Hoe krijg je meer reacties op je artikelen – 3 tips

Online berichten die reacties uitlokken worden vaker gedeeld door mensen. Wordt een berichten meer gedeeld, dan wordt deze ook door veel meer mensen gelezen. Dit heeft te maken met dat wij aanbevelingen van vrienden en bekenden meer vertrouwen.

Voor een nieuw te lanceren online platform hebben we 3 video’s gemaakt om de plaatsers van (pers)berichten op weg te helpen. De scripts van deze 3 video’s wil ik graag met je delen.

Een bericht met meer reacties wordt vaker gedeeld en er wordt ook eerder op gereageerd. Als er al een reactie onder een bericht staat is de drempel lager voor nieuwe lezers om ook te reageren.

Trap niet in de valkuil op je eigen berichten te reageren om zodoende reacties uit te lokken. Je hebt hiervoor ruimte genoeg gehad in het bericht zelf.

Hoe lok je reacties uit met je bericht. 3 tips

 1. Vraag de lezer te reageren. Zeg het letterlijk.
 2. Stel een vraag aan het einde van het artikel
 3. Plaats een open artikel

Vraag de lezer te reageren

Aan het einde van je bericht zeg je iets als “Laat weten wat je er van vindt” “Laat hieronder jouw reactie achter” “Reageer op dit bericht.” Je moet gewoon zeggen wat mensen moeten doen. Wat je van ze verwacht. Daarmee neemt het aantal reacties al toe.

Stel een vraag

Open vragen die de lezer raken aan het einde van het artikel. Gesloten vragen geven alleen een reactie in de gedachten van de lezer. Open vragen nodigen uit er meer over te vertellen. Stel vragen als “Wat vind jij hier van?” “Hoe zou jij dit doen?” “Wat betekent dit voor u?”

Een open artikel

Plaats berichten waarin je laat zien dat je verstand van zaken hebt maar wees bereikbaar. Laat zien dat je open staat voor aanvullingen of andere meningen. Schrijf berichten met een open eind waardoor de lezer een eigen invulling kan geven.

Spreek de lezer zo persoonlijk mogelijk aan.

Als een bericht vaker gedeeld wordt dan verwachten mensen ook dat het bericht belangrijker is en dat ze het dus niet mogen missen. Een bericht dat vaker gedeeld wordt scoort ook beter in de zoekmachines. Daardoor krijgt dit bericht nog meer aandacht.

Deel jouw tip

Wat is jouw tip voor meer reacties? Heb jij een artikel dat veel reacties heeft verzameld in korte tijd? Wat gebeurde er.
Deel jouw tip in de reacties hieronder.

Meer tips voor meer reacties:

Ook geplaatst op DeOndernemer Online mond-tot-mond-reclame, hoe doe je dat?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

11 reacties

 1. Hai Erno,
  Het klinkt wel logisch om vragen op te roepen. Ik doe dat soms ook wel in mijn artikelen op mijn blog, maar ik krijg daar nog geen reacties op.
  Ik zet mijn artikelen ook op LinkedIn. Daar krijg ik wel reacties. Helaas staan die dan weer niet op mijn website. Heb je daar misschien ook nog tips voor?

  Groet,
  Jeanette
  Onderhandelcoach

  1. Jeanette, het goed het gesprek te laten waar die gestart is. De mensen op LinkedIn zijn daar al willen daar reageren. Gewoon zo laten.
   Het aantal reacties heeft ook te maken met het aantal mensen dat je blog leest. Dat heeft weer een relatie met hoe oud/nieuw je blog is en hoeveel je schrijft en hoe het zich onderscheid van anderen.

   Jouw blog is nog redelijk nieuw en je hebt nog niet echt veel artikelen. Daardoor verwacht ik dat het aantal bezoekers ook nog wat lager ligt.

   Zie dit eerdere artikel:
   https://decideforimpact.com/de-90-9-1-regel-meer-reacties-vraagt-meer-lurkers/

 2. Hallo Erno,
  Ik dank je allereerst voor je tips! Ik heb er echt heel veel aan en voel me gesteund.
  Wat mijn ervaring met het krijgen van meer reacties op mijn nieuwsbrief is: ik laat mijn eigen kwetsbaarheid zien in de nieuwsbrief. Dit doe ik niet om meer reacties te krijgen, maar om zo authentiek mogelijk met mijn klanten in verbinding te zijn.
  En daarnaast hoor ik van mensen dat ze hem niet altijd lezen, ze kijken erover heen. Daarom heb ik heel veel aan jouw tips! Ik probeer het in de praktijk te brengen, en dat lukt stapje voor stapje.
  Groetjes, Kitty Vromen

  1. Dank je wel Kitty. Klopt kwetsbaar opstellen levert ook veel reacties op. Mensen herkennen dingen van zichzelf en will dat graag met je delen.

Reacties zijn gesloten.