Hoe luister ik naar de beste podcastafleveringen?

Hoe luister ik naar de beste podcast afleveringen?

Voor het eenvoudig afspelen van de podcastafleveringen op mijn website maak ik gebruik van een handige tool, de Smart Podcast Player.Deze tool is ontwikkeld door een ervaringsdeskundige, Pat Flynn, en heeft handige opties, zoals het abonneren via e-mail.

Eigenlijk is dat onlogisch, abonneren op de podcast via e-mail. Dit betekent dat ik de abonnees een e-mail stuur met een bericht over de nieuwste aflevering en een link naar de podcastaflevering op ernohannink.nl.

Dit is niet de meest logische manier om te luisteren naar een podcast. Dan moet je namelijk de podcast luisteren terwijl je achter je computer, laptop of tablet zit. Het kan natuurlijk ook dat je de podcast dan opent op je mobiel en dan beluistert.

Je moet in ieder geval telkens terug naar de websites met jouw favoriete podcastshows. Eventueel moet je je op meerdere podcastshows abonneren via de e-mail. Terwijl er een veel handiger manier is om je te abonneren op jouw favoriete podcasts.

De meest handige manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste podcas afleveringen van jouw favoriete shows is niet via e-mail. Dit doe je het beste met een app die gebruik maakt van de RSS-feed van jouw podcast.

Welke app je hiervoor gebruikt is niet zo belangrijk en is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. 

Waarom is het veel handiger om podcastafleveringen te luisteren via een podcastapp?

De podcastapp haalt automatisch de laatste afleveringen op van jouw favoriete shows. Deze worden automatisch gedownload op je telefoon op het moment dat je verbonden bent met wifi, zodat je ze direct kunt luisteren op de plek en het moment waarop jij dat wilt.

In de app heb je de mogelijkheid om in te stellen hoeveel afleveringen je gedownload wilt houden op je telefoon. Vaak kiezen mensen voor rond de 10 afleveringen per show. Wanneer je een tijdje de een show niet luistert en de elfde aflevering wordt gedownload op je telefoon, wordt automatisch de eerste aflevering verwijderd. Zo bespaar je opslagruimte op je telefoon.

In de meeste podcastapps kun je aflevering vastzetten. Dan worden ze op je telefoon bewaard voor een langere tijd. Dit is een handige manier die ik gebruik om specifiek de afleveringen die ik wil beluisteren vast te zetten en alleen naar afleveringen te luisteren uit deze lijst.

Waar luister je naar een podcast?

Een podcast of een boek luisteren is net als luisteren naar muziek, dit kun je doen terwijl je iets anders doet. Dit is anders dan bij artikelen lezen in een blog of video’s kijken, daar kun je niets anders naast doen.

Mensen luisteren naar podcasts tijdens het:

 • Autorijden
 • Reizen met het OV
 • Koken
 • Strijken
 • Wandelen
 • Hardlopen
 • Boodschappen doen.

Het moment dat ik naar podcastafleveringen luister is tijdens het autorijden. De radio of cd-speler in de auto gebruik ik alleen maar wanneer ik met andere mensen samen rij.

De podcast apps van mijn voorkeur

Mijn telefoon heeft een Android-besturingssysteem, de podcastapp die ik het prettigst vind is de Player.fm-app. Deze werkt op Android en iOS.

Wanneer je een iPhone hebt, zit daar standaard de Apple Podcast-app op. Je hoeft dus niets te installeren om je eenvoudig op podcastshows te abonneren. Het is echter niet de beste app om naar podcasts te luisteren.

Van podcastmakers met een iPhone weet ik wel dat ze de Apple Podcast-app meestal niet gebruiken en de voorkeur geven aan apps als Overcast.

De ‘beste’ podcastapps voor Android en iOS

Podcast apps iOS

 • Overcast
 • Apple Podcast (standaard op iOS – niet de beste app)

Podcast apps Android

De podcastshows die ik het meeste beluister

Als ik op dit moment naar Player.fm kijk op mijn telefoon, zie ik een vrij grote lijst met podcastshows waar ik op geabonneerd ben.

Kijk ik in de lijst van podcastafleveringen die ik vastzet om te luisteren, dan komen de volgende shows het meeste terug:

 1. James Altucher Show
 2. Tim Ferris Show
 3. Akimbo van Seth Godin
 4. Multiplier Mindset met Dan Sullivan
 5. Exponential Wisdom met Peter Diamandis en Dan Sullivan
 6. Noah Kagan Presents
 7. De Ben Tiggelaar Podcast
 8. Lesson & Ideas van Bryan Harris
 9. Masters of Scale van Reid Hoffman
 10. Mark Tuitert Drive Podcast
 11. The Go-Giver podcast met Bob Burg
 12. RichRoll podcast
 13. Ten Procent Happier met Dan Harris
 14. The TED Interview
 15. The Hyve Podcast met Nathalie Nahai
 16. Inside Strategic Coach met Dan Sullivan en Shannon Waller

Podcast luisteren standaard in de auto

In de Verenigde Staten zag je een enorme toename van het luisteren naar podcasts vanaf het moment dat autofabrikanten het eenvoudiger maakten om te luisteren in de auto. Voor veel mensen is luisteren naar de standaard radioshow veranderd in luisteren naar enkele podcastafleveringen tijdens het woon/werkverkeer.

Wanneer dit in Europa ook gebeurt, verwacht ik hier ook een toename in het luisteren naar podcasts. Op de een of andere manier is luisteren naar podcasts voor veel mensen nog lastig, iets technisch.

In de statistieken zie ik dat veel mensen podcastafleveringen luisteren via mijn website. Het aantal abonnees via e-mail voor de podcast loopt ook gestaag op.

Met dit artikel wil ik je laten zien dat podcastapps handiger zijn om waar en wanneer je maar wilt te luisteren naar verschillende shows. Je hoeft niet naar een website te gaan, alles is direct beschikbaar op je smartphone. De laatste afleveringen kunnen automatisch altijd direct te beluisteren zijn via jouw favoriete app.

Hoe luister jij naar je favoriete podcastshows? Laat het hieronder horen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.