Ik ben al gelukkig

We reden terug van een evenement in Berlijn. Het waren lange dagen en het was al laat. Diegene die nog wakker zijn praten wat. Dan vraagt Mathys aan mij, “Wat is eigenlijk jouw ambitie?

“Dat weet ik ook niet zo. Ik wil vooral leuke dingen doen en ik wil graag onze kinderen zien opgroeien. Als ik dat kan dan ben ik tevreden. Door vanuit huis te werken en naar evenementen als deze te gaan ben ik gelukkig.”, vertel ik.

“Ik begrijp niet dat jij niet meer ambitie hebt. Een groter bedrijf, iets bereiken.”

“Maar Mathys, ik ben al gelukkig.”

Het gesprek is al een enkele jaren geleden en ik denk er regelmatig aan terug. Het doet me denken aan het verhaal van de visser en de zakenman. De Amerikaanse versie A Simple Life Well Lived en hier de Nederlandstalige versie De Visser en de Zakenman

Ook denk ik aan het verhaal van Tony Hsieh en Zappos over geluk aan de wereld leveren. Tony schetst in zijn boek een aantal raamwerken voor geluk, dit is Happiness Framework 3:

3 vormen van geluk

Uit het boek van Tony Hsieh – Delivering Happiness heb ik het volgende gehaald.

Plezier

Deze vorm van geluk duurt maar kort. Je bent telkens opnieuw op zoek naar het volgende plezier.

Momenten van plezier voor mij:

 • een ijsje eten
 • chocola of drop snoepen
 • iets moois kopen
 • nieuwe opdracht

Passie

Je raakt in een soort van flow. De tijd vliegt voorbij. Alles gaat lekker. Deze momenten van geluk duren langer. Ook als de bezigheid zelf voorbij is voel je je nog gelukkig.

Momenten van passie voor mij:

 • schrijven
 • muziek luisteren
 • creatief bezig zijn, nieuwe strategie of nieuw product bedenken
 • nieuwe dingen op het web ontdekken

Hoger Doel

De hogere-doel vorm van geluk gaat over onderdeel zijn van iets dat groter is dan jezelf en betekenis heeft voor jou. Het gevoel van geluk bij deze vorm duurt het langste.

Momenten van een hoger doel voor mij:

 • verbeter de wereld met je producten
 • andere mensen worden beter van je output
 • onze kinderen
 • gemeenschap helpen zonder er iets voor terug te verwachten

Uit onderzoek blijkt dat je het meeste geluk beleeft als je weet wat jouw hogere-doel is en dat nastreeft, en daarboven op komt dan passie en pas daarboven op komt plezier.

Tony Hsien maakt veel mensen gelukkig met een mooi bedrijf (Zappos) en een bijzondere cultuur in het bedrijf. Zijn hogere doel, met Zappos, geluk leveren aan de wereld.

Wat is mijn hogere doel?

Zelfstandigen helpen klanten aan te trekken, zodat ze voldoende geld verdienen en genieten van hun gezin.

Dit doe ik bijvoorbeeld door veel tips en informatie weg te geven via deze site en netwerken als Twitter, Facebook, Google+. Nieuwe dingen ontdekken, testen, uitproberen, en dan zien wat de waarde kan zijn voor een zelfstandige om er klanten mee te krijgen.

Dan deel ik de ervaringen weer. Vaak zonder er geld voor te vragen, andere momenten vraag ik er geld voor.

Samen met anderen bijeenkomsten organiseren waar je mensen helpt door kennis en netwerken beschikbaar te maken. Mensen bij elkaar brengen en zien dat ze genieten van wat ze krijgen maakt me helemaal gelukkig. Ik zou het zelfs doen als ik er niet voor betaald kreeg, wacht eens….. Evenementen als

 • Social Media Club Amsterdam, iedere maand met ervaringsdeskundigen kijken naar het effect van real time media. Hier helpen we professionals, social media beter in te zetten voor zichzelf of hun klanten.
 • WordCamp Nederland een jaarlijks evenement waar we enthousiaste WordPress gebruikers, ontwerpers, designers, programmeurs, ondernemers, informatie en een netwerk geven om zich te ontwikkelen en het netwerk uit te breiden.
 • Het jaarlijkse Social Media Event waar we de zelfstandige laten zien hoe je de middelen in social media kunt inzetten om klanten aan te trekken. We zijn gestart met de organisatie van SME 2011.
 • In de planning voor februari 2012 staat een nieuw jaarlijkse evenement. Hier gaan we ondernemers en zelfstandigen helpen hoe je succesvol een online business kunt uitbouwen.

Ambitie

Als je zielsgelukkig bent en niets hoeft. Ben je dan zonder ambitie?

Dit is mijn ambitie voor de komende jaren: internationaal spreken over klanten aantrekken en genieten van je gezin.
Daarvoor wil ik meer schrijven in het Engels. Dat kan als ik nog meer tijd maak om te schrijven.

Onze kinderen zijn al wat ouder, ze gaan allebei naar de middelbare school, dat geeft overdag steeds meer ruimte voor mij. Voor het internationaal spreken op locaties wat verder van huis, ga ik zoveel mogelijk de kinderen meenemen, als ze willen.

Meer succes is meer geluk?

Is geluk gekoppeld aan succes of is succes gekoppeld aan geluk?
Kun je alleen succes hebben als je veel verdient?

Als je succes hebt, dan heb je meestal ook een groter bereik, dan ben je dus in staat je hogere doel beter te verspreiden. Wordt je daardoor gelukkiger als je meer succes hebt?

Wat is jouw manier van geluk?

 1. Work hard, play hard.
 2. Ziels gelukkig – niets hoeft

Laat hieronder jouw gevoel bij geluk horen. Wat is jouw geluk?

Opmerking: de afbeeldingen komen uit het boek van Tony Hsieh – Delivering Happiness Ik weet dat er rechten op deze afbeeldingen zitten, maar ik mis de creativiteit en expertise om zo’n mooie afbeelding op te zetten. Met de promotie voor dit interessante boek over geluk en ondernemerschap doe ik hopelijk genoeg terug.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

6 reacties

 1. Hi Erno,
  Wat een mooi artikel en een mooi persoonlijk verhaal. Zeker op dit moment voel ik me intens gelukkig met mijn gezin en mijn twee kersverse kleinkinderen, Hein en Olivier. Ze zijn nu twee maanden oud. Een derde kleinkind verwachten we eind augustus. Op zulke momenten ervaar ik goed wat er voor mij echt toe doet.
  Zoals je ook zo mooi laat zien in de bekende behoeftenhiërarchie van Maslow, liefde, familie, relaties (ergens bij horen) vormen de basis van waaruit je verder kunt groeien. En van waaruit ik mijn maatschappelijke bijdrage kan leveren door mensen (weer) in contact te brengen met hun kwaliteiten, het beste en het unieke in hen naar boven te halen, hen te inspireren en zo toe te rusten dat ze hun ambities daadwerkelijk kunnen realiseren.
  Mijn “werkmissie”, maar mijn werkmissie is maar één facet van mijn totale missie. Niet voor niets spreekt Life\Work Design mij zo aan; werk als een van de levensterreinen. En mijn werk zie ik dan ook niet los van andere terreinen die belangrijk voor me zijn.

  1. Dat klinkt mooi Marlène. (klein)kinderen die je inspireren, die het speciaal maken, waardoor je realiseert wat er echt toe doet. Het is gaaf als je zo’n bijdrage kunt leveren ook.
   Dank je wel Marlène.

 2. Wat een prachtige conclusies, Erno. Het is zo verleidelijk om alsmaar meer of groter te willen maar daar zit geluk op de lange termijn niet in. Ik ben gezegend met een zeer gezond inkomen, een prachtig huis en een prima auto voor de deur. Mijn moeder is alleenstaand en kan helaas niet werken waardoor ze in de bijstand zit. Ik heb diep respect voor mijn moeder en ben dankbaar dat ik ben opgegroeid in een een-ouder gezin waar er geen geld was voor extra’s.

  Gisteren had ik met haar een gesprek over gelukkig zijn en over geld. Zij vertelde me de volgende zin:
  ‘Geluk is niet het hebben van meer, maar het streven om te kunnen genieten van minder’. Die zin had ze ooit gehoord en is haar altijd bij gebleven. Toen ik met mijn moeder hier zo over praatte vertelde ze me dat voor haar de kern van geluk ‘dankbaarheid’ is en dat ben ik met haar eens.

  We zijn in deze westerse wereld vaak niet meer dankbaar voor dingen omdat we ze voor ‘gewoon’ aannemen. Maar is het wel zo gewoon dat we een dak boven ons hoofd hebben, elektriciteit, stromend water en iedere dag te eten? Ik heb in een aantal ontwikkelingsprojecten mee mogen werken in o.a. Kenia en Oeganda en daar is het voor sommige kinderen al bijzonder als ze een veilige slaapplaats hebben.

  Laten we met z’n allen kijken hoe we kunnen genieten van minder, en dat wat we meer hebben kunnen uitdelen met mensen die het nodig hebben. Daar zit geluk in.

  Prachtig artikel: keep up the good work!

 3. Waar ik al langer over denk is ook inzicht geven in wat ik verdien. Waaruit bestaan mijn inkomsten. Wat is het effect en wat zijn de resultaten van wat ik allemaal zoal doe. Dit dan regelmatig herhalen zodat je als zelfstandige hier ook inzicht in krijgt als een soort van referentie.

Reacties zijn gesloten.