Jouw hulp nodig – keuze omslag ontwerp boek

Sitting down with a good bookMeestal geef ik allerlei tips en informatie weg, aan jou en andere zelfstandige ondernemers. Nu heb ik een keer een verzoek. Jouw advies zou ik goed kunnen gebruiken dit keer. Wil je mij svp helpen bij de keuze van de omslag van mijn eerste boek.

Vanochtend kreeg ik de 4 ontwerpen voor de omslag van mijn eerste boek. Jippie, wat maakt zoiets je blij. Het wordt zo lekker concreet hiermee. En nu verder.
Welk ontwerp is mooi? Of beter nog; Welk ontwerp zal de doelgroep het meeste aanspreken?

Volgens mij heb ik met jou de doelgroep. Er zijn 4 basisontwerpen en bij elk basisontwerp is er gespeeld met kleuren.

Update 1 april: (nee geen grap) de keuze is met hulp van onderstaande reacties en de reacties via Twitter gevallen voor 1c. Met nog enkele aanvullingen heb ik deze keuze teruggekoppeld aan A.W. Bruna. Daar kwamen opnieuw een aantal variaties uit; Keuze ontwerp boekomslag samen met lezers

Omslag ontwerp 1a

Omschrijving ontwerpster:

Het verbeeldt klanten die via de internetlijn naar binnen getrokken worden.
Het is een heel grafisch voorstel, dan mijns inziens jonge ondernemers zal aanspreken.

Omslag ontwerp 1b

Omschrijving ontwerpster:

Het verbeeldt klanten die zelf naar de ZZP-er komen.
Het is een heel grafisch voorstel, dan mijns inziens jonge ondernemers zal aanspreken.

Omslag ontwerp 1c

Omschrijving ontwerpster:

Het verbeeldt een mannetje dat de payoff met open armen ontvangt, oftewel… de klanten.
Het mannetjes is verbonden aan een muis, via internet kan het mannetje de klanten werven.
Het steen van de textuur verwijst naar solide, sterk. Iets wat je als ondernemer hoopt te worden.

Omslag ontwerp 1d

Omschrijving ontwerpster:

Het verbeeldt een internet/netwerkpoort dat tevens je ‘home’/thuisbasis is.
Vanuit de titel wordt een pijl opgebouwd die nog eens naar het huisje wijst.
Het is een wat minder grafisch voorstel, maar ik denk dat het jonge ondernemers toch zal aanspreken door het abstracte beeld.

Het ontwerp is gemaakt door Leoniek van Hoop Werk mogelijk gemaakt door A.W. Bruna

Ik zou graag 2 dingen van je horen in de reacties:

 1. Zit je in de doelgroep van het boek? Zelfstandige, ZZP-er
 2. Welk ontwerp vind je het mooiste? – Met name welk basisontwerp, je mag ook een kleur voorkeur geven.

Alvast bedankt voor je aandacht.

Creative Commons License photo credit: Myrrien

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

31 reacties

 1. Hoi Erno,

  Om te beginnen natuurlijk eerst nog even mijn complimenten met je eerste boek (komt er bijna aan, toch?)
  Dan de ontwerpen. Erg mooi en strak ontworpen. Leuk ook de verschillende kleurkeuzes.
  Zelf ben ik half en half ZZP-er, maar zeker zelfstandig. En de inhoud spreekt me, zoals je weet ook erg aan. Leeftijd >40

  a. Ik vraag me af of iedereen begrijpt, dat de klant hier de internetlijn wordt ingezogen. Jongeren wellicht wel, maar dan laat je misschien juist anderen liggen.
  b. Verbeeldt voor mij ook, dat je de ZZP’er aan de hand meeneemt. Komt positief over.
  c. Het mannetje ontvang met open armen, maar kan tegelijkertijd ook iets hulpeloos uitstralen. Hoeft geen punt te zijn, want jouw boek biedt daar de oplossing voor, toch?
  d. Hier moet je heel goed kijken om te zien wat het voorstelt. Vanaf een afstand komt het afstandelijk en beetje nietszeggend over. Niet mijn eerste voorkeur.

  Mijn volgorde:
  c, b, a, d
  Kleur:
  roze, oranje, groen, blauw, grijs

  Succes met kiezen!

 2. Ik ben voor 1b of 1c, met een lichte voorkeur voor de laatste. De andere klikken voor mij minder met het onderwerp van je boek.

 3. Hallo, alvast gefeliciteerd met je eerste boek.

  Mijn voorkeur gaat uit naar 1c. Deze is het meest simplistisch en valt daarom voor mij het meeste op. 1a vind ik een beetje luguber (mannetje dat een internetkabel in gaat), 1b ligt de nadruk wat mij betreft teveel op het zakje met geld van de klanten. 1d is te druk en voor sommige niet helemaal duidelijk denk ik. Het belangrijkste aan een boek is de titel, en die komt bij 1c het beste naar voren.

  Ohja, ik behoor tot de doelgroep.

 4. Als “zelfstandig werknemer” in een tweemansbedrijf ben ik weliswaar formeel geen ondernemer maar in de praktijk gelukkig al te vaak.
  C heeft mijn voorkeur, A en B doen me te sterk aan Fiep Westendorp denken, D is te druk om de boodschap goed over te brengen.

 5. Wil hier een lans breken voor ontwerp D, geeft mij zowel in eerste als tweede indruk het gevoel dat het over internet gaat, vind het fris en eigentijds

  1A: veel te rood: krijg er een gezondeheidszorggevoel bij
  1B: waar lopen die klanten nou precies naar toe, onduidelijk plaatje
  1c: in ieder geval een muis, maar het poppetje niet eigentijds genoeg,combi wit/rood niet hip, oubollig

  ik ben 38, was tot voor kort ZZP,

 6. 1B of 1 C beide in Blauw. Blauw is hip, web 2.0, gedurft, verfrissend.

  1 A vond ik leuk totdat ik het poppetje op de grond (bij de wat later bleek internetlijn) zag liggen. Lijkt eerlijk gezegd eerder op iemand die onwel of vermoord is πŸ™‚
  Maar leuke ontwerpen. Ben trouwens geen zp-er (meer) maar (web)designer bij Mindz

 7. Hoi Erno,

  Mag ik kritisch zijn en zeggen dat geen van de ontwerpen mij genoeg tot de verbeelding spreekt in relatie tot de titel en het thema van je boek?

  De klant naar je toe laten komen doe je door wat je doet, ze werpen zich bijna aan je voeten hierdoor (enigszins overdreven dan). Misschien kun je hier wat mee…

  Raymond

 8. Hoi Erno,
  Allereerst gefeliciteerd! Geen makkelijke vraag die je daar stelt hoor! Maar na elk ontwerp drie dubbel ge-checkt te hebben heb ik een mening gevormd.

  1a= duidelijke boodschap, klanten via internet zzp-er en klant in beeld
  spannend beeld, grijpt zeker de aandacht.

  1b= zzp-er minder duidelijk in beeld, klant niet via internet wellicht ‘€’ te duidelijk in beeld. Grafisch mooi en spannend kwa compositie.

  1c= safe, duidelijk, fijn luchtig en in balans. maar niet spannend of vernieuwend. veilige keuze

  1d= Mooie koppeling, spannend beeld! vernieuwend. Maar tekst staat storend tegen het kleurvlak aan geplakt en tegen het kleurvlak van de ondertitel, hierdoor oogt het geheel toch stijf.

  advies voor kleur: niet grijs, frisse kleur zoals blauw, oranje of rood.

  Mijn voorkeur gaat uit naar 1a

  veel succes met de keuze, en laat me weten welke het geworden is!!

 9. Ja ik ben doelgroep. 1b spreekt me aan. Die snoet op de achterkant en gedeeltelijk op de voorkant, die kijkt verlangend mee!
  Succes, Ben (55)

 10. Voor een paar uur ben ik doelgroep. Ik ga voor 1c. Vooral door de opbouw van het geheel. Dat ziet er professioneel uit.
  1d vind ik ook mooi als het op de opbouw van het geheel aankomt. Alleen de gebruikte afbeelding vind ik niks. Met andere afbeelding zou het mooier zijn.

 11. Hoi Erno,

  Moeilijk kiezen, maar uiteindelijk doet a) mij beetje aan zwembad denken, b) aan Havank-omslagen (en ik zie geen relatie tussen de kop op de voorgrond en de poppetjes erachter), d) niet helder, dus blijft c) over: positieve uitstraling, vrijheid, ook al kun je erin zien dat het mannetje gevangen wordt door de muis.
  Geldsymbolen op het omslag geven de associatie met harde commercie, alsof je klanten vooral ziet als wandelende geldzakken, terwijl het toch meer om sociale netwerken gaat, volgens mij, in jouw verhaal.
  Kleur: rood (activerend), evt. oranje.
  Ik ben zelfstandige.
  Succes!

 12. Erno,
  Ik reageer algemeen, als je eea specifiek wilt weten, e-mail dan even.

  Mijn voorkeur is A. Duidelijk strak. Niet in het rood oranje groen of blauw

  B vind ik ook duidelijk en positief

 13. 1c vind ik het sterkst. Bij a en b denk ik aan een ander genre. D vind ik te rommelig. 1c is dus een goed uitgangspunt, maar mag nog wat aangescherpt worden, wat eigentijdser. Kleur: oranje, lichtblauw of bv olijfgroen.
  En, ja, ik ben zelfstandige πŸ˜‰
  Succes!

 14. Ik ben ook voor 1c, sluit me aan bij de reactie van Ingrid met als aanvulling: Een boek met een duidelijke titel (duidelijk font, constrasterend met de achtergrond) valt op in een schap. Daarbij past een duidelijk en heldere titel bij de inhoud van het boek (en ben ik persoonlijk gek op grote en heldere fonts ;-))

 15. Hoi Erno!

  Leuk man! Ik ben voor 1c in het rood. Die vind ik het meest naar binnen knallen, en dat vind ik wel goed passen bij zo’n marketingachtig boek.

  Rood vind ik sowieso het pittigst πŸ™‚

  Liefs,
  Fanny

 16. Gefeliciteerd met je boek alvast.
  Ik behoor tot je doelgroep (sinds 2 jr zzp-er)
  Kiezen is moeilijk want ik vind alle 4 heel lelijk, erg he.
  Het aardigst vind ik dan nog b., zoals Ben hierboven zegt, dat gezicht over de hele cover straalt iets uit. Maar opdracht teruggeven en nieuwe laten ontwerpen zou ik ook niet gek vinden πŸ™‚
  (vandaar ook dat jij niet kunt kiezen?)
  Groet en sterkte ermee, AnnaM

 17. Hoi Erno,

  Mijn voorkeur gaat uit naar 1c. Volgens mij raakt 1c de kern van de zaak. Je maakt mensen blij. Groen pas mijn inziens het best bij. Groen staat voor groei. En dat is wat je volgens mij je klanten kunt bieden.

  Gerrit

 18. Leuk dat je oproept tot meedenken!

  Ik ben helemaal voor 1c. Kleur is mooi en fris en symbool roept verwachtingen op die jij vast waar kunt maken.

  De andere kaften vind ik wat retroachtig.

  Ik hoor niet tot de doelgroep, want ik ben keurig in loondienst. Maar zal je boek met plezier gaan lezen!

  En geen foto van de auteur die pijprookt voor een boekenkast? πŸ˜‰

 19. Ik ben zowel ZZPer als ook ruim 10 jaar grafisch ontwerper geweest.

  In basis ga ik voor 1D. De eerste drie vallen af omdat ze mij een te hoog jaren 50-gehalte hebben. Voor C geldt dat in ieder geval dat de muis wel een heel oud pictogram is om ict en internet aan te geven. De ethernetingang is passender.

  Beeld bij D mag wat mij betreft wel wat frisser en wat meer contrast. Zelf zou ik ook de pijl wat meer accent geven tussen de letters.

  Voor wat betreft kleurkeuze mag het wat mij betreft wel iets minder primair

  my two cents

 20. Dag Erno,

  Ik vind 1c het mooist, Gaat het over klanten werven via Internet? Dan is de muis gepast anders zal ik een ander figuur pakken.

  Hopelijk heb je er iets aan.

  Danny Verhoeven

 21. Gefeliciteerd! Ik ben voor 1c de roze variant. Persoonlijk zou ik zzp ‘er in de titel van het boek vervangen door ondernemer..

  Met vriendelijke groet,
  Richard van Viersen

  1. Richard, ZZP door ondernemer vervangen, dat doe ik juist niet. De doelgroep van het boek is de zelfstandige, de kleine ondernemer niet iedere ondernemer. Je moet durven je doelgroep kleiner te maken zodat de doelgroep zich aangesproken voelt.

 22. Dank jullie wel voor alle doordachte reacties hier en op Twitter. Het heeft mij echt geholpen.
  Gezien de reacties wordt het dus ontwerp 1c, rood of oranje dat weet ik nog niet.
  Ik wil het nog wel aan een beetje laten aanpassen:

  • Een vrouw en man in de afbeelding. Er zijn ook heel veel vrouwen ZZP-er die in de doelgroep vallen. Sterker nog ik heb meer vrouwlijke ondernemers als klant dan manlijke.
  • Verder mag de muis wel iets moderner dan deze uitvoering. Bijvoorbeeld een Mac muis…
 23. Hoi Erno,

  spannend zeg nu het letterlijk vorm begint te krijgen!

  Ik hoor inderdaad tot de doelgroep en ik heb de ontwerpen intuitief bekeken zoals ik ze ook zou ‘scannen’ als ik in de boekhandel loop. In dat geval ga ik voor 1c. In 1a en 1b vind ik te weinig de link met internet aanwezig en in 1c is de titel ook goed leesbaar en pakkend vormgegeven. Zoals je zelf al aangeeft (zie ik nu pas) mag er inderdaad wel een vrouwtje bij;-)

  Succes met je keuze!

  Groet,
  Kristel

 24. Hoi Erno,
  Gefeliciteerd met je boek! Wat kan er veel gebeuren in korte tijd (na je leuke workshop op ’t NNF heb ik flink zitten nadenken over je opmerkingen over dit onderwerp!).

  Mijn voorkeur gaat uit naar optie 1C, de handen in de lucht geven me ’t idee van ’n blij iemand, maar ik zie ook de ‘hopeloze’ kant dus blijheid mag nog wat meer worden aangescherpt (op gezicht?) Ben ’t eens met de vrouw erbij in de afbeelding en de muis-aanpassing πŸ˜‰

  Kleur: blauw wegens de zakelijke insteek… (intuΓ―tief zou ik die ’t eerste oppakken in de winkel) Vanaf september val ik voor ’n deel van de week in de doelgroep (als ‘jong’ ‘jong van geest’ mag zijn πŸ˜‰ maar zou ’t boek nu ter voorbereiding al willen kopen!

  Succes met de verdere voorbereidingen!
  Annemiek

Reacties zijn gesloten.