Hoeveel tijd kost een blog

Als ik met iemand praat over zakelijk bloggen dan komt bijna altijd wel de volgende vraag aan bod;

“Hoeveel tijd kost het bijhouden van een blog nu eigenlijk.”

Het bloggen kost enorm veel tijd. Tenminste als je het gehele proces bekijkt. Het blog proces kun je namelijk in twee gedeeltes opsplitsen:

 1. het nadenken over het bloggen en bedenken van artikelen
 2. het echte schrijven en redigeren van de artikelen

Het tweede gedeelte kost niet zo heel veel tijd. Ergens tussen 15 en 90 minuten inclusief correcties en het vinden van links en afbeeldingen. Maar het denkproces loopt eigenlijk altijd. Om succesvol te zijn in bloggen moet je eigenlijk je denkproces wijzigen. Het schrijven van het artikel is eigenlijk niets meer dan het in je hoofd al geschreven artikel uitschrijven op je blog.

Wat is er anders in het denkproces van een succesvolle blogger:

 1. Je wordt meer opmerkzaam Bloggers zijn opmerkzame types. Je moet wel. Je moet morgen, overmorgen, volgende week ook iets hebben voor je blog. Iets interessants, iets leuks, inspiratie, informatie… Het bloggers denkproces betekent dat je altijd kijkt naar interessante dingen die je om kunt zetten in een artikel. Je vraagt je bijna de gehele dag af; “Kan ik hier een artikel van schrijven voor mijn blog?”
 2. Je wordt meer gefocussed Bloggers moeten een goede focus hebben. Dit is voor mij lastig maar ik merk dat het steeds beter gaat. Bloggen is voor mij op dit gebied een soort leerschool geweest, betaald met veel tijd. Het is niet moeilijk om verdwaald te raken in een netwerk van blog links. Om te springen van blog naar blog aan de hand van interessante links in een artikel of een interessante reactie van een andere blogger. Maar het alleen maar lezen van blogs resulteert niet in een nieuw artikel voor je eigen blog. Het is wel inspiratie. Maar op een gegeven moment moet je stoppen met je ontdekkingsreis en beginnen met schrijven. Dus concentreer op de meest belangrijkste RSS feeds voor jouw doelgroep en gebruik deze als inspiratie voor je eigen artikelen. Verdwaal niet in de blogosphere want deze is oneindig groot.
 3. Je wordt commercieler. Je moet wel commercieel worden want je moet je blog verkopen. Dit artikel moet je verkopen aan je lezers en strangers. Als ze via Google op je artikel komen, per toeval, dan moet het interessant genoeg zijn om meer van je blog te willen lezen. Interessant genoeg om te abonneren op jouw RSS feed of op je email nieuwsbrief. Hoe meer je in de blog status komt – denkproces, des te meer wil je dat je lezers terugkomen, dat je gemeenschap (community), je netwerk, groeit. Het resultaat van bloggen is dat je een marketeer en verkoper wordt van je eigen blog. In blog termen, verkopen en vermarkten betekent een goede titel, een goed artikel, juiste opmaak en online netwerken.
 4. Je wordt socialer. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is bloggen geen eenrichting communicatie. Er wordt een heleboel interactie gevraagd. Je wilt dat mensen reageren op wat jij schrijft. Je probeert in ´gesprek´ te komen met je lezers. De bloggers denkwijze vraagt een open en authentieke manier van communiceren. Deze manier van communiceren zorgt ervoor dat je in dagelijkse netwerken ook anders gaat communiceren, meer open wordt. Dit zorgt er ook voor dat bloggen veel meer kost dan alleen het bedenken en schrijven van artikelen.
 5. Je wordt strategischer. Als jouw blog populairder wordt dan zoek je manieren om dit te gebruiken. Sterker nog mijn ervaring is dat de kansen op je af komen. Dit was ook precies de reden waarom ik blog en bloggen aanbeveel bij anderen, ook bij bedrijven. Je moet wel in de denkwijze komen dat je de kansen ziet als ze op je af komen. Dus je denkt na over wat je schrijft, wanneer het geplaatst wordt, waarom het geplaatst wordt. Je plaatst na verloop van tijd niet alles meer wat je tegenkomt maar je vraagt je af of het een bijdrage levert voor de lezers van je blog.

Dus hoeveel tijd kost het om een goed blog te realiseren?
Elke minuut van de dag dat je wakker bent.

Aan de andere kant bespaart het je tijd. Tijd die je anders besteed aan:

 • het vinden van interessante informatie in je branche over je vakgebied voor je bedrijf, functie, collega’s, je klanten….
 • het focussen op onderwerpen die interessant zijn voor de ontwikkeling van je bedrijf, jezelf
 • het meer commercieler maken van jezelf, het juist promoten van nieuwe producten en diensten
 • het vinden van een succesvolle manier van netwerken
 • je strategisch denkproces te verbeteren. Het zien van kansen voor je organisatie.
 • Ofwel bloggen kosten niet alleen tijd. Het levert zakelijk gezien ook heel veel op.

  De basis en inspiratie voor dit artikel kwam van How Much Time Does It Take To Blog? van Ben Yoskovitz van instigator blog

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.