Hoe marketeers Social Media gebruiken voor de groei van hun bedrijf

Dit is een zeer interessant white paper over de inzet van Social Media door marketeers van maart 2009. De nieuwste rapporten (2017 – 2018) vind je onderaan deze pagina.

‘Marketeers’ in de breedste zin van het woord, dus iedereen die aan marketing doet. Inclusief de zelfstandige en een kleine ondernemer.

Social media wordt door vele marketeers gezien als de volgende trein waar iedereen op moet springen.
Om te begrijpen hoe marketeers social media gebruiken, heeft Michael Stelzner, van White Paper Source, een uitgebreid onderzoek gedaan. Social Media Marketing Industry Report: How Marketers Are Using Social Media to Grow Their Businesses.

Social Media Marketing Industry Report - Click to downloadWhite Paper Source onderzocht het “hoe, wat, waar, wanneer en waarom” van social media marketing voor dit rapport. Met de volgende onderdelen in het rapport:

 • De 10 belangrijkste vragen over social media die marketeers beantwoord willen hebben.
 • De tijdsbesteding: White Paper Source onderzocht hoeveel uren per week een marketeer besteed aan social media. Praktische informatie voor marketeers die net beginnen
 • De voordelen van social media marketing: alle belangrijkste voordelen van het gebruik van social media.
 • Meest gebruikte social media tools: Als je je afvraagt welke tools het meest gebruikt wordt door marketeers krijg je hier een antwoord.
 • Social media tools waar mensen meer van willen leren.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:

 • Top 3 vragen die marketeers beantwoord willen hebben:
  1. Wat zijn de beste taktieken om te gebruiken?
  2. Hoe bereken je de effectiviteit van social media?
  3. Waar moet ik beginnen?
 • Marketers zijn meestal nog nieuw met social media: het grootste deel, 88% van de ondervraagden zei dat ze social media gebruiken in de marketing van hun bedrijf, MAAR 72% doet dat pas sinds enkele maanden.
 • Hoeveel tijd koste het? Een meerderheid van 64% van de marketeers gebruikt social media voor 5 uren of meer per week en 39% zelfs 10 uren of meer per week.
 • Het grootste voordeel van social media marketing:
  Het aller belangrijkste voordeel genereren van uitingen voor het bedrijf, gaven 81% van de marketeers aan,
  gevolgd door een toename van verkeer op de site en bouwen van nieuwe zakelijke relaties.
 • De belangrijkste social media tools:
  1. Twitter,
  2. Blogs,
  3. LinkedIn en
  4. Facebook, waren de top 4 social media tools gebruikt en in die volgorde.
 • Social media tools waar marketeers meer van willen leren zijn:
  • Social bookmarking sites waren het hoogst genoteerd,
  • gevolgd door Twitter.

Dit is een kleine greep uit de resultaten in het rapport. In het rapport vind je meer dan 30 grafieken en interessante resultaten.

Rapporten van afgelopen jaren gepubliceerd door Social Media Examiner

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

5 reacties

 1. “Marketers zijn meestal nog nieuw met social media: het grootste deel, 88% van de ondervraagden ‘zij’ (?!) dat ze social media gebruiken in de marketing van hun bedrijf, MAAR 72% doet dat pas sinds enkele maanden.”
  Ai, dat is een behoorlijke spelfout!

 2. Dit is een Amerikaans onderzoek neem ik aan (zal het zo eens downloaden) aangezien Hyves in NL. veel meer gebruikt wordt dan Facebook & LinkedIn…

 3. Het is een Amerikaans onderzoek dat klopt. En toch zeg ik je dat de groep waar over wordt gesproken ook in Nederland veel meer gebruik maken van LinkedIn en Facebook is ook sterk in opkomst.
  Ik zie steeds meer mensen die hun activiteiten verschuiven van Hyves naar Facebook.

 4. Die verschuiving van hyves–>facebook merk ik ook, maar voornl. in mijn omgeving. De cijfers kunnen me nog niet echt overtuigen. Ik vraag me ook af of het komt doordat facebook als medium overtuigender (serieuzer) is of dat mensen de vervuiling van hyves beu zijn. Farmville is tergend, maar de berichten zijn wel makkelijk te verwijderen. Hyves heeft daarentegen volgens mij een spampolicy (om zo veel mogelijk te forwarden) :).

Reacties zijn gesloten.