Stel je een wereld voor waar iedereen meerdere coaches heeft

Voor in de zaal zit een man die gisteren jarig was. Hij heeft een taart gekregen en een paar klompen. Bezig met de laatste voorbereidingen.

De zaal loopt vol met de deelnemers die meer willen leren. Nu zit hij achter in de zaal en bladert nog wat door zijn telefoon.

Jack Daly

Net als gisteren heeft hij een spencer, met zijn naam, over zijn overhemd. Heel Amerikaans. Hij is een Amerikaan.

De zaal is vol en wacht gespannen op wat er gaat komen.

Na een korte introductie door Kees barst de energie los bij deze man. Met talloze voorbeelden en ervaringen neemt hij ons mee in zijn verhalen, systemen en processen. Gedreven om ons een betere verkoper te maken.

Uitspraken als “De vier woorden voor beter verkopen, Stel vragen en luister.” en “Niet verkopen. De klant helpen kopen.” Hij vertelt over zijn grootse ondernemeningen, waarom hij daarmee gestopt is en hoe hij nu maar 3 dingen doet. “Speaking, travel and fun.”

Als we terugkomen van de lunch vertelt hij dat er iemand bij hem was geweest en had gevraagd of hij een coach heeft.

“Een coach?”, hij is even stil en schud zijn hoofd.
“Natuurlijk heb ik een coach. Ik heb meerdere coaches.”

Voor de duidelijkheid, deze man, Jack Daly, is zelf geen coach. Hij spreekt en traint alleen maar over verkoop en verkoopmanagement.

Hij heeft meerdere coaches op drie verschillende gebieden in zijn leven, als ondernemer, sporter en persoonlijk.

Jack doet mee aan triathlons en met enige regelmaat een Ironman. Hij liep zijn eerste marathon op zijn 46e. Vanaf zijn 57e is hij begonnen met trainen voor zijn eerste Ironman. Verrassend was dat hij niet kon zwemmen op dat moment.

Zes coaches! Zes coaches alleen al voor dit deel van zijn leven. Een zwemcoach, een fietscoach, een loopcoach, een voedingscoach en nog 2 coaches die ik niet zo snel kon opschrijven.
Daarnaast heeft hij 3 coaches voor de zakelijke kant, die hij ieders 6 keer per jaar ziet/spreekt. En persoonlijk nog 5 mensen, die hij zijn team of directors noemt en betrekt bij zijn persoonlijke doelen.

Ondertussen heeft hij een marathon gelopen in 35 van 50 staten in de VS. En een Ironman op bijna alle werelddelen, volgend jaar alleen nog Azië. Volgende week loopt hij een marathon in Antarctica.

“Dit alles kan ik niet zonder de juiste coaches.”

Wat een inspiratie!

Mijn coaches

Ik hoor mijzelf denken, “Wanneer ik meer verdien dan neem ik nog een coach.”

Ik wil graag meer coaches helpen. Daarvoor moet ik beter worden in mijn zichtbaarheid, verkoop, marketing en conversie. Wanneer dat beter loopt in de volgende gebieden.

Daarnaast wil ik als assistent scheidsrechter hoger komen. Wanneer ik in de volgende groep kom (ASR1) dan mag ik meer en hogere wedstrijden vlaggen voor de KNVB.

Ik heb meerdere coaches nodig om op deze gebieden sneller vooruit te komen. Om meer klanten te helpen en meer te vlaggen. Dat komt wanneer ik er meer budget voor kan reserveren.

En daar gaat het fout bij mij. Het is verkeerdom gedacht. Ik ga pas echt meer klanten helpen wanneer ik op deze gebieden snel vooruit ga. Een coach gaat mij juist helpen op dit moment. Een specialist die al geweest is waar ik naar toe wil. Die haar/zijn expertise gebruikt om mij snel door de lastige momenten te loodsen.

Ik heb juist nu een coach nodig om mij daar te brengen waar ik naartoe wil. Naar dat niveau waarvan ik op dit moment denk dat ik dan pas een coach kan veroorloven. Die coach heb ik nu nodig.

Wil ik sneller vooruit dan kan ik beter nu investeren om die coach in te schakelen. Wil ik veel meer coaches helpen dan moet ik nu zelf een aantal coaches inschakelen.

Maar ik durf nog niet voluit te gaan.

Een coach?

Jij bent een coach.
Een goede coach.
Je blijft je ontwikkelen.

Je wil mensen nog beter helpen. Je blijft leren om je coaching te verbeteren, soms om te verdiepen en een andere keer om je juist te verbreden.

Je werkt alleen en wil dus graag weten of je het allemaal wel goed doet en daarom ontmoet je andere coaches. Bij evenement en bijeenkomsten maar ook in je intervisie groep.

Eigenlijk hebben veel meer mensen jouw coaching nodig. Je weet dat jij ze kunt helpen. Nog veel meer mensen hebben meer coaching nodig. Niet alleen jouw hulp, maar ook van andere coaches.

We hebben allemaal meerdere coaches nodig. Stel je eens voor dat iedereen meerdere coaches heeft. Een coach voor verschillende fasen in je leven. De momenten waar je wel wat hulp kunt gebruiken om je leven te verbeteren, eenvoudiger te maken of sneller te leren.

Niet straks als het beter gaat, maar nu.

Ik heb nu hulp, expertise en ondersteuning nodig.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

3 reacties

 1. Onzin, Erno., al die coaches zijn onzin. De beste coach ben je zelf en de beste manier om iets te bereiken is gewoon zelf doen. Daar leer je het meeste van. Het geen geen nut om onderuit gezakt in een zaaltje zitten luisteren naar een betweter en weer naar huis gaan ondertussen alles vergeten wat je hebt gehoord. Het is wel lekker. Je wordt vermaakt, je denkt dat je iets leert en je denkt dat je er beter van wordt. Totale onzin dat coachen.

 2. Mooi geschreven en helemaal gelijk Erno! Vroeg of laat hebben we allemaal een coach nodig die ons helpt objectief naar onszelf te kijken. Dat kan niemand zelf, wanneer is tenslotte de laatste keer dat je echt objectief in de spiegel keek? Dat is de rol van een coach: die objectieve spiegel die daarnaast de juiste handvatten helpt vinden om door te groeien op die punten die voor jou belangrijk zijn om te groeien.

 3. Erno,
  Helemaal mee eens en toch een beetje niet . Overdaad schaadt.
  Een coach op een domein waarin je vast zit is prima en een aanrader.
  En/of eentje die zo’n hoog niveau heeft dat ie in de diepte kan werken. #doordenkertje
  Tip bij het kiezen van een geschikte coach: vraag na door wie de coach gecoacht wordt. Zo ben je zekerder van jullie groeipotentieel.

Reacties zijn gesloten.