Dit houdt het nemen van betere beslissingen tegen

betere beslissingen
betere beslissingen

Op een dag zou ik drie gesprekken hebben met partners van een bedrijf. Een van de partners had even een paar maanden rust nodig en nam een pauze in onze gesprekken. In zijn plaats zou er een andere partner aanschuiven.

Dit bleek niet helemaal goed afgestemd te zijn, en zo had ik twee uur ruimte tussen twee afspraken. Een mooi moment voor een wandeling door de stad. Toen ik bij de volgende klant was aangekomen, had ik nog wat ruimte over om mijn notities uit de eerste afspraak te verwerken.

Enthousiast als altijd kwam de CEO met wie ik mijn afspraak had naar me toe. Hij moest nog een paar dingen regelen. Enkele minuten later stapte hij de spreekkamer binnen en sloot de deur achter zich.

We praatten een beetje bij over de afgelopen maand. Daarna vroeg ik hem naar zijn punten voor dit gesprek. Zoals altijd had hij een paar punten om te bespreken. Op het eerste punt was ik niet voorbereid.

“Ik vraag me af of ik wel de juiste persoon ben voor de volgende fase van het bedrijf.”

Dit moest ik even verwerken. Zonder erop te reageren schreef ik zijn uitspraak op. Ik had tijd nodig om er even over na te denken.

Wat was er gebeurd dat hij bewust nadacht over zijn rol in de toekomst van het bedrijf en deze in twijfel trok? Nadat ik zijn andere twee punten voor het gesprek had genoteerd vroeg ik door op dit punt. “Wat is volgens jou de volgende fase voor het bedrijf?”

Hij zag dat er voor de toekomst van het bedrijf veel meer “harde” verkoop moest gebeuren. Daar was hij niet de juiste persoon voor, en de juiste persoon was ook niet aanwezig binnen het bedrijf.

Zijn verwachtingen van de groei van het bedrijf waren veel hoger dan die van de andere partners. De organisatie moest behoorlijk veranderen om zijn groeiwensen te realiseren.

Zo zou er onder andere een nieuwe gestructureerde opzet moeten komen van de marketing en verkoop, met duidelijke doelen en opvolging. Er zou veel meer verkocht moeten worden, en er zou veel vaker sprake moeten zijn van koude verkoop.

Hij had voor zichzelf een beeld ontwikkeld voor de toekomst van het bedrijf en de manier bedacht waarop die gerealiseerd kon worden. Zijn visie werd steeds nauwer en andere opties werden uitgesloten. Uiteindelijk was hij niet meer in staat om andere opties te zien.

Het frame waarmee hij naar de toekomst keek was enorm smal geworden. Een beslissing nemen over een onzekere toekomst is lastig. Wanneer het frame waarmee je naar de toekomst kijkt te smal is geworden, mis je veel waardevolle informatie voor een goede beslissingen.

Denk maar eens aan autorijden. Wanneer je met je neus op de vooruit zit, zie je alles wat er voor je gebeurt. Hoe dichter je op de voorruit zit, des te beter zie je wat er direct voor de auto gebeurt.

Wil je goede keuzes maken in het verkeer, dan is het ook belangrijk dat je ziet wat er voor je en naast je gebeurt. Zo kijk ik op de autosnelweg regelmatig in de spiegels om te kunnen bepalen wanneer ik een andere auto wil inhalen. 

Daarnaast kijk ik ook wel eens naar links en naar rechts om iets te zien van de omgeving, zodat ik niet alleen maar rij op de automatische piloot.

Door zijn gedachten te concentreren op een bepaald toekomstbeeld en de manier waarop hij dit kon bereiken, keek de ondernemer strak door de vooruit. Hierdoor waren andere opties niet meer zichtbaar.

Dit soort frames heb ik ook. Net als deze ondernemer kijk ik naar de wereld door een bepaalde bril. Deze bril is ontstaan door mijn opvoeding, mijn opleiding, de functies die ik heb gehad, het werk dat ik doe als ondernemer en de omgeving waarin ik woon.

Deze frames helpen mij om veel informatie te kunnen negeren en meer rust te creëren. Ze helpen mij om sommige dingen te doen zonder erover na te denken. Het is nu eenmaal de manier waarop ik het gewend ben te doen. Dat is meestal handig, maar soms staat het een goede beslissing in de weg.

Vooral bij beslissingen waarvan de uitkomst onzeker is en op gebieden waarmee ik niet veel ervaring heb, is het niet handig om voor mij bekende frames te gebruiken.

In dit gesprek met de ondernemer ging ik op zoek naar andere opties om hetzelfde doel te bereiken op een heel andere manier. Een manier die meer bij hem en de organisatie past, een bredere kijk op situatie. We gingen andere frames gebruiken.

Waarom is harde verkoop, terwijl dat niet past bij hem en de mensen in de organisatie, de enige manier om groei te realiseren? Wat zou er veranderen wanneer we de huidige expertise inzetten om een nieuw product af te ronden en in de markt te zetten bij bekende organisaties?

Het voordeel van deze optie is dat het bedrijf met het nieuwe product veel beter in staat is om een eigen plek te verwerven in de markt. Een unieke positie, met mogelijkheden waar klanten op zitten te wachten.

Met dit nieuwe product is het bedrijf in staat om meer omzet te realiseren met minder klanten. Vooral door aandacht te geven, iets wat van nature in de organisatie zit. Hiermee gebruikt de ondernemer de kracht van het bedrijf.

In het gesprek keken we vanuit verschillende hoeken naar de manier om de groei te realiseren en impact te hebben in de markt. In korte tijd trok het grijze gordijn voor zijn ogen op en zag hij weer nieuw licht.

Met dit nieuwe frame zag hij in dat hij de juiste persoon is voor deze job en dat het team daar ook op is ingericht.

Breder leren kijken

De afgelopen maanden ben ik steeds meer aan het leren over het nemen van betere beslissingen. Nieuwe frames gebruiken en meerdere opties onderzoeken helpt bij het nemen van betere beslissingen. Dit heb ik geleerd uit de boeken die ik lees. Over beslissingen voor bedrijven is de afgelopen decenia veel onderzoek gedaan.

De businesscoaching helpt mij om niet alleen met een marketingbril naar een bedrijf te kijken. Er speelt veel meer.

Gesprekken met andere mensen voor mijn podcast hebben mij nieuwe inzichten gegeven, die weer hebben geleid naar nieuwe boeken om te lezen.

Door mijn vragen te delen krijg ik meer informatie en nieuwe frames om te leren.

  • Gesprekken met Danielle Braun over antropologie en gebruiken van andere culturen.
  • Een andere omgeving die ik vorig zomer ontdekte in New York met de mastermind, en tijdens deze reis gesprekken met Monique over frames.
  • Gevoelens die ik heb over rijk zijn en scheiden.
  • Onderzoeken over vlees, het effect op de aarde, de dieren en de gezondheid. 
  • Het energiegebruik, gebruik van fossiele brandstoffen, elektrisch rijden.
  • Bomen planten en regeneratie.

Er is zoveel te ontdekken wanneer ik minder zeg “Dat is gek” en meer zeg ”Dat is interessant, vertel eens meer.” 

Welke vragen kun je stellen om je eigen frames te ontdekken en meer opties te zien bij belangrijke beslissingen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.