Hoeveel van jouw email nieuwsbrieven worden geopend?

Weet jij hoe effectief jouw nieuwsbrieven zijn? Hoeveel % van jouw ezine wordt geopend?
Zoals ik uitgelegd heb maak ik gebruik van aWeber op decideforimpact.com.

Ik sluit dit artikel af met 5 tips hoe je er voor kunt zorgen dat meer abonnees de nieuwsbrief openen.

Het mooie van een dergelijke nieuwsbrief oplossing is dat je kunt zien hoeveel % van de abonnees de nieuwsbrief opent. Verder geeft aWeber elke maand inzicht in wat het gemiddelde is. Voor de maand april is het gemiddelde 13,6%

Average Open Rate Last Month: 13.6%

bron: Email Newsletter Open Rates: April 2008

Dat valt tegen he. Toch?
Of niet?

Bij mij is het open percentage ruim boven de 50% de laatste keer, maar de keren daarvoor boven de 100% (zelfde persoon opent vaker dan 1 keer de nieuwsbrief).

Darren Rowsen (ProBlogger) heeft open percentage voor zijn Digital Photography School van 57%, met meer dan 25.000 abonnees.
Reactie op Twitter van Rowsen:

Reading: Email Newsletter Open Rates http://twurl.nl/7df24m – average open rate is 13.6% – wow – on DPS’s newsletter it’s between 57% & 70%. I use Aweber – I should say that our open rates are going down – the last one was 57% but a few months back they were higher.

Ook kun je zien wat de beste dag is om te versturen. Alhoewel de verschillen zijn klein.
Zelf verstuur ik mijn nieuwsbrief op dinsdag en wel om deze reden:

Tuesday is the optimal day to send, because on Monday people are catching up from the weekend, and that on Tuesday morning you’ll have their undivided attention before they jump into their work for the upcoming week.

Dag nieuwsbrief meest wordt geopend

Volgens de statistiek van aweber voor april is donderdag de beste dag:

Maandag
13.67%
Dinsdag
13.21%
Woensdag
14.07%
Donderdag
14.52%
Vrijdag
13.25%
Zaterdag
12.09%
Zondag
13.26%

Dinsdag komt er eigenlijk helemaal niet zo goed af. Het belangrijkste is dat je dit gewoon zelf test. Jouw doelgroep leest misschien wel het liefst de nieuwsbrief op zondag. Test je eigen doelgroep gewoon door de nieuwsbrief 2 keer te versturen op iedere dag, 14 weken verder en je hebt inzicht wat voor jou de beste dag is.

Waarom 2 keer? Om toeval uit te sluiten maar het geeft je ook de gelegenheid om 2 verschillende tijden te testen, 08:00u en 14:00u bijvoorbeeld. Want aWeber april liet zien dat 14:00-15:00u het beste open resultaat gaf (19%).

Wanneer wordt nu de meeste nieuwsbrieven verstuurd

Percentage van nieuwsbrieven verstuurd per dag
Maandag
16.0%
Dinsdag
17.7%
Woensdag
16.9%
Donderdag
16.6%
Vrijdag
15.2%
Zaterdag
8.8%
Zondag
8.8%

Meer nieuwsbrief lezers

Wat kun je doen om er voor te zorgen dat meer mensen je nieuwsbrief openen:

 1. Begin met een fantastisch onderwerp van je nieuwsbrief – een echte trekker. Een onderwerp dat slaat op de inhoud van de nieuwsbrief. Eentje die echt zegt; ‘Lees mij nu’. Mijn voorkeur gaat er naar uit om ook de naam van de ontvanger in het onderwerp op te nemen. Dus niet Nieuwsbrief … van …
 2. Telkens een nieuwsbrief met het liefst maar 1 onderwerp of 2, maar niet meer. En het onderwerp gaat natuurlijk over wat de lezer interesseert. Dus niet de nieuwe projecten die JIJ hebt gedaan. Dan gaat het namelijk over jou en niet de lezer.
 3. Vraag mensen om jouw emailadres van de nieuwsbrief toe te voegen aan hun adresboek. Zo neemt de kans toe dat je bericht niet verdwijnt in de SPAM box.
 4. ALS je afbeeldingen toevoegt aan je nieuwsbrief (niet te veel) zorg er dan voor dat er een ALT tekst is toegevoegd aan de afbeelding. Veel email software laad standaard niet meer de afbeeldingen (let hier dus op in de opmaak). Als ze de ALT-tekst zien besluiten ze eventueel om toch de afbeeldingen op te halen.
 5. Voeg een afbeelding van jezelf toe naast je ondertekening. Lezers houden er van om het gezicht te zien van de schrijver. Dit geeft vertrouwen en de kans neemt toe dat ze daardoor in de toekomst jouw afbeeldingen standaard inlezen.

Wat is het openingspercentage van jouw nieuwsbrief?
Weet je het?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

3 reacties

 1. In mei een nieuwsbrief uitgestuurd naar 2500 mensen en zat toen aan de 33% (uniek) open rate.

  Ik maakte gebruik van CampaignMonitor, ook erg prettige service. Voordeel ervan is dat je per mailing kan betalen en geen maandelijkse kosten hebt.

 2. @Sonny ik weet niet of aWeber beter is dan GetResponse. Heb te weinig kennis en ervaring met GetRespons.

  Ik zie overigens op je site dat je voor een ezine ook een postcode en telefoonnummer vraagt. Waarom?

Reacties zijn gesloten.