Hoe haal je meer uit je bestaande klanten?

aandacht_bestaande_klanten
aandacht_bestaande_klanten

Je haalt meer uit je bestaande klanten door aandacht te geven aan je (beste) klanten. Aandacht maakt alles beter. Persoonlijke aandacht is het nieuwe goud in de digitale online omgeving.

Bedrijven en organisaties bouwen aan online shops, online leeroplossingen, online platformen en online kennisbanken, en focussen op schaalvergroting en kostenbesparing. Alles kan sneller wanneer de klant het zelf doet.

Wanneer de klant een groot deel van het contact met het bedrijf zelf doet en de webshops en online leeromgevingen meer op elkaar gaan lijken, vervaagt jouw rol voor de klant. Jouw product wordt eenvoudig inwisselbaar.

Maak het contact met de klant zo persoonlijk mogelijk. Geef veel aandacht, zeker aan je beste klanten. Ontwikkel regels die bepalen wanneer jij persoonlijk contact hebt met klanten en wanneer andere medewerkers contact hebben, bijvoorbeeld op basis van omzet.

Het telefoonnummer van je bedrijf staat duidelijk op de website, zodat je klanten op elk moment kunnen bellen met vragen. Dat lijkt minder effectief, maar als je een bedrijf hebt met 5 tot 25 medewerkers, is het goed om je ergens op te onderscheiden. 

Zich onderscheiden op de prijs doen anderen al. Daar gaat mijn voorkeur niet naar uit. Wat als je bedrijf zich onderscheidt in aandacht? Dat je klanten persoonlijk uitnodigt voor een gesprek of ontmoeting.

Wat als je iets extra’s doet voor de klant wanneer ze een eerste opdracht bij je plaatst? Wat als je opvallende service levert tijdens en na de opdracht? Hoe denk je dat de klant daarop reageert? Er zijn genoeg dingen die je zou kunnen doen.

  • Stuur een handgeschreven bedankje. 
  • Stuur een kaartje op een dag die voor de klant belangrijk is.
  • Vraag wanneer ze jarig is. Stuur een kaart of een klein cadeautje.
  • Weet je dat ze iets sparen of van iets bijzonders houden? Let erop wanneer je onderweg bent en neem iets leuks mee als je het tegenkomt.
  • Kom je nieuws tegen uit de wereld van je klant, stuur het dan altijd door. Er is een kans dat ze dit zelf nog niet gezien heeft. 

Doe dit niet alleen voor je klanten, maar ook voor het netwerk om je heen. Het lukt me niet om dit voor iedereen te doen, maar wel voor mijn klanten, voor ondernemers die ik graag als klant wil en voor een deel van mijn netwerk.

Schenk bijvoorbeeld aandacht aan de de top 25 van mensen met wie je graag omgaat. Zo bezoek ik een deel van mijn netwerk een- tot tweemaal per jaar om bij te praten. Om dit voor elkaar te krijgen hoef ik elke week maar één afspraak in te plannen. Dit past met gemak in mijn agenda.

Iedereen vindt aandacht fijn.

De afgelopen twee jaar heb ik me hierop geconcentreerd. De focus op de prognose en op de statistieken in de toekomst heb ik losgelaten. Er is vooral aandacht voor de klant van vandaag.

Het is beter voor mij om deze ene klant heel goed te helpen en de beste ervaring te geven dan om te werken aan tien mogelijke nieuwe klanten.

Deze ene nieuwe klant zorgt voor je omzet op dit moment; dit geeft je de ruimte om te investeren. Door de klant een bijzondere ervaring te geven komt ze terug en brengt ze vrienden mee. Deze ene klant gaat bij een goede ervaring met mij ook zorgen voor klanten van morgen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.