De keuze voor de volgende stap

de-keuze-voor-de-volgende-stap
de-keuze-voor-de-volgende-stap

Ruim een jaar wil ik al de business coaching aanvullen met een groepstraject. Begin 2019 zei ik, “Dit jaar ga ik starten met de eerste groep!”, het is nu maart 2020 en nog steeds is dit niet gelukt.

In de business coaching is Dan Sullivan oprichter van Strategic Coach mijn rolmodel. De manier waarop hij dit heeft gedaan bewonder ik enorm, na vele jaren (ik dacht 15 jaar) 1-op-1 coaching heeft hij besloten volledig over te gaan naar groepen. Er was een overgangsperiode voor de bestaande klanten om te besluiten om mee te gaan of de coaching zou stoppen. Zestig procent van de klanten ging mee.

Hij is nu 75 en daagt zichzelf nog steeds uit. Podcast opnames samen met andere experts. Een nog hoger niveau aan zijn groepen toegevoegd, waardoor hij gedwongen wordt om opnieuw na te denken over de waarde die hij wil leveren. Ieder kwartaal nieuwe concepten bedenken en uitwerken.

Het 4B evenement is voor mij een soort van kennismaking met deze groepscoaching. Tijdens het eerste evenement op 21 februari 2020 in de nieuwe vorm waren we met een kleine groep om elkaar te helpen met de grootste worsteling waar je nu mee zit. Het resultaat was een mooie middag waar ondernemers open en eerlijk met elkaar in gesprek gingen over de worsteling en ideeën kregen om er mee aan de slag te gaan. Dit is een belangrijk onderdeel voor mij van de groepscoaching.

Daarnaast deel ik mijn inzichten over een bepaald onderwerp in een workshop vorm. We gaan samen met het onderwerp aan de slag. Je maakt hierdoor kennis met de andere ondernemers in jouw groep. Na deze twee dagen dat je er samen aan hebben gewerkt, heb je gelijk accountability partners om het de komende 90 dagen door te voeren in je bedrijf. De andere ondernemers uit jouw groep die je kunnen helpen of een stok achter de deur zijn.

Verder is er veel ruimte om te ontmoeten, kennismaken en delen van inzichten.

Plussen van groepscoaching

Het mooie van de groepscoaching is dat de ondernemers elkaar helpen met ideeën en ervaringen. Je vormt een mastermind met elkaar. In het programma dat ik bij Laura volgde in 2010 is dit het onderdeel waar ik het meeste heb uitgehaald. Als mastermind hebben we samengewerkt tot 2019.

De groepsvorm geeft mij de gelegenheid om met meer mensen tegelijk samen te werken. Bij 1-op-1 coaching loop ik als snel tegen een grens van hoeveel tijd ik hieraan wil besteden. In de 1-op-1 vorm van samenwerking werk ik liever met weinig klanten waardoor ik veel aandacht kan besteden aan de ondernemer en het bedrijf.

Doordat de ondernemers samenwerken groeien ze nog harder, terwijl ik me hiervoor niet extra inzet.

Voor het workshop deel kan ik samenwerken met experts. Door de vele interviews voor de podcast heb ik een uitgebreid overzicht van experts die ik hiervoor kan vragen.

De ervaring van Dan is ook dat de ondernemers in een groep sneller het werk van Dan delen dan in de 1-op-1 situatie. De ondernemer in de 1-op-1 coaching vertelt niet snel dat ze business coaching gebruikt. Het is het proces van die ene ondernemer. In een groepsprogramma zit je met meerdere ondernemers en voelt het eenvoudiger om te delen. Het werven van klanten via mijn klanten en contacten blijft trekken en vragen. Wat Dan vertelt is dat dit sinds de start van zijn groepsprogramma meer vanzelf gaat.

Minnen van groepscoaching

Het bijzondere van de 1-op-1 business coaching vind ik de momenten dat ik bij de klant zit en we diep op zijn worsteling ingaan. Waar ik telkens weer samen met de ondernemer kijk naar alternatieven, andere inzichten en mogelijkheden. Op zoek naar voorbeelden om de ondernemer te helpen om een betere beslissing te nemen.

De angst om een deel van de huidige 1-op-1 klanten te verliezen wanneer ik overga naar de groepscoaching. De ondernemer wil op dit moment vooral met mij werken om focus te houden op het allerbelangrijkste dat ze te doen heeft.

Interessant

Op dit moment heb ik een combinatie van de twee vormen uitgedacht. Waarbij er een vorm is van 1-op-1, groep en combinatie. Hierdoor kan ik spelen met de waarde van de producten en de prijs, waardoor het voor potentiële klanten eenvoudiger wordt om te kiezen. Dan is de keuze niet meer wel/niet business coaching, maar kies ik 1-op-1 of de groep?

Verwachtingen 

Wanneer de groepscoaching succesvol is kan ik meer ondernemers tegelijk helpen om betere beslissingen te nemen. Daardoor krijg ik ook meer stabiliteit in inkomen.

Klanten komen meer vanzelf, de aanbevelingen beginnen meer te lopen.

Actie

Een verkooppagina opzetten om de groepscoaching helder te maken. 

  • Wat krijg je als ondernemer.
  • Wat levert het je op.
  • Wat betekent dit voor je bedrijf en jezelf.
  • Wat is de waarde.
  • Wanneer beginnen we.

Door het opzetten van die pagina dwing ik mezelf om een datum te kiezen en de prijs te communiceren.

Mocht je het nog niet herkend hebben, hier heb ik de PMIXA-methode gebruikt om mijn beslissing te verbeteren voor de groepscoaching.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.