus inkomsten genereren. Dat vind ik ook interessant. Voor op mijn emmerlijst (bucket list).

 3. Op vakantie gaan is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven, laat staan meerdere keren per jaar (kort). Regelmatig een break nemen en daarmee afstand van de dagelijkse gang van zaken of het nu je eigen bedrijf is of je baan is natuurlijk niet verkeerd. Een break kan dus ook een paar dagen vrij zijn en dan bijvoorbeeld lekker alleen boeken lezen of gewoon wat klussen thuis. Dat laatste geeft vaak ook gelijk voldoening, omdat je het resultaat ervan ziet.

 4. Eens Noella – niet voor iedereen weggelegd. Een paar dagen vrij en dan het liefst uit je omgeving zorgen ook voor rust in je hoofd. Zolang je maar niet het werk ziet liggen, volgens mij is dat wel een belangrijke voorwaarde, om goed afstand te nemen.

 5. Goh, ik geniet het meest van één langere vakantie en verspreid over het jaar nog een keer of twee een weekje weg. Maar van een goed geplande dag alleen thuis kan ik ook erg genieten. Dan ga ik vanzelf doen wat ik het liefste doe: schrijven. En, hé, dan komt er heel veel af en heb ik een voldaan gevoel. Tja, ieder z’n ding!
  Fijne zomer, iedereen!

  1. Dank je wel Nancy. Jij ook een fijne zomer. En een langere vakantie is dat bijvoorbeeld 2 weken, of langer?
   Wat schrijf je zo al op dat soort geplande dagen?

   1. :-)) ik schrijf over geluk. Klik maar eens op mijn naam hierboven.
    Ik laat drukbezette mensen ervaren hoe ze gelukkiger kunnen leven. Want geluk geeft je de energie om een mooie en zinvol leven te leiden. Klinkt voor sommigen alsof je het dan verkeerdom doet, maar volgens mij begrijp je me prima. Jouw enthousiasme over social media geeft je de energie om je werk te doen, gok ik zo.
    Ik vind drie weken vakantie ideaal. Zeker als het erg druk is geweest, kost het me wel een week om me echt helemaal weg te voelen. En dan ontdek ik hoeveel er te genieten is: mooie wandelingen, prachtige uitzichten, ik raak gehecht aan de leuke mensen in de winkel van de camping. En vlak voor ik vertrek ga ik me ergeren aan kleine dingen: rugpijn van het luchtbed, tandvlees kapot van het stokbrood…

 6. Ikzelf heb voorkeur voor meerdere korte vakanties. Een lange vakantie (drie weken of langer) vraagt vooraf de nodige voorbereiding wat het werk betreft en nadien ook de nodige tijd ‘to catch up again”. Maar ja, verre bestemmingen doe je niet voor een weekje. Dat zijn dan afwegingen om te maken.
  Met een weekje weg kan ik ook lekker opladen en de draad is dan sneller weer opgepakt. Misschien hou ik ook wel teveel van mijn werk om het helemaal los te laten. Bovendien als “Vrije werker” kun je je werk ‘vrij’ inrichten. En inderdaad, zelfs een vrij dagje tussendoor, al dan niet weg, kan voelen als vakantie.

 7. Wat een leuk onderwerp en zo interessant voor mij als zelfstandig reisagent. Ik reis uiteraard vaak ook voor werk, dit zijn korte intensieve reizen. Daarnaast ga ik met mijn man, gezin of familie nog een paar keer paar jaar weg, vaak in eigen land. Het is moeilijk voor mij om mijn werk tijdens welke vakantie dan ook, kort of lang, los te laten. Ik ben namelijk mijn eigen meest kritische klant en ik heb nu eenmaal een passie voor mijn vak.
  Om echt weg te zijn van alles weet ik van mezelf dat ik minimaal drie weken wegmoet. Dit is moeilijk te regelen wanneer je alleen bent en 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar bent voor de klant. Ik heb hiervoor de oplossing gevonden, sinds bijna een jaar werk ik met mijn compagnon nu samen. Morgen vertrek ik met een gerust hart voor 3 weken, zonder laptop, heerlijk rust en nieuwe energie opdoen!

  1. Dat klinkt als een hele mooie doorbraak Fleur. Mooi gedaan.
   Ik zie hoe jij tijdens je vakantie ook altijd aan het werk bent 🙂

   Fijne vakantie en tot snel.

 8. Ik ga voor 1 keer een langere vakantie. Ik moet nl acclimatiseren. Zeker als ik in een land ben waar ik de taal en de gewoontes niet ken, heb ik een paar dagen nodig om mij er ‘thuis’te voelen. Een week is dan te kort, als ik gewend ben moet ik al weer terug.. Wij waren net 2 weken op vakantie (weer voor het eerst sinds een paar jaar) en ik ontdekte dat het toch net te kort is. Drie weken vind ik mooi, de eerste week bijkomen en acclimatiseren, daarna 2 weken nog meer genieten en echt even wég zijn. Een korte vakantie of lang weekend in Nl is overigens geen probleem. Een enkele keer doen we dat wel, maar ja, we wonen zelf zo mooi, thuis genieten we ook 🙂

  1. Hallo Leontine,
   Ja, als je in zo’n omgeving woont dan hoef je nauwelijks op vakantie 😉 Aan de andere kant is het goed om lost te komen van je werkomgeving al ben je maar uit huis zodat je het ‘werk’ niet ziet liggen.

 9. Hoi Erno,

  Ik woon in Bangkok en heb een reisbureau’tje voor Nederlandse toeristen in Thailand en Thaise toeristen naar wereldweide bestemmingen. Af en toe een paar dagen weg en zelf wat accommodaties bekijken is geen straf. Voor mij geen lange vakanties maar af en toe de batterij opladen komt wel goed!

Reacties zijn gesloten.