Hoe ik met 3 emails een betaald online webinar uitverkocht

Woensdag 14 december gaf ik een webinar over Facebook zakelijk gebruiken met de titel ‘Facebook Succesvol Zakelijk Inzetten’. Met maar 3 verschillende e-mails aan mijn nieuwsbriefabonnees was het webinar vol.

Facebook for your BusinessNatuurlijk gaat dit alles niet zo maar en zit er wel wat voorbereiding in. Begin 2011 had ik al een webinar over Facebook gedaan in het Engels. Er was toen al vraag naar een Nederlandse versie van dit webinar.

Oktober 2011 heb ik 2 workshops verzorgt tijdens de Social Media School in Den Haag. De deelnemers waren zeer enthousiast over de workshop, de beoordeling was duidelijk beter dan de vorige workshop. Daarna kwam het idee dit in een webinar om te zetten.

Sinds de zomer van 2010 schrijf ik op decideforimpact.com regelmatig over Facebook en dan vooral hoe jij als zelfstandige Facebook kunt gebruiken voor je bedrijf. Dit zorgt voor veel verkeer naar mijn site. Het is een onderwerp dat leeft bij ondernemers en veel vragen oplevert in de reacties.

Voor deze Facebook interesse heb ik een aparte pagina over Facebook opgezet op decideforimpact.com Hier heb ik een overzicht gemaakt van de meest belangrijke artikelen uit mijn blog. Verder kun je ook aanmelden voor een speciale Facebook lijst.

Dit is een aparte lijst van mensen die geinteresseerd zijn in Facebook, ondertussen hebben 181 personen geabonneerd op deze lijst. Waarvoor ik geen promotie maak.

De workshop duurde 120 minuten met verschillende doe-momenten en het webinar moest voor mij korter duren anders verliezen de deelnemers de aandacht. Ik heb gekozen voor een 60 minuten webinar en aansluitend 10 minuten vraag en antwoord.

Wat moet er dan precies in het webinar? Of beter wat moest ik van de workshop verwijderen zodat het een goed webinar zou worden. Van Kendall Summerhawk had ik al geleerd dat de meeste coaches veel te veel willen geven. Verminder de inhoud met 40% en je levert meer waarde.

Korte Enquete

Ik wilde dus graag snijden in de presentatie maar had er ook wel weer moeite mee want je wilt zo veel mogelijk geven. Dus ik bedacht een korte enquete om te zien welke onderwerpen beslist aan bod moesten komen en waar ik kon snijden.

Via SurveyMonkey stelde ik een enquete op met maar 4 vragen, waarvan 1 open en 3 meerkeuze vragen. De opties van de meerkeuze heb ik gekozen op basis van de reacties tijdens de workshop en de vragen die ik krijg op de Facebook artikelen, chat en email.

17 november verstuurde ik onderstaande korte enquete naar de speciale Facebook lijst. Deze mensen zijn meer geinteresseerd in Facebook dan mijn grote lijst met 5.000 abonnees.

Mijn verwachting was dat deze mensen eerder de enquete zouden invullen en ook eerder zouden meedoen aan het webinar. Met 50 reacties zou ik voldoende informatie hebben zodat ik de inhoud van het webinar kan aanscherpen.

64 mensen hebben de enquete ingevuld

De vragen en reacties

1. Ik wil graag zakelijk met Facebook aan de slag omdat: een open vraag beantwoord door 58 mensen.

2. Ik ben nog niet (echt) gestart met Facebook voor mijn bedrijf want

 • ik heb duidelijke uitleg nodig 57,1%
 • ik begrijp Facebook niet goed 48,2%
 • ik weet niet hoe ik zakelijk en prive moet scheiden 41,1%
 • ik weet niet zeker of mijn klant er zit 28,6%
 • ik heb er zelf geen tijd voor 14,3%
 • het is te technisch 3,6%

3. Als ik Facebook voor mijn bedrijf gebruik dan heb ik volgende problemen

 • Ik weet niet hoe meer fans moet krijgen 64,0%
 • Ik weet niet hoe ik meer reacties moet krijgen 54,0%
 • Ik weet niet wanneer ik iets op mijn pagina of in mijn profiel moet plaatsen 42,0%
 • ik weet niet hoe ik iets van mijzelf kan promoten op mijn eigen pagina 42,0%
 • Ik weet niet hoe vaak ik iets moet plaatsen 36,0%
 • ik weet niet wat ik moet zeggen 18,0%
 • Overige (geef nadere toelichting) – door 14 mensen ingevuld

4. Op mijn zakelijke Facebook pagina wil ik graag het volgende hebben

 • een welkom tab waar niet-fans eerst komen 74,5%
 • een tab met een inschrijfformulier voor de nieuwsbrief 69,1%
 • foto’s 47,3%
 • video’s 41,8%
 • een shop waarmee ik producten kan verkopen in Facebook 30,9%
 • Overige (geef nadere toelichting) – door 14 mensen ingevuld

Verkooppagina

Met deze reacties, percentages en toelichtingen heb ik de verkooppagina voor dit webinar aangepast. Als basis had ik de verkooppagina van de Engelse versie, en met deze resultaten kon ik nog scherper zijn.
Facebook webinar verkooppagina

De emails

Maar 5 dagen nadat ik de enquete verstuurd had heb ik de eerste email verstuurd. In eerste instantie alleen aan de speciale Facebook lijst en de dag daarop dezelfde email aan de gehele lijst van 5.000 abonnees. Waarbij de abonnees van de Facebook lijst werden uitgesloten.

Deze mail was een echte verkoop mail. Ik deelde de resultaten van de enquete en aansluitend vertelde ik over het webinar. Naast een korte introductie ging deze nieuwsbrief alleen over het webinar.

Ik moest wel want het webinar was 14 december. Het was al 23 november, nog maar 3 weken te gaan.

Mail 1: Hoe krijg je meer Facebook fans en reacties is grootste struikelblok, ook voor jou? [decideforimpact.com 23 november 2011]

Speciale mail over het webinar:

Facebook webinar mail 1

Deze is verstuurd aan de speciale Facebook lijst en aan de decideforimpact.com lijst.
De Facebook lijst abonnees klikten 68 keer op de link (eerst)
De lezers van de decideforimpact.com lijst klikten 435 keer op de link naar de verkooppagina (een dag later)

Na deze mail was het webinar voor ruim 50% gevuld.

Mail 2: Hoe krijg je meer reacties op je artikelen – 3 tips [decideforimpact.com 30 november 2011]

Dit was een gewone nieuwsbrief met een blokje over het webinar:

Facebook webinar mail 2

Deze is alleen aan de decideforimpact.com lijst verstuurd aangezien het geen Facebook onderwerp was.
Deze lezers klikten 66 keer op de link naar de verkooppagina

Mail 3: Met 1 klik abonneren klanten zich op je Facebook profiel via je website [decideforimpact.com 12 december 2011]

Dit was een gewone nieuwsbrief met informatie van Le Web met Facebook als onderwerp:

Facebook webinar mail 3

Deze mail is verstuurd aan de speciale Facebook lijst en aan de decideforimpact.com lijst.
De lezers van decideforimpact.com klikten 107 keer op de link naar de verkooppagina
De lezers van de Facebook lijst klikten 6 keer op de link (ik had de abonnees van de decideforimpact.com lijst uitgesloten).

Uitverkocht

Het webinar was uitverkocht. Er was zelfs iets meer verkoop geweest dan er plek was in het webinar. Uiteindelijk was dit geen probleem want 63 van de 108 mensen hebben het webinar ook werkelijk live bijgewoont.

Iedereen heeft de volgende dag de video en een handleiding in PDF gekregen. De mensen die het webinar al hadden bijgewoond konden in alle rust het webinar opnieuw bekijken. De mensen die het webinar hadden gemist konden nu voor het eerst kijken.

Met leuke reacties als deze van Jose:

Hartelijk dank voor de video en je presentatie gisteren.
Ik vond het erg interessant en heb goede tips gekregen om een zakelijke pagina op te zetten.
Bedankt en tot een volgende keer.

Wil jij nu dit webinar ook bekijken?
Dat kan natuurlijk. Het webinar is hier te koop (E 47.00) – voor de opname van het 60 minuten webinar, 10 minuten vraag en antwoord en de Hoe Handleiding (PDF van 45 pagina’s)

Of lees meer over Facebook Succesvol Zakelijk Inzetten.

Hopelijk vind je dit kijkje achter schermen leuk. Benieuwd naar je reactie.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

5 reacties

 1. Goede transparante uitleg van je Erno.
  Handig zo’n e-maillijst 🙂

  Kijk uit naar ons webinar over Facebook in januari!

  Groet, Stijn

 2. Hoi Erno,
  Graag wil ik zelf ook een webinar geven waarvoor men moet betalen. Mag ik vragen welke software jij hiervoor hebt gebruikt? Bij voorbaat dank voor je reactie. Ginny

  1. Hallo Ginny,
   Dit bestaat uit een paar delen:
   – de emails om mensen uit te nodigen stuur ik met https://decideforimpact.com/go/aweber
   – de verkooppagina op mijn site is gemaakt met http://ernohannink/go/optimizepress een plug-in voor WordPress
   – de betaalknop op deze pagina loopt via http://ernohannink/go/autorespond
   – als ze betaald hebben krijgen ze automatisch een email vanuit Autorespond met de link naar het webinar dat ik geef via http://ernohannink/go/gotowebinar

Reacties zijn gesloten.