Ik stop met omkopen

geen opt in stop omkopen

De afgelopen twee maanden ben ik bezig geweest met het loslaten van iets wat ik in ruim tien jaar heb opgebouwd. Het was een proces dat ik nodig had om nu een beslissing te nemen. Logisch dat het moeite koste want de opbouw heeft veel tijd, energie en geld gekost.

In de afgelopen tien jaar heb ik vaak vertelt dat het belangrijk is dat je een lijst opbouwt en daar geloof ik nog steeds in, maar dan anders.

Wat ik ondervonden had in 2008 was dat het meest eenvoudige wat je kunt doen is een lijst opbouwen op een website die al veel bezoekers heeft. Je biedt de bezoeker van je website iets aan in ruil voor een e-mailadres, zodat je deze mensen kunt blijven benaderen via e-mail. Zo bouwde ik grote lijsten op met e-mailadressen van mensen die regelmatig van mij hoorden.

Dit systeem is helemaal geperfectioneerd door de nieuwsbrief oplossingen die ondertussen ontwikkeld zijn, zoals Aweber, Mailchimp, Active Campaign en vele andere. Met mooie formulieren die mensen omkopen om je aan te melden om ze daarna met geautomatiseerde stromen e-mails tot actie te verleiden.

Er zijn zelf workshops om de zogenaamde ‘weggever’ te maken. De weggever is het omkoopmiddel dat wordt gebruikt om dat o zo belangrijke e-mailadres te krijgen.

Nog steeds geloof ik dat dit systeem werkt, alleen is het niet meer zo effectief als jaren geleden. Door de hoeveelheid promotionele e-mails in hun inbox hebben mensen een allergie gekregen voor ‘nieuwsbrieven’. Een woord waar ik zelf veel moeite mee heb, want het geeft een verkeerd beeld.

Het is belangrijk dat de e-mails die bedrijven naar de abonnees sturen, van waarde is voor de ontvanger. Nieuwtjes over het bedrijf of de branche zijn zelden interessant voor de ontvanger. Terwijl de naam nieuwsbrief wel de indruk geeft dat je met nieuwtjes moet komen.

Waarde van de lijst

Met mijn lijsten met e-mailadressen heb ik in de eerste jaren heel veel producten verkocht. De lijst was de aorta van mijn business. Webinars en trainingen werden gevuld met deelnemers door de ondernemers op mijn lijst een e-mail te sturen.

De afgelopen twee jaar is dit totaal veranderd voor mij. De klanten waar ik nu mee werk komen niet bij mij via een e-mail. Nu kom ik in contact met potentiële klanten via mijn contacten in gesprekken, tijdens ontmoetingen, en via mijn klanten.

De afgelopen paar jaar heeft bij maar twee contacten de wekelijkse e-mail een rol gespeelt om uiteindelijk klant te worden. Mijn huidige klanten zijn zelfs niet geabonneerd op mijn wekelijkse e-mails.

De kleine lijst van contacten in een eenvoudige spreadsheet is nu waardevol voor mij. Een overzicht met adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres. De contactgegevens waarmee ik ze kan bellen voor een afspraak om ze te bezoeken, een kaartje stuur of een e-mail met een link naar een artikel.

Geen enorme lijst, maar een compacte lijst waardoor ik kan onthouden wat deze mensen bezighoudt. Via Whatsapp of een e-mail kan vragen hoe iets bijzonders verlopen is voor ze. Hiermee kan ik ook een verjaardags- of bedankkaart sturen. Persoonlijke aandacht dat is waar ik me nu prettig bij voel en niet onbelangrijk, het heeft effect.

De ontmoetingen en gesprekken zijn waardevol en leuk.

Wekelijkse e-mails met kennis en inzichten

Wekelijks stuurde ik de afgelopen jaren een e-mail naar de abonnees op mijn lijsten. Een e-mail met een artikel waarmee ik kennis deel die ik eerder op mijn website publiceerde. 

Natuurlijk kan ik deze e-mails blijven sturen, rond de 25% van deze e-mails worden tenslotte wekelijks geopend. Het brengt alleen wel werk en kosten met zich mee. Met alles wat ik te doen heb is het goed om me af te vragen of dit nog steeds zinvol is.

Het belangrijkst wat ik te doen heb is business coaching, gesprekken voeren en content maken. De content verspreiden is niet het belangrijkste voor mij. Dat besteed ik zoveel mogelijk uit. 

Zo kan ik het versturen van de e-mails uitbesteden, maar als mijn klanten deze al niet krijgen is dit dan wel effectief?

Op dit moment niet. Daarom de keuze:

Voor nu stop ik met het sturen van e-mails naar de abonnees en verwijder ik de lijsten.

Tot eind 2020 kan ik dit schrappen uit mijn wekelijkse acties en dan kijk ik december 2020 terug wat het effect hiervan was. Ik ben benieuwd.

Artikelen blijven volgen

Wil jij mijn artikelen blijven volgen dan kan dit nog steeds. Iedere werkdag deelt Annette een artikel op mijn LinkedIn profiel.

Volg mij op LinkedIn https://www.linkedin.com/in/ernohannink of nodig mij uit voor een connectie en je krijgt vanzelf mijn nieuwe artikelen in jouw nieuwsoverzicht op LinkedIn.

Natuurlijk is er ook nog de RSS feed waarmee je eenvoudig mijn artikelen kunt blijven volgen met een RSS feedreader als Feedly of Feeder. Hier lees je wat een RSS feed is.

De wekelijkse podcast volg je het beste met een podcast app op je telefoon. Hier lees je hoe je het beste naar podcast luistert.

Aantal boeken vrij beschikbaar

Aangezien ik besloten heb om te stoppen met e-mails betekent dit dus dat ik ook geen opt-in en omkoopmiddel meer nodig heb op mijn website.

De boeken die ik nu ieder kwartaal maak en uitgeef blijf ik wel delen, alleen zijn ze geen ruilmiddel meer voor een e-mailadres. Die boeken ga ik vrij beschikbaar maken voor jou op mijn website. Je kunt ze direct downloaden, daar heb je geen e-mailadres meer voor nodig.

Wanneer ik werk aan een nieuw boek dan werk ik tegelijkertijd ook al aan de promotie van het boek door er af en toe iets over te zeggen. De mensen die geïnteresseerd zijn in het nieuwe boekje kunnen zich aanmelden op een e-maillijst. Wanneer het boek klaar is krijgen ze vanzelf een e-mail met een link waar ze het boek direct kunnen downloaden. Nadat deze mail verstuurd is wordt de lijst weer verwijderd.

Wil jij mijn nieuwe boek ‘Betere beslissingen, meer Focus voor de ondernemer’? Dan kun je dit nu al aangeven. Ik heb hiervoor een lijst opgezet. Wanneer het boekje klaar is krijg je een e-mail zodat je het direct kunt downloaden of de papieren versie kunt bestellen. Nadat ik deze e-mail heb verstuurd wordt de lijst weer verwijderd.

Mijn laatste boekje ‘Betere beslissingen, beter bedrijf’ kun je hier direct downloaden.

Welke actie kun jij schrappen uit je lijst van acties wanneer je oprecht kijkt of het waardevol is voor jou of je klanten (en alles wat je erin geïnvesteerd hebt even vergeet) ? Laat het hieronder horen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.